İzleme Heyeti: Seçim demokratik bir ortamda yapıldı

Kuzey Suriye yerel meclis seçimlerini gözlemlemek için Kuzey ve Güney Kürdistan’dan gelen İzleme Heyeti, gözlemlerini kamuoyuyla paylaştı.

Kuzey Suriye’de dün yapılan yerel seçimleri izlemek için Kuzey ve Güney Kürdistan’dan gelen İzleme Heyeti, Amudê’de basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında ilk olarak Güney Kürdistan’dan gelen Şêrko Heme Emin söz aldı. Heme Emin, “Kürdistan parlamentosu adına Rojava-Kuzey Suriye seçimlerini kutluyoruz. Rojava’da askeri güçler tüm dünyanın gözleri önünde DAIŞ’e karşı kahramanca direndi. Artık askeri başarıları tamamlayacak olan federasyon seçimleri süreci başladı” dedi.

‘İHLAL YAŞANMADI’

Tüm kesimlerin oy kullandığına dikkat çeken Heme Emin, “Arap, Süryani, Türkmen, Asuri ve Kürtler seçimlere katılarak temsilcilerini seçti. Seçim, demokratik bir şekilde gerçekleşti ve tüm bölge için örnek olabilir. Tüm kesimlerin özgür ve demokratik bir şekilde oy kullandığı seçimlerde herhangi bir ihlal yaşanmadı. Şehitler ve kahraman savaşçılar sayesinde gerçekleşen seçimleri tüm Rojava-Kuzey Suriye halklarına kutluyoruz. Doğu ve Kuzey Kürdistan’ın da Rojava gibi özgürleşmesini umuyoruz.”

NADİR YILDIRIM: SEÇİMLER ORTAK YAŞAM İÇİN ÖNEMLİ

İzlenimlerini aktaraan HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım ise seçimlere yoğun katılımı selamladıklarını belirterek, “Seçimleri izlemek bizim için çok tarihi bir durumdu, seçimleri takip etmekten gurur duyuyoruz” dedi.

Yıldırım seçimlerde her kesimin yer aldığında değinerek “Tüm kesimler seçimlere katıldı ve listelerde her kesimden temsilciler bulunuyordu. Bu durum, bölgede ortak yaşam için bir adımdı. Bölgenin geleceğinin aydınlığı için, tüm yönetimler ve Ortadoğu halkları bu adımı takip edebilir” dedi.

Seçimlerin Ortadoğu’daki tüm sorunların çözümü için demokratik bir mesaj olduğunu belirten Yıldırım, Ortadoğu’daki tüm güçlere, taraflara ve hükümetlere Rojava-Kuzey Suriye halklarının iradesini tanımaları çağrısında bulunduklarını söyledi.

Yıldırım, seçimlerin Kuzey Suriye halkının demokratik ve özgür bir yaşam istediği mesajı verdiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Rojava-Kuzey Suriye’de dikkatimizi çeken şey, kimsenin Suriye’nin parçalanmasını istemediğidir. Seçimlerde Kuzey Suriye’de tüm kesimlerin özgür ve demokratik bir şekilde yaşamak istediği mesajı verildi.”

Nadir Yıldırım Kuzey Kürdistan’daki demokrasi mücadelesine değindiği konuşmasında, “Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de demokrasi için mücadele ediyoruz ve zorlu bir süreçten geçiyoruz. Rojava’dan aldığımız tecrübeyi Kuzey Kürdistan’a taşıyacağız” dedi.

‘ULUSAL KONGRE ÇAĞRISI’

Ulusal birliğin önemine dikkat çeken Nadir Yıldırım, ulusal kongre için çağrılarını şu sözlerle dile getirdi: “Bu süreçte Kürt halkının ulusal birliğe ihtiyacı var. Kuzey ve Güney Kürdistan heyetleri olarak tüm Kürt parti, güç ve taraflarına iç sorunları bir kenara bırakarak ulusal kongrenin çözülmesi için harekete geçmeleri çağrısı yapıyoruz.”

‘AYRIMCILIK GÖRMEDİK’

Seçimlerde ayrımcılık ya da ihlal olup olmadığı sorusuna izleme heyeti adına yanıt veren Şêrko Heme Emin, “Seçimlerde uluslar ya da partiler arasında herhangi bir ayrımcılık görmedik” dedi.

Şêrko Heme Emin sözlerinin sonunda şunları belirtti: “Kuzey Suriye seçimlerine ilişkin gözlemlerimizi raporlaştırarak Kürdistan parlamentosuna sunacağız. Efrin’e de gitmek isterdik, ancak raporumuzda Fırat ve Cizre bölgelerindeki seçimleri için görüşlerimizi belirteceğiz.”