300 örgütten işgal saldırılarına karşı çağrı

300’den fazla sivil toplum örgütü ve 29 ülkeden önde gelen şahsiyetler, işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı BM’ye gönderilecek metni imzaladı.

Kuzey ve Doğu Suriye Toplumsal Diplomasi Merkezi, 17 sivil kurumun işbirliği ile işgalci Türk devletinin saldırılarının durdurulması için 2 Aralık’ta imza toplama kampanyasını başlattı.

Merkez kampanyasının sonuç bildirgesini paylaştı.

Açıklama Qamîşlo’daki Birleşmiş Milletler (BM) Mülteci İşleri Yüksek Komiserliği binası önünde Merwa Ilyas, Nûman Osman ve Mazin Mihemed tarafından kampanyaya katılan sivil kurum ve örgüt temsilcilerin katılımı ile okundu.

Açıklama şöyle:

“Türkiye, Kuzey ve Doğu Suriye halkına karşı askeri bir operasyon başlattığı halde uluslararası ilgili kurumlar buna karşı sessiz kaldı. Türk devleti, 20 Kasım’dan bugüne kadar savaş suçunu işliyor, aralarında kadın, çocuk, sağlık çalışanı ve gazetecinin de olduğu 19 yurttaşı katletti. Savaş uçakları 45 noktada elektrik, benzin istasyonları, petrol, gaz merkezleri ve buğday depolarını hedef aldı. Bunun yanı sıra hastane, okul, camileri yıktı. Türk devletinin, bölge üzerindeki kara saldırısı tehditleri hala sürüyor.

Kuzey ve Doğu Suriye’deki 18 sivil örgüt olarak saldırıların durması için 2 Aralık’ta başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası kurumlara sessiz kalmaması çağrısında bulunmak için imza kampanyasına başladık.

300 örgüt ve sivil toplum kurumun yanı sıra 29 ülkeden siyasetçi, yazar, aydın, entelektüel, sanatçı, din ve spor öncülerinden oluşan çağrıyı imzaladı, BM Genel Sekreteri’nden Türk devletinin, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarına karşı tedbir alması talebinde bulundu.

Bu bağlamda BM’ye Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye üzerindeki saldırılarını durdurma ve sivillerin yaşamını korumak için insani ve insan hakları sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulunuyoruz."

KAMPANYAYA KATILANLAR

Kampanyaya katılanlar şöyle:

"Toplumsal Diplomasi Merkezi, Mezopotamya Din ve İnançlar Birliği, TEV-DEM, çok sayıda STK, Kongra Star, Zenûbiya Kadın Topluluğu, Sara Kadına Yönelik Şiddete Karşı Örgütü, Özgür Basın Birliği (YRA), Rojavayê Kurdistan Aydınlar Birliği, Rojava Üniversitesi, Kültür Sanat Hareketi, Cizre Bölgesi Belediyeler ve Çevre Komitesi, Efrîn Toplum Derneği, İdlib Yeşil Meclisi, Kuzey ve Doğu Suriye Savaş Gazileri Federasyonu, Yeşil Örgüler Örgütü, Heyva Sor a Kurd."

İmza listesinin BM Genel Sekreteri António Guterres’e gönderilmesi bekleniyor.