Yılmaz'ın cenazesi ailesine verilmiyor

Amed'deki ev baskınında katledilen Mücahit Yılmaz’ın cenazesi, 28 gündür ailesine verilmiyor.

Amed'in Bağlar ilçesi Karacadağ Caddesi üzerinde bulunan bir apartmanın 3’üncü katına, 21 Temmuz sabahı devlet güçlerince düzenlenen baskında katledilen Mücahit Yılmaz’ın (27) cenazesi, 28 gündür ailesine teslim edilmiyor. Baskından saatler sonra İçişleri Bakanlığı, Mücahit Yılmaz’ın kimliğini açıklayarak, "kırsal alandan gelerek şehirde faaliyet yürüten örgüt mensubu" iddiasında bulunmuştu.

AİLEYE 'SAVCI İZİNDE' YANITI

Kimliğin açıklanması üzerine 22 Temmuz’da Amed'e gelen Yılmaz Ailesi, teşhis için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Ardından Baba Abdulkadir Yılmaz, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin morgunda tutulan oğlu Mücahit Yılmaz’ın cenazesini teşhis etti. Cenazeyi almak için yeniden savcılığa başvuran Yılmaz Ailesi'nden, DNA teşhisi için kan örneği vermesi istendi. 
Yılmaz Ailesi, 22 Temmuz’da kan örneği verdi ancak tüm girişimlerine rağmen cenazeyi alamıyor. Son olarak dün bir kez daha Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunan aileye, savcının izinde olduğu ve DNA teşhis sonucunun henüz tamamlanmadığı söylendi. Aile, bir kez daha cenazesini alamadan Kızıltepe’ye döndü. 

ÇOK SAYIDA CENAZE AİLELERE VERİLMİYOR

Özellikle soykırımcı saldırılar sırasında meydana gelen çatışmalarda yaşamını yitiren yüzlerce cenaze Mardin, Urfa, Erzurum, Antep, Amed ve Adıyaman’da bulunan kimsesizler mezarlıklarında bekletiliyor. Adli Tıp Kurumu’nun bulunduğu Malatya’da da en az 170 cenaze kimsesizler mezarlığına gömülerek, ailelerine verilmiyor.
Yine Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek (Oleka Jor) köyünde yer alan Garzan Mezarlığı’ndan DNA testi gerekçesiyle 19 Aralık 2017’de çıkarılan 267 cenazeden 265’i, İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda (ATK) bekletiliyor.