Şêxmaqsûd ve Eşrefiyê mahalleleri Rojava Devrimi’nde zarar gören ve büyük ölçüde yıkıma uğrayan yerleşim alanlarıydı. Bu mahalleler devrimin kıvılcımıyla birlikte mücadele sahasına dönüştü. Suriye devriminin çatışma ve çıkar mücadelesine evrilmesiyle birlikte Şêxmaqsûd ve Eşrefiyê, çok zorlu savaş ve engellerden geçti. Özellikle 2016 yılından itibaren Türk devletine bağlı çete gruplarının saldırılarıyla karşı karşıya kalan bu mahallelerde, YPG ve YPJ savaşçıları ile mahalle halkı büyük bir direniş gösterdi ve Şêxmaqsûd’un adı tarihe yazı yazıldı.
Bu savaş, Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinde yaşanan en zor savaşlardan biri olarak bilinir. Mahalle büyük zarar gördü ve yapıların önemli bir bölümü yıkıldı. Bu süreçte halk, büyük bir özveriyle mahalledeki örgütlenmesini kurdu, kurumlarını oluşturdu. Bu kurumlardan biri de Halk Belediyesi idi. Ancak mahalle uzun süre çete gruplarının kuşatması altında kaldı ve sonrasında Baas rejimi de aynı politikaları sürdürdü. Çalışmalar için gerekli malzeme ve araçların mahalleye girişi engellendiği için belediyecilik hizmetleri daha çok acil ihtiyaçların karşılanması temelinde sürdürülebildi.
MAHALLELERE AMBARGO UYGULANDI
Şêxmaqsûd ve Eşrefiyê Mahalleleri Halk Belediyesi Eşbaşkanı Emîne Beyram, her iki mahalledeki belediye çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Suriye’de 13 yıldır savaş ve çatışmaların yaşandığını hatırlatan Emîne Beyram, “Rojava Devrimi de bu süreçte başladı. O dönemde Şêxmaqsûd ve Eşrefiyê Mahallelerinin belediyesi, mahalledeki diğer kurumlar gibi örgütlendi. Belediyecilik hizmetleri bu süreçte büyük zorluklarla karşılaştı, çok sınırlı imkanlarla çalışmalar yürütüldü. Bu durum, 13 yıl süren kuşatmanın ve mahalleye yönelik ağır ambargonun sonucudur. Bu da yapıların onarımı ve zarar gören yerlerin yeniden inşası önünde engel teşkil etti, çünkü gerekli malzemeler mahalleye ulaştırılamadı. Bu yüzden biz de çalışmalarımızı acil hizmetler düzeyinde sürdürmek zorunda kaldık. Ayrıca Şêxmaqsûd ve Eşrefiyê, Halep’in diğer mahalleleri gibi görülmediğinden hep bir ayrımcılık söz konusu oldu” diye konuştu.
Emîne Beyram, Şêxmaqsûd ve Eşrefiyê Mahalleleri Eşbaşkanları ile Şam Hükümeti arasında yapılan anlaşmaya da değinerek şöyle devam etti: “Eşbaşkanlar ve Şam Hükümeti arasında yapılan anlaşmanın 5. maddesi hizmet ve belediyecilikle ilgiliydi. Bu maddeyle birlikte kontrol noktaları kaldırıldı. Bu da anlaşmanın pratikte atılmış adımlarından biri oldu. Bunun amacı Şêxmaqsûd ve Eşrefiyê mahallelerinin daha çok sanayi ve ticaret işleriyle tanınması, halkın önünün açılması ve çalışmalarını daha rahat sürdürebilmesidir.
Bu temelde Halep genel belediyesi mahalle belediyesi ile birlikte bu görevi üstlendi. İmzalanan anlaşmaya göre, Şêxmaqsûd ve Eşrefiyê mahalle belediyesi, Halep genel belediyesi içinde bir komiteyle temsil edilecek. Böylece Şêxmaqsûd ve Eşrefiyê de, diğer mahalleler gibi inşa sürecinde kendi kaynaklarını kullanabilecek. Daha önce yaşanan sıkıntıların tekrar yaşanmaması için bu adım önemlidir. Ancak bizim kurduğumuz sistem değiştirilmeyecek ve olduğu gibi devam edecektir; çünkü bu mahallelerin özel bir durumu vardır.”