Şam’ın ambargosu can alıyor

Şam hükümeti, üç aydır Şehba ile Şêx Meqsûd ve Eşrefiye mahallelerine yakıt, tıbbi malzeme ve gıda geçişini tamamen engelledi. Ambargo nedeniyle bir çocuk yaşamını yitirdi. Okullara ara verildi, tüm hizmetler kısıtlandı.

Efrînlilerin de göç ettiği Şehba Bölgesi, Türk ordusu ve güdümündeki çetelerin saldırılarının yanı sıra Şam hükümetinin de ambargosu altında. Halep’in Şêx Meqsûd ve Eşrefiye mahalleleri de ambargo kapsamında tutuluyor. 

Efrîn Kantonu Eşbaşkanı Mihemed Neso ve Kongra Star Halep Koordinasyonu Üyesi Roşîn Musa, ambargo altında olan Şehba Bölgesi ile Şêx Meqsûd ve Eşrefiye mahallelerinin son durumuna ilişkin ANF’ye konuştu.

25 bin ailenin yaşadığı 200 bini aşkın nüfusa sahip olan Şehba Bölgesi, 5 göçmen kampına da ev sahipliği yapıyor. Efrîn, Şehba, Veger, Serdem ve Berxwedan kamplarında 2 bin aile yaşıyor. Kamplarda kışın gelmesiyle yaşam koşulları daha da zorlaştı.

15 BİN ÖĞRENCİ EĞİTİME ARA VERDİ

İşgal altındaki Efrîn’den göç edenler ve asıl sakinleriyle birlikte Şehba Bölgesi, yakıtın tükenmesi nedeniyle elektriğin kesilmesinin yanı sıra ısınma sorunuyla da karşı karşıya. Bölgede okullara ara verilmek zorunda kalındı. 70 okulu olan bölgede eğitime ara verildi. 15 bin öğrenci eğitim göremezken 950 öğretmen de mesleğini devam ettiremiyor.

SAĞLIK HİZMETİ KISITLANDI

Fafîn ve Til Rifet ilçesinde bulunan iki hastane de sağlık çalışmalarını kısıtlamak zorunda kaldı. Yakıt ve tıbbi malzemelerin kısıtlı olması nedeniyle ağır hastalığı olan insanlar hayati riske rağmen tedavilerine ara vermek zorunda kaldı.

İKİ FIRIN DURDU, DİĞERLERİ SIRADA

9 fırını olan bölgede şu an iki fırın faaliyetini durdurmak zorunda kaldı. Bölge halkına ekmek yetiştirmekle sorumlu olan 7 fırında da kısıtlı miktarda un kalmış durumda. Yakıt ve unun bölgeye ulaşmama ihtimali göz önünde bulundurulursa 7 fırının da durma olasılığı yüksek.

RUSYA DURUMU UMURSAMIYOR

5 yılı aşkın bir süreire hem Türk devletinin saldırıları hem de Şam hükümetinin ambargosu altında yaşayan Şehba halkının fiziki ve ruhsal olarak olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Efrîn Kantonu Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Neso, “Türk devletinin bölgeye yönelik günü birlik saldırıları devam ediyor. Türk devleti ve Şam hükümeti tarafından yapılan ikili bir plandır. Rusya, iki tarafla da hareket ediyor, bölge halkının çıkarlarını da görmezden geliyor” dedi. 

HASTANELERE İLAÇ ULAŞAMIYOR

Mihemed Neso, halkın Şehba Bölgesi’ne göç ettiği günden bu yana zorlu yaşam koşulları ile yüz yüze kaldığını anımsatarak, “Şu an en önemli konu hastanelerimiz için ilaç temini yapılamıyor. Merkezi tıbbi noktamızda ilaç tümden bitti. Hastaneler artık hastalara karşı görevlerini yerine getiremiyor. Yakıt ve ilaç yok. Solunum cihazları elektrik olmadan çalışmıyor. Korunabilmesi için her ilacın ısı ortamının farklı olması gerekiyor, hastaların elinde kalan ilaçları da koruma bir yan sorun oluyor. Yakıt olmadan yaşam ihtiyaçlarını karşılamak olanaksız. Kış mevsimindeyiz. Yaşlı ve çocuklar hasta düştü. Hastaların tedavisi için hastaneler de görevini yerine getiremiyor ve hastaneye ulaşması gereken hasta ise araçların durması nedeniyle de hastaneye ulaştırılamıyor. Doktorlar, sağlık koşullarından kaynaklı çaresiz durumda” şeklinde konuştu. 

GÖÇERTME POLİTİKASI DEVREDEDİR

15 bin öğrencinin eğitim hakkına el konulduğuna ve halkın açlıkla yalnız bırakıldığına dikkat çeken Mihemed Neso, şöyle devam etti: “Öğrencilerin birçoğu köyde yaşadığından okul servisleri ve okulların ısınma sistemi için yakıt gerekiyor. Bölge büyük bir tehditle karşı karşıya. Şam hükümeti göçertme politikasını devreye koydu. Bu uygulama Türk devleti ve Şam hükümeti arasında yapılan bir ittifaktır. Türk devleti askeri açıdan yok etmeye çalışırken Şam hükümeti de halkın gözünü açlıkla korkutuyor. Dolayısıyla Özerk Yönetime darbe yapılmak isteniyor ve görevini işlevsiz kılma amaçlanıyor.”

İKİ MAHALLE DE AMBARGO KAPSAMINDA

Şêx Meqsûd ve Eşrefiye mahallelerinde 250 bini aşkın insan yaşıyor. Halkın ekmek ihtiyacını karşılayan 8 fırına sahip olan mahalleler, yakıt ve unun kalmaması nedeniyle fırın sayısını dörde düşürdü. İki mahalleye günde üç saat elektrik ulaştırılabiliyor. 5 binden fazla öğrencinin eğitimini üstlenen eğitim ve öğretim kurumu da yakıtın olmaması nedeniyle eğitime ara verdi. Şehit Xalid Fecr Hastanesi, yakıt ve tıbbi malzemelerinin azalması nedeniyle halka hizmeti kısıtlamak zorunda kaldı.

BİR ÇOCUK YAŞAMINI YİTİRDİ

Şex Meqsûd Mahallesi’nde, yakıtın olmaması nedeniyle soğuk hava koşullarından etkilenen dört yaşındaki Wîsam Sîdo, 2 Ocak’ta yaşamını yitirdi. Şera’nın Qeretebê köyünden olan Wîsam Sîdo’nun ailesi Efrîn’in işgali ardından Şêx Meqsûd’a göç etmişti. 

Kongra Star Halep Koordinasyon Üyesi Roşîn Musa, Şam hükümetinin Şêx Meqsûd ve Eşrefiye mahallelerine un, çocuk sütü, yakıt, gaz ve gıdaın ulaşmasını engellediğine dikkat çekerek, “Halep’ten Şehba’ya kadar uygulanan bir ambargodur. Canımızla sınanıyoruz. Şam hükümeti öyle bir düzeye geldi ki bir çocuğun sütünün bölgeye geçmesine izin vermiyor” dedi.

İŞGAL SALDIRILARININ DEVAMI

Roşîn Musa, şöyle devam etti: “Şam hükümeti, silah, açlık ve ambargo yoluyla kaos yaratmak, Suriyeliler arasındaki güvenliği ve ortak yaşamı yok etmek için çeşitli yöntemler kullanıyor. Şam hükümeti, Türk devletinin işgal saldırılarını devam ettiriyor. Uluslararası insani yardım kuruluşları da görmezden geliyor. Suriye halklarının daha da tehlikeli bir süreci yaşamaması için uluslararası güçler yaptırım uygulamalıdır.”