Şehba'da demircilik mesleğini sürdürüyor

Türk devletinin saldırılarının ardından Şehba'ya göç etmek zorunda kalan Mûsa Sîdo, zor şartlarda mesleği olan demirciliği yapmaya devam ediyor.

Türk devletinin işgalinin ardından Efrîn'den göç etmek zorunda kalan Mûse Sîdo ve bir kaç arkadaşı meslekleri olan demirciliği devam ettirmek için Şehba'nın Til Qirehê köyünde bir dükkan açtı. Sîdo açtıkları dükkanda, zarar gören masa, sandalye, çocuk beşiği ve sobaları tamir ediyor. Mesleğe başladığında ilk dükkanını Halep'te açtığını söyleyen Sîdo, daha sonra Türkiye'ye gittiğini söyledi.

Rojava Devrimi'nin ardından Efrîn'e geçtiğini ve orada demir dükkanı açtığını kaydeden Sîdo, Türk devletinin işgalinin ardından Şehba'ya göç etmek zorunda kaldıklarını vurguladı. Şehba'daki yaşam koşullarını ve yaşadıkları zorlukları anlatan Sîdo, "Şehba'ya geldiğimizde yaşamımızı ve geçimimizi nasıl sürdüreceğimizi bilmiyorduk. Özellikle her şeyini geride bırakıp gelen insanların ev eşyasına çok ihtiyaçlar olduğunu gördüm. Ben de bundan dolayı dükkan açarak zarar görmüş olan eşyaları tamir etmeye başladım" diye konuştu.

GEÇİMİNİ SAĞLAMAK İSTEYENLER İÇİN ÖNEMLİ BİR MESLEK

Dükkanı sadece elektrikli bir motor ve çarkla açtıklarına dikkat çeken Sîdo, devamla şunları belirtti: "Yavaş yavaş tüm eksikleri tamamladık ve 2 işçi ile çalışmaya başladık. Şuan 20 işçi çalışıyor, ilerde daha fazlalaşacak. Halep'ten demir getirdiğimizde çok fazla gümrük vergisi alıyorlar, biz de zarar görmüş olan eşyaları tamir toplayıp tamir ederek kullanılabilir bir hale getirdik."

Yaptıkları işin neden önemli olduğuna değinen Sîdo, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: Yerlerinden göç etmek zorunda kalan insanlar için demir çok önemli. Çünkü Şehba'da geçimlerini sağlamak isteyenler demir dükkanı açıyor. Ayrıca burada kalan yurttaşlar zarar gören eşyalarını tamir ettirmek için sürekli demir dükkanlarına gidiyor."