İşgalciler 'Halkların Gürzü'ne yenik düştü

Hesekê’deki Sinaa Cezaevi’ne yönelik 20 Ocak 2022 akşamı gerçekleşen DAİŞ saldırısı, Kobanê ve köylerinin kurtuluşunun yedinci yıl dönümü olan 26 Ocak'ta sekteye uğratıldı. Tarih bir kez daha tekerrür etti ve işgalciler Halkların Gürzü'ne yenik düştü.

20 Ocak 2022 saat 19’da DAİŞ çeteleri, 5 bin kadar DAİŞ’linin tutuklu bulunduğu Hesekê’deki Sinaa Cezaevi’ne yönelik bir saldırı gerçekleştirdi. Sinaa Cezaevi’nin kapısında bomba yüklü bir araç ve motosikletin patlatılmasının ardından cezaevine 3 koldan saldırı başlatıldı. Saldırının püskürtülmesiyle DAİŞ çeteleri, Basil Kavşağı’nda Sadkop şirketine ait 3 yakıt tankerini ateşe verdi. Hesekê’deki Xiwêran Cezaevi’ne yönelik saldırının boşa çıkmasının ardından cezaevinde bulunan DAİŞ çeteleri karışıklık çıkardı ve kaçma girişiminde bulundu. Durumun yeniden kontrol altına alınması için YPJ-YPG-QSD cezaevine operasyon başlattı.

Planın ilk aşamasına göre, saldırıyla eş zamanlı olarak cezaevindeki DAİŞ’liler kontrolü ele alarak cezaevi kapısının yakınına bırakılan mühimmatla dolu kamyona ulaşacak, öncelikle Xiwêran ve Zihûr Mahallesini ele geçirecekti. Fakat Demokratik Suriye Güçleri ve İç Güvenlik Güçleri,  öncelikle cezaevi ve yanında bulunan üniversite binasını kuşatma altına aldı.

24-31 Ocak’a kadar Hesekê’de sokağa çıkma yasağı ve Kuzey ve Doğu Suriye’de ise kısmi sokağa çıkma yasağı başlatıldı. QSD ve İç Güvenlik Güçleri’nin Xiwêran, Zihûr ve çevredeki diğer mahallelere kontrol sağlanmasıyla Hesekê, Dêrazor ve Reqa’da DAİŞ’e dönük temizlik operasyonu başlatıldı. DAİŞ’li çeteler saldırının 3’üncü gününde farklı koğuşlarda bulunan 700 DAİŞ’li çocuğu (Eşbal El-Xîlafe) canlı kalkan olarak öne sürdüğü zindanda, QSD ve İç Güvenlik Güçleri’nin titizlikle yaklaştığı Halkların Gürzü Hamlesi ağırdan ilerlemeye başladı. Demokratik Suriye Güçleri, 26 Ocak saat 14:50’de cezaevinin kontrol altına alındığını ve 3 bin 500 DAİŞ çetesinin teslim olduğunu duyurdu. Devamında cezaevine dönük başlatılan arama-tarama operasyonunda 60’dan fazla çetenin saklandığı güvenlik güçleri tarafından fark edildi. Cezaevinin tümden çetelerden temizlenmesiyle 30 Ocak’ta arama-tarama operasyonu da sona erdi. Hesekê’de yaşayan Arap, Kürt, Asuri ve Süryani halkı, Halkların Gürzü Hamlesi’nde mahallelerin güvenliğini sağlamada yerini alarak Demokratik Suriye Güçleri ve İç Güvenlik Güçleri’ne destek sundu, bölgenin güvenliğini sağlayan güçlerin arkasında olduğunu, öz gücüne dayandığını belirtti.

Elde edilen belgelere ve çetelerin itiraflarına göre, Sinaa Cezaevi’ne dönük saldırının başarıya ulaşması durumunda saldırı Hesekê, Hol, Şedadê ve Dêrazor’a yayılacaktı. DAİŞ çeteleri, lokal olmayan saldırıyla bölgeye dönük kapsamlı bir saldırı planı çabasındaydı.

Saldırıya DAİŞ’li çetelerin bir kısmı Serêkaniyê ve Girê Sipî gibi işgal altındaki bölgelerden bir kısmı ise Irak tarafından takviye edilmişti. Saldırı Suriye sınırları dışında plan ve koordinasyonu bir şekilde gerçekleşti. Türk devleti işgali altında olan Serêkaniyê ve Girê Sipî’den Hesekê’ye geçen çetelerin Türk devleti denetiminde bölgeye geçtiği de bir kez daha netleşmiş oldu. Ayrıca aynı gün Xiwêran’da çıkan saldırıya karşın başlatılan operasyona destek amacıyla giden Til Temir Askeri Meclisi'ne ait bir araç, işgalci Türk devletinin SİHA’ları tarafından hedef alındı. Bu gelişmelere paralel olarak işgalci Türk devleti, Til Temir çevresine askeri güçlerini yığmaya başladı. Aynı zamanda Eyn Îsa’ya dönük yoğunlaşan saldırılarda 22 Ocak 2 sivil şehit düştü, 4’ü ise yaralandı. Su ve elektrik tesisleri de hedef alınarak kullanılmaz hale getirildi.

20 Ocak’ta başlayan DAİŞ saldırısı 30 Ocak’ta arama-tarama operasyonunun tamamlanmasıyla sona erdi. DAİŞ çeteleri cezaevinin güvenliğini sağlayan ve cezaevinde personel olarak çalışan 70 kişiyi şehit düşürdü. Ayrıca Sinaa Cezaevi dışında 7 gün boyunca sürdürülen operasyonlarda 40 savaşçı ve 4 yurttaş da şehit düştü. Halkların Gürzü Hamlesi kapsamında toplamda kahramanca savaşan 114 personel ve savaşçı şehit düşerken 374 DAİŞ çetesi öldürüldü.

YARIN: Gulbihar Kobanê: Xiwêran gibi tüm saldırıları boşa çıkaracağız