Wan'da 12 Aralık yürüyüşüne çağrı

Tecrit ve işgal saldırılarına karşı 12 Aralık’ta yapılacak yürüyüşün hazırlıkları sürüyor.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Barış Anneleri Meclisi tarafından İmralı tecridine karşı 12 Aralık’ta Wan’da yapılacak kitlesel yürüyüşün hazırlıkları devam etti. DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Wan’ın Ebex (Çaldıran) ilçesinde; DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Westan (Gevaş); HDP Wan Milletvekili Sezai Temelli ise Şax (Çatak) ilçelerindeki halk buluşmalarına katıldı.

'DİRENİŞİMİZİN ÖNCÜSÜ KÜRT HALKININ ÖNDERİDİR'

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve beraberindeki heyet Ebex ilçesinde merkez ve mahallelerde hem halk buluşması gerçekleştirdi hem de ev ziyaretleri yaptı. Kürt halkının kendi kimliği, dilini ve özgürlüğünü istediğini söyleyen Öztürk, “Ama buna karşılık ‘devlet biziz’ denilerek Kürtlerin tüm taleplerine karşı bir saldırı politikası yürütüyorlar. Kendileri dışında kimsenin yaşamasına şans bırakmıyorlar. Bizi yok sayan sistemin karşısında direnme hakkımız var. Bakıyorsunuz kimyasal silah kullanıyorlar. Kürt ölsün diye bunu satan da kullanan da halinden memnun. Kürtlerin, coğrafyalarının yok olmasını istiyorlar. Bu sistematik bir politikadır. Biz 50 yıldır direniyoruz ve büyük bedel veriyoruz. Buna karşı da direneceğiz. Bu direnişin öncüsü de Kürt halkının önderi Sayın Abdullah Öcalan’dır” diye konuştu.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır beraberindeki heyet ise Westan (Gevaş) merkez ve mahallerinde halkla bir araya geldi. Burada konuşan Bayındır,  Kurdistan ve Türkiye'deki gelişmeleri değerlendirdi. AKP-MHP iktidarının Kürtlere yönelik saldırı içinde olduğunu hatırlatan Bayındır, "AKP-MHP iktidarı bugün Kurdistan'daki tüm bölgelere saldırıyor. Rojava'dan Federe Kürdistan Bölgesi’ne, oradan zindanlara, yani her yere saldırı var. Nerede özgür yaşamak isteyen, kendi dilini konuşmak isteyen bir Kürt varsa oraya saldırıyorlar. Biz onları göndereceğiz, halkımızla birlikte mücadele ederek onları en kısa sürede göndereceğiz" diye konuştu.
Bayındır, halkı 12 Aralık’ta düzenlenecek yürüyüşe davet etti.

'TECRİT KIRILIRSA ÇÖZÜM KONUŞULUR'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Wan Milletvekili Sezai Temelli ve beraberindeki heyet Şax ilçesinin Êzdînan bölgesindeki mahallelerde yaşayan halkla bir araya geldi. Türkiye ve Kurdistan'da yaşanan tüm siyasal, ekonomik, kültürel, sosyal sorunların iktidardan kaynaklandığını ifade eden Temelli, yaşanan tüm sorunların kalıcı çözümü için iktidarın değişmesinin şart olduğunu ifade etti. İktidar ve ceberut sistemin değişmesinin ortak mücadeleden geçtiğinin altını çizen Temelli, "Yaşam alanlarımız bombalanıyor, bunu da halkın sırtından karşılıyorlar. Halkın elindekini alarak bombalara yatırıyorlar. Öldürüyor, yerinden yurdundan ediyor, halklarını elinden alıyor ve el koyuyorlar. Bu mücadeleyi yan yana gelerek, dayanışmayla büyüttüğümüzde tüm sorunların sonlanması mümkün olabilecektir. Bu düzen değişmeden bu koşullardan kurtarma şansımız yok. Bu nedenle bizim yolumuz ne onun ne de diğerinin yolu, bizim yolumuz üçüncü yoldur. Bizim yolumuz demokratik cumhuriyet yoludur.  Bizim yolumuz tekçi ulus devlet anlayışına karşı, demokratik ulus anlayışıdır” dedi.
Tecridi anlatmak için halk buluşmaları yaptıklarını söyleyen Temelli, “Bir çözümden söz ediyorum; yani Sayın Abdullah Öcalan'dan bahsediyorum. Bugün burada olmamızın nedeni de bu tecride karşı aslında sürdürdüğümüz mücadeleyi anlatmak, bu mücadeleyi büyütme arzumuzdur. Çünkü bir seçeneği yaratabilirsek o zaman eşit haklarla yaşayabiliriz. Bu seçenek var, bir çözüm var ama o seçeneği hayata geçirmek için güçlü bir adım atıp tecridi kırmalıyız. Tecridi kırmalıyız ki o seçenek konuşulabilsin, bu çözümden habersiz olan herkese ulaşabilsin. O tecrit kırılmalı ki devrilen masanın yaratmış olduğu bu yıkım son bulsun. Tecride ve bu zulme, şiddete karşı mücadele etmekten başka şansımız yok" diye konuştu.
Heyet ardından bölgede bulunan mahalle ziyaretlerine devam etti.