Türk polisi Wan'da tecrit protestosuna saldırdı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecridi protesto için Wan’da bir araya gelen halkın yaptığı yürüyüşe saldıran Türk polisi, en az 40 kişiyi gözaltına aldı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ile Barış Anneleri Meclisi öncülüğünde, İmralı tecridine karşı Wan’da kitlesel yürüyüş yapmak için toplandı. DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, HDP milletvekilleri Sezai Temelli, Murat Sarısaç, Muazzez Orhan, Hüseyin Kaçmaz, Sait Dede, Hasan Özgüneş, HDP, DBP il, ilçe yöneticilerinin de aralarında olduğu kitlenin bir bölümü Aydın Perihan AVM önünde, diğer iki bölümü ise Ezberciler Kavşağı’nın iki tarafında buluştu.

POLİSTEN SALDIRI VE GÖZALTI

Halkın AVM önünde bir araya gelmesinin ardından polisler tüm sokakları kapatarak giriş çıkışları kapattı. Halk ise polis ablukasına “Bijî berxwedana zindanan” sloganıyla karşılık verdi. Polis ablukaya aldığı kitlenin yürüyüşüne engel oldu. Gruba saldıran polis çok sayıda kişiyi gözaltına alındı. Kitlenin bekleyişi devam ediyor.

Ezberciler Kavşağı’nda bir araya gelen grup da polis tarafından ablukaya alındı. Yürüyüşe katılmak için gruba dahil olmak isteyenler de engellenerek gözaltına alındı. HDP milletvekilleri polislere tepki göstererek yolun açılmasını istedi. Kitlenin aynı alanda bekleyişi devam ederken, çok sayıda kişi de arada sokaklara girerek “Bijî berxwedana zindanan” sloganları attı. Polis, slogan atan kitleye gaz bombası ve plastik mermi ile saldırdı. Yürüyüşe katılan bir kadın baygınlık geçirirken, HDP Milletvekili Sezai Temelli, “Gözaltına alın, ne yaparsanız yapın ama annelere dokunmayın” diyerek polise tepki gösterdi.

Kentte sabah saatlerinde yürüyüşün yapılacağı bölgeler, Cumhuriyet, Maraş ve Kışla caddeleri ile bu caddelere çıkan tüm yollar kapatıldı. Kent üzerinde helikopterlerin alçak uçuş yapması dikkat çekti. Sokakların tamamını kapatan polis, herkesi Genel Bilgi Tarama’dan (GBT) geçirdi. Kent sokakları adeta abluka altına alınırken, başta HDP, DBP il binaları ile diğer tüm kurumların kapılarında ise polis bekletildi.

Halkın abluka alınmasını protesto eden bir grup Cumhuriyet Caddesi’nden HDP Wan İl binasına doğru yürüdü. Çevrede bulanan halkın da destek verdiği yürüyüşte sık sık “Bijî berxwedana Îmralîyê”, “Bijî berxwedana zindanan” sloganları atıldı. Polis, burada da gruba saldırarak, yürüyüşe destek veren halkın üzerine biber gazı sıktı.

 Gözaltına alınan 40’tan fazla kişi otobüslerle Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Uzun bir süre yağmur altında bekleyen milletvekilleri ise DBP il binasına geçti.