Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’nden Ermeni toplumuna ziyaret

Suriye Önder Abdullah Öcalan’a Özgürlük Halk İnisiyatifi, siyasi partiler ve topluluk temsilcileriyle görüşmeler kapsamında Qamişlo Ermeni Toplumu Meclisi’ni ziyaret etti.

Qamişlo’daki ziyaret sırasında İnisiyatif üyeleri, Ermeni Toplumu Meclisi Eş Başkanı Kohar Xecedûriyan ve Meclis Eğitim ve Örgütleme Sorumlusu Hena Somê tarafından karşılandı.

Kohar Xecedûriyan, "Önder Abdullah Öcalan’a karşı uygulanan tecrit, onun büyük ve etkili bir insan olduğunun kanıtıdır" diyerek, Türk devletinin Abdullah Öcalan'ın fikirlerinden korktuğunu ve bu nedenle saldırılarını yoğunlaştırdığını belirtti. 

Ermeniler ve Kürtler arasındaki güçlü tarihi bağlara dikkat çeken Xecedûriyan, Türkiye’nin bu ilişkiyi bozma çabalarına değindi.

Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin barış ve eşitlik için demokratik bir yaşam sunduğunu vurgulayan Xecedûriyan, Abdullah Öcalan’ın felsefesinin kadınlara destek olduğunu ve bu fikirlerden güç alan kadınların topluma fayda sağladığını belirtti. 

Xecedûriyan, ayrıca Ermeni Lobisi'ne ve Uluslararası İnsan Hakları Örgütü'ne Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için mektup göndereceklerini ifade etti.

Ermeni Toplumu Meclisi Eğitim-Örgütleme Sorumlusu Hena Somê, 1980 yılından beri Abdullah Öcalan’ın fikirlerini benimsediklerini ve bu fikirlerin farklı halkları bir araya getirdiğini dile getirdi. Hena Somê, Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının evlerinde asılı olduğunu ve onun tüm halkların temsilcisi olduğunu vurguladı.

Ziyaretin ardından inisiyatif üyeleri, Abdullah Öcalan’ın savunmaları ve kitaplarını Ermeni Toplumu Meclisi’ne hediye etti ve daha sonra görüşmelerine devam etti. 

İnisiyatif, 10 Ekim 2023’te küresel çapta başlatılan "Abdullah Öcalan’a özgürlük ve Kürt sorununa çözüm" hamlesi kapsamında 14 Mayıs 2024’te Kuzey ve Doğu Suriye’deki siyasi partileri ziyaret etmeye başlamıştı. 

26 Mayıs 2024’e kadar süren ziyaretlerde Kürt, Ermeni, Süryani, Asur ve Arap siyasi partileriyle görüşen İnisiyatif, 29 Mayıs 2024'te ise meclis, kilise ve aşiret kanaat önderleri ile temaslara başladı.