Kerkük'teki Peşmerge komutanı saldırı anlarını anlattı!

Kerkük’ün Güney Batı cephesi olan 5. Cephede Alay Komutanı olan YNK’li Albay Osman Şehit Vahap Kerkük’ün güney ve güney batı cephesinde yaşananları ANF’ye anlattı.

YNK’nin güneybatı cephesinde yer alan YNK’nin 5’inci Cephedeki Alay Albay komutanı Osman Şehit Vahap, “4. Cephelerinin çatışarak 105 şehit, 200 yaralı, 45 esir verdik. Kemal Kerküki’nin komutanlığını yaptığı 5. Cephe ise tek bir mermi sıkmadan mevzileri terk etti. Buna rağmen YNK geri çekildi diyorlar” dedi.

‘105 ŞEHİT, 200 YARALI VE 45 ESİR VERDİK’

Kerkük’ün Güney Batı cephesi olan 5. Cephede Alay Komutanı olan YNK’li Albay Osman Şehit Vahap, Kerkük’ün güney ve güney batı cephesinde yaşananları ANF’ye anlattı.

“Bizim 4. Cephemiz şiddetli ve etkili bir savaşa girdi. Bu savaşta 4. cephemiz Sanayi mahallesi, Taze’de ve diğer bazı yerlerde çatışmalara girdi” diyen Vahap, bu çatışmalarda 105 şehit ve 200 yaralı verdiklerini söyledi. 45 peşmergenin de esir düştüğünü dile getiren Vahap şöyle konuştu: “50 peşmergemizin olduğu bir noktaya 50 tankla saldırı oldu. Ancak buna rağmen ciddi bir direniş gösterildi. Esir düşen arkadaşlarımızdan 25’i geldi. 20’sinden hala haber yok. Ne olduklarını bilmiyoruz. Taze kasabası, sanayi mahallesi ve diğer yerlerde güçlerimize yönelik saldırılar başladığında, Tilverd köyü içinde olan Mella Abdullah, Xirabe Rut ve Mame köylerinde direniş başlatılmalıydı. Bu köylerde çatışmalar başlatılsaydı güçlerimiz o kadar ağır darbe de yemezdi. Bu köyler teslim edilmemeliydi, çatışmalarda kırıldık. Peki Dr. Kemal Kerküki neden bu duruma müdahale edilmesi, kırılmanın daha da derinleşmemesi için talimat verip çatışma başlatmadı. Savaş için talimat vermediği gibi savaşmak isteyenlere de izin vermedi.

Neden arkadaşlarımıza destek vermek için gitmemize izin vermedi. Orada 13 bin peşmergemiz vardı. Ortaya çıkan gerçek gücümüzün tamamının teslim edilmesinin planlandığını gösteriyor.”

‘DİBİS CEPHESİ TESLİM EDİLDİ’

Kendilerinin Kemal Kerküki’nin sorumlusu olduğu, güneybatı cephesinde olduklarını vurgulayan Vahap, “Bu cephe 5. Cephe olarak biliniyor. Bu cephe aynı zamanda Dibis yakınlarındaki cephedir. Kerküki’nin yanındaydım. Biz YNK güçleri olarak şiddetli bir savaşa göre hazırlık yapmıştık.

Yaptığımız planlamada Tuğgeneral Hekim Sedi güçlerinin olduğu tarafa saldırı olması durumunda ona destek veremeye gidecektik. O da bize 4. Alayımızın verdiği şehitlerin intikamını alma sözü vermişti.

Biz Dr. Kemal Kerküki’nin talimatı dışında bir şey yapamazdık. Çünkü cephe komutanımız oydu. Ama direnmemiz için hiçbir talimat gelmedi. Aksine o cepheden tek bir mermi sıkılmadı. 4. Alayımız şiddetli saldırılarla kırıldı. Ancak 5. Alay savaşarak onların intikamını alma planlamasını yapmıştı. Ama yerine getirmedi. Bırakalım planlamayı yerine getirme, adamlar daha gelmeden talimatla mevziler bize bıraktırıldı. Arkadaşlarımıza yardıma gitmemize izin vermedi ve savunmamızdaki güçlerini çekip bizi savunmasız bıraktığı için bizde geri çekilmek zorunda kaldık. Yaşanan durum karşısında çok zorlandım. Ağlayarak çekildim. Çünkü bu topraklar kanla sulanmıştı” dedi.

KDP basınının “YNK ihanet etti, mevzileri bıraktı” şeklinde yaptığı yayınlara da dikkat çeken Vahap şunları söyledi: “YNK ihanet etti, bıraktı diyerek hakaretler etmeyin rica ediyorum. YNK kan deryasının sahibi bir harekettir. Şehit düşen binlerce peşmergenin kanı üzerine kurulu bir harekettir. Babam bu hareketin şehididir. Kemal Kerküki’nin cepheyi bırakmasından sonra YNK peşmergeleri talimatla geri çekildi. Savunmamızı alan KDP peşmergeleri çekildikten sonra arkadaşlarımız çekilmeseydi, 13 bin peşmergemiz tasfiye olurdu. KDP peşmergeleri komutanları talimat vermediği için tek bir mermi sıkmamış, biz ise 105 şehit verdik. Kimin savaşıp, kimin savaşmadığı bu sonuç gösteriyor. Artık YNK'yi suçlamaktan vazgeçin, YNK peşmergelerine iftira atmayın. Savaşmıyorsunuz, Kürt gençlerini öldürtmekten vazgeçin. Artık insanlarımız ölmesin.

Tartışmalı bölgelerde KDP tarafından tek bir mermi sıkılmamış. Ellerinde olan Bayhasan ve diğer petrol bölgelerinde tek bir mermi patlatmamışlar.

KDP peşmergeleri ile üç yıldır birlikte çalışıyorum. Birbirimizi iyi tanıyoruz. Birbirinizin cesaretini biliyoruz. Hangimizin onurlu, hangimizin onurlu olmadığını iyi biliyoruz.”

‘DİYALOG VE SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN MASAYA OTURUN’

KDP ve YNK arasında yaşanan gerginliğe son verilmesi gerektiğini de söyleyen Vahap, “Parti ve YNK’ye çağrı yapıyorum. Halk için sorun çıkarmayın diyorum. Halkımız artık kaldıramıyor. Kerkük şimdi sessiz sakindir. Gönüllüler adıyla gençleri ölüme göndermeyin. Bir Hamer’e BKC ile gençleri saldırtıp onların gelip yüz gencimizi öldürmelerinin yolunu açmayın.

Tartışma ve bir çözüm bulmak için masaya dönüp tartışma ve görüşme yapmamızı istiyorum.

Parmak sallayıp hiçbir şey dinlemiyor ve takmıyorum dediğiniz zaman herkes nereye doğru gittiğini biliyor ve görüyordu. Kimseyi dinlemediğiniz için uluslararası güçler de artık bize destek vermiyorlar” diye konuştu.