Özerk Yönetim: Efrîn’in özgürlüğü için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, altı yıldır Türk devletinin işgali altındaki Efrîn’in özgürleştirilmesi için tüm imkanlarını seferber edeceklerini açıkladı.

Efrîn’in işgalinin altıncı yıldönümünde yazılı bir açıklama yapan Özerk Yönetim, altı maddelik bir yol haritası sundu. 

Efrîn’in uluslararası ve bölgesel güçlerin komplo ve pazarlıkları sonucu işgal edildiğini belirten Özerk Yönetim, işgalden bu yana bölgenin trajik bir durum yaşadığını kaydetti.

Özerk Yönetim, “Bu durumun nedeni Türkiye’nin direktifleriyle hareket eden çete gruplarının tüm ahlaki ilkeleri, uluslararası hukuk ve yasaları hiçe sayan uygulamalarıdır. Bölgenin demografik yapısı değiştiriliyor; katletme, kaçırma, kadınlara karşı her türlü işkence, tecavüz ve öldürme uygulamaları sürmekte. Tarihi eserler ortadan kaldırılırken, coğrafya tahrip ediliyor” dedi. 

Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’deki varlığının aynı zamanda Suriye’nin işgali anlamına geldiğini kaydeden Özerk Yönetim,  “Efrin şehitleri ve kahramanlarının yolu, zafer ve işgal edilen alanların özgürleştirilmesine giden yolumuz olacak. Bu kapsamda Şehba’daki halkımızın direnişini gönülden selamlıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Efrîn ve işgal edilen diğer yerlerin özgürleştirilmesi için yürütülecek mücadeleye beş madde sıralandı:

1- Efrin ve diğer işgal edilen alanların özgürleştirilmesi stratejik seçeneğimizdir. Efrin’in özgürleştirilmesi ve halkımızın onurlu geri dönüşü için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz.

2- Efrin ve diğer işgal edilen alanlar özgürleştirilmeden, Suriye’de çözüm ve huzur olamaz. Tüm uluslar güçleri, Türkiye’nin bölgeden çıkarılması ve Efrin’in özgürleştirilmesi için güçlerimize destek vermeye çağırıyoruz.

3- Efrin’de yaşananlar tüm değerlerin ayaklar altına alınmasıdır. Uluslararası ilgili kurum ve kuruluşlara Efrin’deki gerçekleri araştırma yaparak, aralarında Türk yetkililerinin de bulunduğu sorumluları adalete teslim etme çağrısında bulunuyoruz. Orada işlenen suçlar Türk devletinin direktifleriyle oluyor. Uluslararası hukuk ve insan hakları örgütleri ahlaki görevlerini yerine getirmelidir.

4- İşgalci Türk devletinin Efrîn’deki varlığı ve uygulamalarının Efrin sınırlarını aştığını Suriye kamuoyuna bildirmek istiyoruz.

5- Tüm Suriye uluslar güçlerini, birliklerini oluşturmaya ve Efrîn’in özgürleştirilmesi için imkanlarını seferber ederek halkımızın direnişine destek vermeye çağırıyoruz. Efrin ve diğer işgal edilen alanların özgürleştirilmesi tüm Suriye’nin fitne, çelişki ve parçalama politikalarından kurtarılmasıdır.