ABD yönetiminden art arda açıklamalar: Baskı arttırılıyor

ABD’nin Türkiye’ye ekonomik yaptırımlar uygulama kararı ardından yapılan açıklamalarda, Ankara’ya ateşkes için baskı yapıldığı, aksi halde yaptırımların sertleştirileceğinin iletildiği bildiriliyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın çelik ithalatına gümrük vergileri ve ticaret anlaşması müzakerelerini durdurma kararı ardından birçok bakan ve Kongre üyesinden de açıklamalar geldi.

Hazine Bakanı Steve Mnuchin, yaptırımlara Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Enerji Bakanı Fatih Dönmez ile Millî Savunma Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yaptırım listesine eklendiğini belirtti. Mnuchin adına yapılan açıklamada, “Bu bakanlıkların ve yetkililerin yaptırım listesine alınması, Türk hükümetinin bölgede barış, güvenlik ve istikrarı daha da bozmaya yönelik eylemlerinin bir sonucudur. Türk hükümeti yetkilileri ile kurumlarına, gerekli görüldükçe başka yaptırımlar getirmeye hazırız" denildi.

PENCE: TRUMP ATEŞKES İSTEDİ

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ise, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü ve derhal ateşkes ilan edilmesini istediğini duyurdu.

Trump'ın Erdoğan’la görüşmesinde ‘oldukça sert’ bir tavır takındığını iddia eden Pence, "Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'nin Suriye'yi işgaline daha fazla tahammül göstermeyecektir. Türkiye'yi durmaya ve müzakere masasına gelmeye çağırıyoruz" dedi.

Amerikan askerlerinin geri çekilmesi kararıyla Türkiye’nin işgal saldırılarına ‘yeşil ışık yakıldığını’ reddeden Pence, işgal saldırılarının durdurulması amacıyla görüşme yapmak üzere Türkiye’ye gideceğini duyurdu.

POMPEO: DERHAL DURDURULMALI

Trump’ın yaptırım kararı ardından Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da işgal saldırılarının derhal durdurulması istendi.

Saldırıların sivillere zarar verdiği ve tüm bölgenin güvenliğini tehlikeye attığının vurgulandığı açıklamada, Trump’ın açıkladığı yaptırım kararnamesinin ‘Türkiye’ye daha fazla zarar vermemesi’ için saldırıların derhal durdurulması gerektiğinin altı çizildi.

GRAHAM: TRUMP QSD KOMUTANIYLA GÖRÜŞTÜ

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ise, Trump’ın Türkiye’ye yönelik yaptırımlarına destek verirken, Türkiye’nin ‘DAİŞ’e karşı mücadele eden müttefiklerini hedef almasını’ kabul edemeyeceklerini söyledi.

Donald Trump’ın kendisinin de bulunduğu ortamda hem Erdoğan’la hem de QSD Genel Komutanı ile görüştüğünü savunan Graham, çatışmaların sonlandırılmasını istediğini kaydetti. Trump’ın Erdoğan’a kesin bir dille uyarıda bulunduğunu söyleyen Graham, saldırılar devam ettiği sürece Türkiye’ye yaptırımların kararlılıkla sürmesi gerektiğinin altını çizdi.

Graham, şöyle dedi: “Başkan Trump, kazan-kazan esasına uygun olarak Türkiye'ye halihazırda vermiş oldukları bu stratejik zararı geri alabilme imkânı tanıyor. Bu imkânı kullanmalarını umuyorum. Ateşkes olana ve akan kan durana kadar yaptırımlar mutlaka devam etmeli ve zaman içerisinde artırılmalıdır.”

MCCAUL: YAPTIRIMLAR YETERLİ DEĞİL

Öte yandan Cumhuriyetçiler ’den Temsilciler Meclisi’nin önde gelen isimlerinden olan Michael McCaul ise, Trump’ın açıkladığı yaptırımların yetersiz olduğunu söyledi. Yaptırımlara destek veren McCaul, bu yaptırımların işgal saldırılarını cezalandırma açısından yeterli olmadığının altını çizdi.

McCaul, geçtiğimiz hafta Temsilciler Meclisi’nde Türkiye’ye yönelik yaptırımları içeren bir yasa tasarısını hazırlayan siyasetçiler arasındaydı. Söz konusu tasarıda Türkiye’ye silah satışları veya teslimatlarının durdurulması ile yaptırımların kapsamının Türkiye’deki bazı mali kuruluşları kapsayacak şekilde genişletilmesi öneriliyor.