Türk askerinin 'kaybettiği' Hacı Şili'nin akıbeti soruldu

Kayıp yakınları, Türk askeri tarafından gözaltında kaybedilen Hacı Şili’nin akıbetini sordu.

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 722’ncisini Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde yaptı. Aileler, 20 Aralık 1993’te Şirnex’te 'kaybedilen' Hacı Şili’nin akıbetini sordu.
İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, "İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin ve sözleşmenin gereklerinin devletlerce hiçbir şekilde yerine getirilmediğini ve sözleşmenin araçsallaştırıldığını görmekteyiz dedi.
Amed Barosu Başkanı Nahit Eren ise kaybettirilenlerin cenazelerinin ailelerine teslim edilmemesinin bir utanç olduğunu belirtti. Eren, "ezasızlık bu devletin Kürtlere karşı kullandığı bir politikadır" dedi.
Türkiye’nin insan hakları ihlallerinin en yaygın yaşandığı ülkelerden biri olduğunu da sözlerine ekleyen Eren, şöyle devam etti: “Özgürlüğü, barışı, demokrasiyi savunmaya, savaşa, çatışmaya ve operasyonlara hayır demeye devam edeceğiz.”
Konuşmaların ardından askerler tarafından işkenceyle kaybedilen Hacı Şili’nin hikâyesini okuyan İHD Amed Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Jiyan Ormanlı, şu bilgileri paylaştı: “Şirnex’in Basa (Güçlükonak) ilçesinde çobanlık yapan 23 yaşındaki Hacı Şili, bir çocuk babasıydı. Hacı, 20 Aralık 1993 tarihinde ağabeyi Tahir Şili ile birlikte konakladıkları bölgede hayvanları otlatır. Sabaha karşı operasyon bölgesinden dönen askerler karşılaştıkları Hacı ve Tahir’i silah dipçikleri ve tekmelerle darp eder. Tahir’in dört dişi kırılır. Daha sonra yüzbaşı olan kişi, Hacı’dan çantasını askeri araca kadar taşımasını ister. Tahir darp edildikleri yerde beklerken, Hacı askerler ile birlikte ormanlık alana giderek gözden kaybolur.
Akşama kadar bekleyen Tahir, kardeşi dönmeyince Gideran Karakolu’na gider ancak ‘bilgimiz yok’ yanıtını alır. Bunun üzerine Eruh Jandarma Karakolu’na giden Tahir’e, ‘Şırnak’a götürülmüş’ bilgisi verilir. Eruh’tan dönerek Şırnak Karakoluna giden Tahir’e bu kez ise ‘Eruh’ta olabilir’ denilir. Karakollardan bilgi alamayan Şili Ailesi Hacı’nın akıbetini öğrenmek için Siirt Valiliği'ne başvursa da hiçbir sonuç alamaz. Şili ailesi Hacı’nın kaybolmasıyla birlikte gördükleri baskılar nedeniyle Siirt’e göç etmek zorunda kalır. Hacı Şili, kaybedildiğinde henüz 40 günlük olan Kader adındaki kızı (babası yasal olarak yok sayıldığı için) amcasının nüfusuna kaydedilir. Hacı Şili’den 20 Aralık 1993 tarihinden beri haber alınamıyor.”


ÊLIH
Êlih’te ise kayıp yakınları ve İHD'liler, eylemlerinin 558’inci hafta dolayısıyla Gülistan Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. İHD Şube Yöneticisi Ahmet Şiray, İnsan Hakları Haftası’na dikkat çekti, artan baskı ve şiddet ortamına değindi.
Açıklamada, "İnsan Hakları Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın her yıl kamuoyu ile paylaştığı yıllık raporları, günlük hayatımızda hepimizin tanık olduğu ve maruz kaldığı hak ihlallerinin geldiği korkunç boyutları açıkça göstermektedir. Özellikle ifade özgürlüğü üzerindeki baskı, yaşam hakkı ve işkence, kötü muamele yasağı gibi hak ihlalleri ciddi boyutlara ulaşmıştır. Ülkedeki en korumasız ve riskli yerlerin başında hapishaneler gelmektedir. Devletlerin insan haklarına yönelik saygısının göstergesi olan h