İç Güvenlik Güçleri'nden çalışma bilançosu

Kuzey ve Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri, 2022 yılındaki çalışmaların bilançosunu açıkladı.

Kuzey ve Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri, Qamîşlo’daki Şehit Samî Yûsif Akademisi’nde düzenlediğini basın toplantısında 2022 yılı çalışma bilançosunu açıkladı.
Açıklama, İç Güvenlik Güçleri Sözcüsü Elî El Hesen ve Cizre Bölgesi İçişleri Kurulu Eşbaşkanı Hemrîn Elî tarafından Kürtçe ve Arapça okundu.
Tüm halkların yeni yılının kutlandığı açıklamada, bu yılın tüm bölgelere barış ve istikrar getirmesi istendi. Aynı zamanda bölge halkını ve topraklarının koruma sözü verilerek, halkın güvenlik güçleriyle işbirliği yapmasının önemine işaret edildi.

İŞGAL SALDIRILARI VE DAİŞ ÇETELERİNİN HAREKETLİLİĞİ

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarına dikkat çekilen açıklamada, “Bu yıl başta sınıra yakın şehir ve beldelerimiz olmak üzere, genel olarak tüm bölgemiz yoğun savaşla karşı karşıya kaldı. Saldırılar sonucunda onlarca yurttaş şehit düştü. Türk devleti bu saldırılarla halkımızı göçertip evlerini talan etmek istiyor” denildi.
Açıklamada ayrıca DAİŞ hücrelerinin Türk devletinin saldırılarından faydalanarak hareketliliğini arttırdığı, amacının ise güvenlik operasyonlarını zayıflatmak, çete hücrelerinin hareketliliğini arttırmak ve halkın güvenliğini tehlikeye atmak olduğu belirtildi.

'SALDIRILAR BOŞA ÇIKARILDI'

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:
“QSD’nin katılımıyla güçlerimizin boşa çıkardığı bu saldırılardan birisi de Hesekê’deki Sinaa Cezaevi ve yakınlarındaki mahalleleri kontrol altına almak. DAİŞ çetelerini cezaevinden kaçırmak için planlanan bu saldırı, çetelerin asıl amacının farkında olan halkımızın yardımıyla boşa çıkarıldı.
Güçlerimiz, terörün her türüne karşı mücadelesine devam etti. Bunun yanı sıra Hol Kampı’ndaki mültecilerin güvenliğini sağlamak için başlatılan İnsani ve Güvenlik Hamlesi’nin ikinci aşamasında QSD’ye desteğini sürdürdü.
Güçlerimiz onlarca DAİŞ çetesini yakaladı, büyük miktarda silah ve patlayıcı maddeye el koydu. Kuzey ve Doğu Suriye genelinde terör ve istihbarat hücrelerini çökertti. Toplamda 76 hücre çökertilirken, bomba imha ekipleri 67 mayın ve bomba yüklü 2 aracı etkisiz hale getirdi. HAT güçlerimiz, DAİŞ’e Karşı Uluslararası Koalisyon güçlerinin katılımıyla 44 baskın operasyonu düzenledi.”
Güvenlik performansının iyileştirilmesi, geliştirilmesi amacıyla güçlerimiz bu yıl üçüncüsünü düzenlediği konferansta, İç Güvenlik Güçleri ile yönetim ve özel güvenlik sistemini tartıştı, katılımcıların oylarıyla sistem üzerinde bazı değişiklikler yaptı.
Bu yıl Kuzey ve Doğu Suriye genelinde İç Güvenlik Güçleri subay devresi ve iki özel devre tamamladı. Hesekê’de Şehîd Tolhildan Polis Fakültesi açıldı, ikinci devrede ise Kuzey ve Doğu Suriye subaylık devresini karşıladı. Ayrıca farklı bölümlerde 23 özel eğitim kursu açıldı, 291’i kadın olmak üzere 2 bin 282 üye bu alanda mezun oldu.

UYUŞTURUCUYA KARŞI MÜCADELE

İçinden geçtiğimiz sürecin gereklilikleri ve düşmanın başta gençlik olmak üzere sosyal altyapıya içeriden saldırma girişimlerine yönelik yürütülen özel savaş kapsamında uyuşturucu kullanımının yayılmasına yönelik girişimler oldu. Bu kapsamda Terörle Mücadele Genel Yönetimi kuruldu. Suçlarla Mücadele Genel Yönetimi ile İstihbaratla Mücadele Genel yönetimi üzerinde çalıştığı istihbarat içeren özel dosya sayısı ise şöyle: 535 ticari, 387 propaganda, bin 115 uyuşturucu olmak üzere 2 bin 37 dosya.
Ayrıca ele geçirilen uyuşturucu madde miktarları ise şöyle: 559401 gram esrar, 3 esrar fidesi, 8 adet esrar sigarası, 386241 adet uyuşturucu hap, 184596 gram kristal madde, 144 gram esrar tohumu, 534 gram eroin.

CİNAYET

Güçlerimiz bu yıl da bölgedeki yurttaşların can ve mal güvenliğini ortadan kaldıran tüm cinayetlerin peşine düşmek için var gücüyle çalıştı, sosyal ve ekonomik hayatın her alanına zarar veren her türlü organize suçla mücadele etti, suçluları adaletin önüne çıkardı.
Suçlarla mücadele güçlerimiz bin 318 hırsızlık vakasını çözdü, hırsızların çoğunu yakalayarak ve adalete teslim etti. Kaçakçılık ve silah ticareti dosyalarını da ele geçirilen malzemeler şu şekilde;
233 AK-47, 260 tabanca, 193 av tüfeği, 49 el bombası, bin 150 farklı mermi türü.
Güçlerimiz ayrıca 216 cinayet vakasını çözerek 351 kişiyi gözaltına alarak genel yargıya teslim etti.

TARİHİ ESER KAÇAKÇILIĞI VE SAHTE PARA KULLANIMI

İç Güvenlik Güçleri, ekonomik altyapıyı koruma çerçevesinde, sahte 473 bin dolar ve 2 milyon 280 bin Suriye lirasına el koydu.
Öte yandan kültürel eserleri yağma ve çalmanın önüne geçmek için 68 tarihi eser kaçakçılığı dosyasını takip etti ve yapılan takip sonucunda 151 kişiyi tutukladı.

TRAFİK BİRİMİ EĞİTİMLERİ

2022 yılı çalışma faaliyetleri kapsamında Trafik Birimi üyelerinin eğitimine devam edildi, Kuzey ve Doğu Suriye Trafik Müdürlüğü ise trafik polislerinin eğitimi için birçok kurs verdi.

İÇ GÜVENLİK GÜÇLERİ-KADIN

İç Güvenlik Güçleri-Kadın birimleri de bu yıl örgütleme ve eğitim alanında birçok çalışma yürüttü. Subaylık eğitimi için verilen birinci devreye katılan 32 kadın eğitimi tamamlayarak subay rütbesine ulaştı.
Aynı zamanda güvenlik alanında örgütleme çalışmalarını geliştirme kapsamında üçüncü konferansını düzenledi.
Suçlara karşı mücadelede yürütülen çalışmalar ise şöyle:
-882 şikayet alındı. 6 uyuşturucu madde, 9 evrakta sahtecilik, 72 sahte kimlik, 9 kadının suçlu olduğu öldürme olayı, 5 kadın intiharı, 20 intihar ve 2 intihar girişimi şikayeti alındı.

ŞEHİTLER

Bölgeyi ve toprakları koruma uğruna 5 İç Güvenlik Güçleri-Kadın üyesi şehit düştü, bir üye ise yaralandı.

Öte yandan İç Güvenlik Güçleri’nin 69 üyesi şehit düştü 41 üyesi ise yaralandı.
Halkımıza bölgeye dönük tüm saldırılara karşı köprü olacağımız sözünü veriyoruz. Özgürlük yolunu kanıyla çizen şehitlerimizin yolunu takip edeceğiz.”