YPS-Şırnak kuruldu

Halkın öz yönetim iradesine karşı ilan edilen sıkıyönetim saldırılarına karşı Şırnak’ta da YPS, kuruluşunu ilan ederek, saldırılara karşı mücadeleyi yükselteceklerini duyurdu.

Halkın öz yönetim iradesine karşı ilan edilen sıkıyönetim saldırılarına karşı Şırnak’ta da Sivil Savunma Birlikleri (YPS), kuruluşunu ilan ederek, saldırılara karşı mücadeleyi yükselteceklerini duyurdu. Açıklamada Türkiye halklarına da mücadele birliği çağrısında bulunuldu.

Öz yönetim iradesini ortaya koyan ilçelerde abluka ve sıkıyönetim saldırılarına karşı günlerdir ayakta olan Şırnak’ta da YPS kuruluşunu duyurdu. Çok sayıda YPS üyesinin katıldığı törende yapılan açıklamada, yıllardır devletin soykırımcı ve asimilasyoncu uygulamalarına karşı bir mücadele verildiği hatırlatılarak, "Kürdistan halkı başta olmak üzere tüm Bakûrê (Kuzey) Kürdistan onurlu bir yaşam için muazzam bir direniş göstermiş ve bugün bu direniş daha da büyüyerek, Bakûrê Kürdistan'ın tüm dağlarına, ovalarına, şehirlerine ve köylerine yayılmıştır" denildi.

Açıklamada, Kürt halkının kendi kültürünü, kimliğini ve dilini korumak ve geleceğe taşımak için 2015 yazı itibariyle Kuzey Kürdistan'da ilan edilen özyönetimlere devletin saldırıları hatırlatılarak, "İşgalci Türk devleti, ordusu ve hükümetiyle halkımızın kendi kendisini yürütme iradesini hazmedememiş, Kürdistan'ı şehir şehir, ilçe ilçe kuşatarak; sivil, çocuk, yaşlı, kadın, erkek demeden katliamlardan geçirmeye başlamıştır" denildi.

Özyönetimin sadece Kürt halkı için gerekli olmadığı vurgusunda da bulunulan açıklamada, "Bu katliam ve soykırıma karşı Türkiye halklarının ve dünya kamuoyunun sessizliği bu katliama ortak olmak anlamına gelmektedir. Bu nedenle tüm duyarlı Türkiye halklarını Kürt halkının ve bölge halklarının bu haklı direnişine karşı harekete geçmeli. Bu mücadele sadece Kürt halkının kendisi için yürüttüğü bir mücadele değildir. Türkiye ve Türkiye'de yaşayan tüm halkların özgürlük mücadelesidir. Bu nedenle bu mücadelenin yanında değil, içinde yer almak gerekir" ifadeleriyle Türkiye halklarına mücadele birliği çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, 14 Aralık 2015 tarihinden itibaren Kürdistan'da "açık bir katliam ve fiziki bir soykırımının startının verildiği" belirtilerek, buna karşı Kürt halkının kendisini savunmasının meşru bir hak olduğu kaydedildi. Açıklamada, "Açık ki; bu soykırım operasyonuna karşı, halkın direnişiyle kendini savunma hakkı en meşru hak olmaktadır. Bu sürece kadar Kürdistan gençliği örgütlü mücadelesini YDG-H adı altında yürütse de gençliğin oluşturduğu bu direniş cephesini bir adım daha büyütmeye ihtiyaç vardır" diye kaydedildi.

Soykırım politikasına karşı Botan halkının kadın-erkek, genç-yaşlı topyekün bir direniş sergilediği belirtilen açıklamada: "Her fiziki, siyasi, kültürel soykırıma karşı Kürdistan halklarının korumak en temel ve tarihi görevdir. Bu temelde yurtsever Kürdistan halkı olarak en doğal meşru hakkımız olan yaşam hakkımıza yapılan bu soykırım girişimlerine karşı Yekîneyên Parastina Sivîlan a Şirnexê (Sivil Savunma Birlikleri) adı altında mücadelemizi daha da büyüteceğimizi belirtiyoruz. Botan Demokratik Özerk Bölgelerinde direnen ve varlığını korumaya çalışan tüm halkımızın öz savunma gücü olan YPS-Şirnex olarak, toprağımızın, kültürümüzün ve bütünen varlığımızı korumak için mücadele ve direnişi sonuna kadar ve daha güçlü yöneteceğimizin sözünü tüm Kürdistan ve Botan halkına veriyoruz” denildi.

Tören, "Bijî Serok Apo", "Bijî azadiya Kurd û Kurdistanê", "Bijî xweseriya demokratîk" ve "Bijî YPS" sloganlarıyla son buldu.