İşgal saldırılarına karşı tarihi direniş

İşgalci Türk ordusu ve çetelerinin soykırım saldırılarına karşı Kuzey Doğu Suriye halkları tarihi direniş gösteriyor.

16:00

QSD savaşçıları, Serêkaniyê’ye civarında Türk ordusuna ait zırhlı bir aracı imha etti ve 5 çete öldürüldü. Birkaç askeri araç ise etkisiz hale getirildi.

15:49

İşgalci Türk ordusu Qamişlo Kanton'nuna bağlı Girkê Legê ilçesinin Kuzey Kürdistan sınırına yakın Sermsax, Heyaka, Girkê Xezna ve Derna Axî köylerini toplarla bombalıyor. 

15:31

BM kurumlarından tepkiler

 

15:30

İşgalci Türk ordusu ve çeteleri Şehbaya bağlı Şêx Îs köyünü bombaladı, 6 sivil yaralandı.

15:28

BM kurumlarından işgale tepki: Hava saldırıları sivilleri hedefliyor

BM’ye bağlı yardım kurumu OCHA sözcüsü Jens Laerke Türk devletinin işgal saldırılarına tepki göstererek, Türk devletinin bütün sınır hattını hava saldırıları ile yoğun bir şekilde bombaladığını söyledi.

15:27

Qamişlo patlama

 

15:25

İşgalciler Dêrik bölgesini ağır silahlarla bombalıyor. Saldırılara karşılık veren QSD savaşçıları Dêrik’in kuzeydoğusundaki Berav köyünde Türk ordusuna ait bir askeri aracı imha etti.

15:22

Süleymaniye

 

15:21

Yaklaşık bir saat sonra Xirabeşke'de "işgali karşı hayır" eylemi gerçekleştirilecek.

15:18

Qamişlo Patlama

 

15:17

QSD Basın Merkezi, işgalci Türk ordusu ve çetelerinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırısında şehit düşen 7 savaşçının kimlik bilgilerini açıkladı.

 

15:14

QSD savaşçıları Sêrekaniyê'nin doğusunda Meçê mezrası ile Sanayi arasında 23'lük bir uçaksavar (doçka) aracını imha etti. Aynı yerde bir panzer de imha edildi.

15:10

 Süleymaniye'de binlerce kişi alanlara çıkarak, Türk devletinin Rojava'ya işgalci saldırılarını protesto etti.

15:01

Kürt Müzisyen Kayhan Kelhor, Türk devletinin Rojava'ya saldırılarına tepki gösterdi, "Kürtler direnerek yenebilir" dedi. 

Kayhan Kalhor, yazılı bir mesaj yayımlayarak, "Kürtler olarak direnerek bu saldırıları kırabiliriz" dedi. Kalhor, şunları kaydetti:

"Zorbalık, zulüm ve bir halkın yok edilmesine karşı hiçbir zaman sessiz kalınamaz. Silahım olan müziğim bu gecelerde Rojava'ya göre ayarlanıyor ve elim silahım olan müziğimin tetiğindedir. Ağır gece ve gündüzler geçiyor. Biz Kürtler olarak direnerek işgali durdurabiliriz. Kürt olarak da gücümüz buna yetiyor.”

14:49

DAİŞ, Qamişlo şehir merkezi Xerbi mahallesi Münir Habib Caddesi'nde bombalı araçla saldırı düzenledi. Yaralılar var.

14:44

HDP Milletvekili Hişyar Özsoy, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik işgal girişimine yeşil ışık yakan ABD Başkanı Trump’a yönelik tepkilerin giderek arttığına işaret ederek, “Türkiye’ye çok ağır yaptırımlar kapıda” dedi.

14:43

Türk devletinin Rojava ve Kuzey Doğu Suriye topraklarına başlattığı işgal saldırılarına karşı Doğu Kürdistan (Rojhilat) Piranşar kentinde halk sokaklara döküldü.

14:29

 

14:28

işgalci Türk ordusu Dêrik’in kuzey doğusundaki Zihêriyê köyünü ağır silahlarla bombalıyor.

14:27

 

14:25

Gerilladan işgale karşı eylemler:

Türk devletinin Kuzey doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırıları karşısında gerilla güçleri de eylemlerini artırdı. Gerçekleştirilen eylemlerde 11 Türk askeri öldürüldü, 1 helikopter darbelendi.

14:14

QSD savaşçıları Sêrekaniyê'nin kuzeyinde Sefih ilçesine bağlı Um El-Xêr köyüne yönelik işgalcilerin saldırılarını kırdı. Saldırıların  kırılması üzerine işgalciler köyün etrafından çekilmek zorunda kaldı. Köy, QSD'nin kontrolünde.

14:12

İşgalci Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye'ye işgal saldırılarını fırsat bilen İran ve Rejim güçleri Derazor’un QSD’nin denetiminde olan alanlarına saldırı hazırlığında. Güvenilir kaynaklardan elde ettiğimiz bilgiye göre Rejimin Hava savunma istihbaratından İranlı bir komutan dün İranlı ve Suriyeli güçleriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı Derazor’da İranlı Hec Eli El cifrÎ’nin merkezinde gerçekleştirildi. 

14:08

QSD Qamişlo güçleri havanlarla saldıran Türk devleti saldırılarına karşılık vererek Nusaybin’deki MİT ve Polis noktalarını vurdu. Bir süre önce Türklerinin havan atışlarında 2 sivil yaralanmıştı.

14:07

Sınır hattındaki çatışmalardan kaynaklı Kızıltepe'nin Şenyurt Mahallesi'nde bulunan askeri bölük boşaltıldı.

14:06

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat: Rojava'da tarihi bir direniş yaşanıyor. Bu direnişte halkımız ve QSD, YPS, soykırımcı faşist Türk ordusuna ve DAİŞ, El Kaide artığı çetelere karşı muazzam direniş yürütüyor. Çok kahramanca, onurluca.

13:59

Hozat: Rojava soykırımcı Türk devletine bataklık olacaktır

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat, Rojava’da tarihi bir direniş yaşandığını belirterek, “tüm Kürdistanlılar çok güçlü bir şekilde tüm varlığıyla direnişe katılmalılar. Her yerde ayağa kalkılmalıdır” dedi.

13:48

Gire Spî'ye bağlı Yabise köyünde ağır kayıplar veren Türk ordusu ve çeteleri köyü bombalıyor. Çok şiddetli çatışmalar yaşanıyor.  Türk devleti bu köyü işgal etmek istiyor. QSD savaşçıları görkemli bir direnişle ilerlemelerine izin vermiyor. Çatışmalar devam ediyor.

13:24

Qamişlo'da yaralanan siviller

 

13:23

HRE eylemlerinde tespit edilen 2 Türk askeri yetkilisi ile 2 çete öldürüldü.

13:21

Efrîn Kurtuluş Güçleri (HRE), Efrîn ve Şehba bölgelerinde işgalci Türk ordusu ve güdümündeki çete gruplarına yönelik 10 Ekim 2019 tarihinde gerçekleştirilen bir dizi sabotaj eyleminin ayrıntılarını açıkladı.

13:01

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Rubart Colvile, Türk devletinin iki gün içerisinde 2 kadın ve bir çocuğun da aralarında bulunduğu toplam 7 sivili katlettiğini duyurdu. 

12:57

Qamişlo'ya havan atıldı. Anteriye Şarki meydanına yakın bir noktaya isabet etti. Sivillerden yaralılar var.

12:56

Murat Karayılan: Trump'ın kararı Türk devleti ile DAİŞ'in işbirliğini resmileştirdi. Öldürülen her Kürtten Trump sorumludur.

12:55

Murat Karayılan: Kutsal Kobanê ile tarihi Serêkaniye terk edilemez.

12:54

Murat Karayılan: Savaşçı ve halk birlikte direnişe geçerse başarı kesindir.

12:53

Murat Karayılan: YPG/YPJ savaşçıları Türk işgalcileriini yenecek.

12:51

Murat Karayılan: 'Halkımız savaşçılarıyla birlikte öz gücü ile direnmelidir.'

12:50

Murat Karayılan: Halkımız Kobanê ruhu ve Efrîn tecrübesiyle direnmelidir.

12:49

Murat Karayılan: Destekliyoruz, Rojava direnişini destekliyoruz.

12:49

PKK Yürütme Komitesi Üyesi ve Halk Savunma Merkezi Komutan Murat Karayılan Sterk TV konuştu. Karayılan’ın katıldığı program bu akşam yayınlanacak.

12:34

Türk ordusu ve çetelerinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarıyla birlikte Derazor’daki DAİŞ hücreleri de El Busera Beldesi Halk Meclisi Eşbaşkanını hedef aldı. Çetelerce gerçekleştirilen mayın saldırısında Halk Meclisi Eşbaşkanı yaralandı. Yaralı hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. DAİŞ çeteleri Derazor’un doğusundaki El Şehel Hastanesi’ne de bombalı bir saldırı düzenledi.

 

12:26

2 GÜNLÜK BİLANÇO: İki günlük savaşta 262 işgalci çete mensubu öldürüldü.  İşgalci Türk devletinin Rojava Kürdistan kentlerine yönelik hava saldırılarında çok sayıda sivil şehit düştü, onlarcası yaralandı.

 

12:26

2 GÜNLÜK BİLANÇO: 9 ve 10 Ekim’de Serêkaniyê’nin farklı yerlerinde 170 işgalci çete mensubu öldürüldü. Her iki gün boyunca yaşanan çatışmalarda 16 arkadaşımız kahramanca savaşarak şehit düştü. 

12:25

2 GÜNLÜK BİLANÇO: Amûde, Qamışlo ve Dêrik’e yönelik işgalci saldırılar şiddetli bir şekilde gelişti. Dêrîk kentinde sınırı geçmeye çalışan işgalci orduya ait bir tank verilen karşılık sonucunda imha edildi. 

12:25

2 GÜNLÜK BİLANÇO: Serêkaniyê’de çetelerin Ulm El Xer köyünde oluşturduğu bir hücreye baskın yapılarak imha edildi. Bir çok çatışma alanında çete cenazeleri yerde kaldı. 

12:23

2 GÜNLÜK BİLANÇO: Sêrekaniyê kenti şiddetli bir şekilde top, havan ve obüs saldırılarına uğruyor. Özellikle Til Xelef’ten Dêrîk’e kadar 9-10 Ekim arasında top atışları aralıksız devam etti. Bir çok kez işgalci ordu ve çeteleri Serêkaniyê, Til Xelef, Elok ve Dirbêsiyê sınırını geçmeye çalıştı ancak savaşçılarımızın karşılık vermesiyle saldırılar kırıldı. 

12:23

2 GÜNLÜK BİLANÇO: 10 Ekim’de Girê Spî kenti ve Silûk hattında işgalci saldırılar karşısında savaşçılarımızın direnişi devam etti.  Bir çok savaş çeperinde çok yakın mesafede çatışmalar yaşandı. Silûk, Girê Spî ve Kobanê’deki farklı noktalarda işgalci Türk devletine bağlı 52 çete mensubu öldürüldü.

12:23

2 GÜNLÜK BİLANÇO: Kara ve hava saldırıları ile yaşanan çatışmalarda toplam 6 arkadaşımız şehit düştü

12:22

2 GÜNLÜK BİLANÇO: 9 ve 10 Ekim’deki Siluk ve Aşmê saldırıları ile Girê Spî’yi kuşatma girişimleri kırıldı. Tüm bu saldırılar sırasında savaşçılarımız düşmanların girişimlerinin güçlü bir direnişle yanıtladı. Bu alanda yaşanan savaşta işgalci 40 çete mensubu öldürüldü ve bir tank imha edildi. Til Findirê cephesinde, saldırılara verilen karşılık sonucunda işgalci Türk devletine ait bir araç imha edildi. 

12:19

QSD Basın Merkezi, 9 -10 Ekim'deki çatışmaların bilançosunu açıkladı. 262 işgalci öldürüldü, 2 tank imha edildi. 22 savaşçı şehit düştü.

12:00

Girê Spî ve Serêkaniye arasını çatışmalarda işgalciler ve çetelerinin kayıpları giderek artıyor. Dün geceden bu yana 10 asker cenazesi Ceylanpınar Hastanesi’ne getirildi. Yolu şaşırıp kent merkezine gelen çete üyeleri ise, dün gece 100 kayıp verdiklerini ve geri çekildiklerini anlattı. 

11:55

Güney Kürdistan’da da protesto eylemleri devam ediyor. Bir çok kentte son iki gündür yapılan eylemlerden sonra, Halepçe, Kelar, Sengaser’de halk sokaklara çıkarak işgali protesto edecek. Hewler’de KNK öncülüğünde Hewlerli aydın, yazar ve siyasetçiler bir araya gelerek işgale karşı gerçekleştirecekleri eylemleri ve uluslararası düzeydeki bulunacakları girişimleri planlayacak. Süleymaniye’de ise Rojava’nın özgürlüğü ve zaferi için Azadi Parkında Cuma namazı kılınacak.

11:54

Perşembe gününden bu yana Rojhilat’ta protesto eylemleri var. Sine kentinde Avukatlar Sendikası’na bağlı bir grup avukat, Birleşmiş Milletler ve İran İslam Cumhuriyeti’ni Türk işgal saldırılarını durdurmaya çağırdı. Xorasan Kürtleri adına da yapılan bir açıklamada, işgal saldırıları kınanarak, Türk konsolosluğu önünde toplanma çağrısı yapıldı.

11:47

QSD savaşçıları, Kobanê'nin batısındaki Sêlim ve Boban köyleri ile doğusunda bulunan  Elî Şar ve Bozik köylerine top atışı gerçekleştirilen işgalci Türk ordusunun askeri üslerini ağır silahlarla vuruyor.

11:22

QSD kaynaklarının ANHA'ya verdiği bilgiye göre Girê Spi'nin batısındaki Yabise köyüne saldıran 40 çete öldürüldü. 

11:11

Güney Kürdistan’ın Ranya bölgesinde bir grup genç, basın açıklaması yaparak Türk işgaline karşı Rojava’ya gitmeye hazır olduklarını bildirdi.

11:10

 

10:49

Sêrikaniyê'nin doğusundaki Mihcera bölgesinde çete saldırıları kırıldı. Çok sayıda ölüleri var, cenazelerini topluyorlar.

10:41

Urfa’nın Ceylanpınar ve Akçakale ilçelerinde yaşayanların büyük bir bölümü, Türk ordusunun başlattığı işgal saldırıları sonrası evlerini terk etti.

10:34

İşgalci Türk ordusu ve çetelerinin Sêrekaniyê’yi kuşatmak istediklerini söylen Meno, “Kenti çembere almaya çalışıyorlar. Fakat buna karşı güçlerimiz savaşıyor, direniyor. Şu ana kadar Sêrekaniye’nin tek bir evi bile düşmanın eline geçmiş değil. Bir hat oluşturmaya çalışıyorlar. Doğudan ve batıdan bir hat oluşturup kenti çembere almaya çalışıyorlar. Buralarda savaş alanıdır, buralarda çatışmalar devam ediyor. Güçlerimiz dün geceden beri etkili eylemler gerçekleştirdi. Hem Til Xelef hattında hem de Mezrê hattında etkili eylemler gerçekleştirdi. Onlarca ölüleri var. Panzerlerle ölülerini Ceylanpınar’a kaldırıyorlar. Bizim güçlerimiz direniyor, dün geceden beri yürüttüğümüz bir operasyon var ve çatışmalar şu anda şiddetli bir şekilde devam ediyor.

Halkımıza vermiş olduğumuz bir söz vardı, biz de kanımızın son damlasına kadar halkımızın onurunu savunacağız” diye konuştu.

10:33

Cephe hattında telsizle ulaştığımız Sêrekaniyê Askeri Meclisi Komutanı İmad Meno ajansımıza şu bilgileri verdi:

“Düşman saldırıları ne kadar ağır olursa olsun bu halk hiçbir zaman işgale ve sömürgeciliğe boyun eğmeyecek ve bu kutsal toprakları bırakmayacak, onuru için sonuna kadar direnecektir. Saldırılar yoğun ancak buna karşı güçlerimizin, savaşçılarımızın, halkımızın direnişi de o oranda büyük, Çok görkemli bir direniş sergileniyor.”

10:31

İşgalcilerin kenti çembere almak istediklerini söyleyen Sêrekaniyê Askeri Meclisi Komutanı İmad Meno, Türk ordusu ve çetelerinin çok ağır kayıplar verildiğini söyledi. Meno, saldırılar karşısında görkemli bir direniş sergilendiğini kaydetti.

10:25

İşgalci Türk ordusu Girê Spî’de gerçekleştirdiği suikast sonucu 1’i çocuk 2 sivil yaralandı. Yaralananın Îmad Ehmed Xirad (25) ve Ehemd Abdullwehab olduğu öğrenildi. Elî Bacilye köyüne yönelik bombardımanda ise Yasir Elî Selo (30) ve Ehmed Abdullwehab (65) yaralandı.

10:04

 İşgalci Türk ordusu ve çeteleri bu sabah saatlerinde Kobanê’nin doğusundaki Metîn köyüne yönelik saldırı da Îdan Şêx Ehmed(60) adlı sivil katletti.

10:01

QSD savaşçıları Serêkaniyê’ye sızmaya çalışan işgalci Türk ordusu ve çetelerine kentin doğusundaki sanayi bölgesinde ağır darbe vurdu. Çatışmalarda 9 çete öldürüldü.

09:44

Enternasyonalist savaşçı şu çağrılarda bulundu: “Eğer emperyalist devletler bizi kurtarmak için kendi alçaklıklarından çıkamıyorlarsa, intikamımızı almaları için devrimci dostlarımıza güveniyoruz. Bilinen hedefler var, yok edin onları!”

09:44

Facebook üzerinde Fransızca bir mesaj yayınlayan enternasyonalist savaşçı, “Serêkanyê’de Kürt, Arap, Türk, Ermeni ve Asuri yoldaşlarımızın yanında savaşan 10 kişilik bir enternasyonalist grubuz” dedi.

09:36

Fransa Avrupa İşleri Bakanı Amélie de Montchalin, Türk devletine yönelik Avrupa yaptırımlarının “masada” olduğunu belirterek, gelecek hafta Avrupa Konseyi’nde tartışılacağını açıkladı. 
 

09:34

 İşgalci Türk ordusu ve çeteleri Tirbespiyê’nin kuzeybatısındaki Til Cîhan köyünde bulunan Meryem Ana Süryani Kilisesini ağır silahlarla bombaladı.

09:32

CEPHEDEN KARELER

 

09:31

 

09:27

 

09:22

CEPHEDEN KARELER

 

09:18

Ceylanpınar'a işgalci Türk ordusunun zırhlı araçlarla eşlik ettiği yeni çete grupları getirildi. Ayrıca kentte sık sık ambulans sesleri duyulurken, çok sayıda ambulansın da kent merkezinden çıktığı belirtildi.

09:13

 

08:59

Türk devletinin güvenlik mekanizması dışını vurduğunu belirten Amerikalı asker, Amerikan askerlerinin hiçbir şey yapmadığını söyledi. Asker, tek yaptıkları şeyin oturup izlemek olduğunu belirtti.

08:55

Kürtlerin tüm anlaşmalara uyduğunu belirten asker, “Türkler için sınırın bu tarafında hiçbir tehdit yoktu” diye konuştu. “Bu çılgınlık” diyen Amerikalı asker, “Vahşet mi olarak adlandırırlar bilmem, ama burada yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

08:54

Fox News’te yer alan bir habere göre Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ile birlikte sahada yer alan Amerikalı özel kuvvetlerden bir asker, “Türkiye kabul ettiklerini yapmıyor. Bu korkunç” dedi.

08:35

Rusya Federasyonuna bağlı Adigey Özerk Cumhuriyetinde yaşayan Kürtler düzenledikleri bir eylemle Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye dönük işgal saldırılarını protesto etti.

08:34

İşgalci Türk ordusu Efrîn’in Şêrawa ilçesine bağlı Kilûte, Soxanekê ve Aqîbê köylerine top atışları gerçekleştiriyor.

08:34

Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarını sert sözlerle kınayan İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis, “Türkiye görülmemiş şekilde uluslararası yasaları çiğnedi” dedi.

08:33

İşgalci Türk ordusu ve çeteleri ile QSD güçleri arasında Sêrekaniye'nin doğusundaki şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Çeteler ölü ve yaralılarını Ceylanpınar'a götürüyor. QSD savaşçıları büyük bir direniş gösteriyor.

08:08

İşgalci Türk ordusu havadan ve karadan Girê Spî'yi bombalıyor.

07:41

İŞGALCİLERİN PLANI NEDİR?

Sêrêkaniyê'yi çembere almak isterken çembere giren işgalciler, doğudan ve batından güneye sarkmaya çalışıyor. Aynı şekilde Girê Spî'nin de doğu ve batısından sarkmaya çalışan işgalciler böylece kentleri düşürmek ve ikinci adımda da Serêkaniyê ile Girê Spî arasındaki 120 kilometrelik hattı işgal etmeyi planlıyor.

07:41

ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Kentin batı (Til Xelef) ve doğu (Mezrê) cephelerindeki çatışmalar ağır silahlarla devam ediyor. İşgalciler kenti obüslerle hedef alırken, savaşçılar da ağır silahlarla karşılık veriyor. Çatışmalar şiddetlenerek devam ediyor.

07:41

GÜNEY CEPHESİ

Çetelerin Serêkaniyê'ye yönelik çemberi tamamlamak için kentin güneyinden harekete geçirdikleri uyuyan hücreleri ise QSD savaşçılarının çemberinde kaldı. Serêkaniyê-Hesekê yolu üzerinde dün sabah saatlerinden bu yana çemberde olan bölgede 4 çete üyesi öldürülmüş, 5 çete ise yakalanmıştı.

07:40

DOĞU CEPHESİ

Serêkaniyê'nin doğusundaki Mezrê Miçê ve Sanayi bölgelerinden de güneye ilerleyerek Serêkaniyê-Dirbêsiyê yolunu kesmek ve kenti çembere almak isteyen işgalciler de dün geceden beri ağır darbeler aldı. İşgalcilerin Sanayi bölgesindeki kapsamlı saldırıları kırılırken, yaşanan çatışmalarda en az 16 işgalci öldürüldü.

07:40

BATI CEPHESİ

Kentin batısındaki Til Xelef beldesini ele geçirmek isteyen işgalcilere karşı üç koldan harekete geçen savaşçılar, çetelere ağır darbeler indirdi. Til Xelef merkezi QSD savaşçılarının denetiminde bulunurken, işgalciler Serêkaniyê-Til Xelef ve Til Xelef-Til Erqum olmak üzere iki koldan beldeyi çembere almak istedi. Ancak ilerlemek isteyen işgalcilere karşı QSD güçleri operasyon başlatarak çeteleri çember kurmak isterken çembere aldı. Halen devam eden çatışmalarda en az 19 çete üyesi öldürüldü.

Türk devletinin savaş uçakları ve obüslerle destek verdiği çatışmalar hala devam ediyor. Diğer yandan Türk savaş uçaklarının beldede bir evi hedef alarak yaptığı hava saldırısında ismi öğrenilemeyen bir sivil şehit düştü, bir sivil ise yaralandı.

İşgalci Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye'ye başlattığı işgal saldırıları devam ediyor. Türk devleti ve etrafında topladığı El Kaide menşeili çetelerin saldırılarının yoğunlaştığı Serêkaniyê'de dün gece Türk devleti ve çeteler ağır darbeler aldı.