Halk, Türk ordusunun saldırılarına tepkili

Türk ordusunun Güney Kürdistan’a yönelik işgal girişimi ve yöre halkı saldırılara tepki gösterdi.

Türk ordusunun Xakurke’nin Evdilkovî yamaçları, Deşta Heyatê, Geliyê Heci Beg, Geliyê Reş ve Kanîreş’e başlattığı işgal girişimi ile bölgeyi insansızlaştırmak istediğine dikkat çeken Deşta Hertî köylüleri, saldırılarına karşı Güney Kürdistan yönetimini, saldırılar karşısındaki sessizliğini bozmaya davet etti.

KDP yönetiminin baskılarından dolayı ismini vermek istemeyen bir köylü “Türk ordusu daha önce 3 kez benim evime yönelik hava saldırıları gerçekleştirdi. Her 3 saldırıda da evim yerle bir edildi. Bu saldırılarda birçok yakın akrabam katledildi. Türk ordusu son dönemlerde köylerimize dönük saldırılarını artırmış durumda. Evlerimiz saldırılara uğruyor. Hemen hemen her saldırıda onlarca hayvanımız telef ediliyor” diyerek tepki gösterdi.

“Türk devleti bizden ne istiyor” diye devam eden Deşta Hertêli şunları söyledi: “Türk ordusu HPG gerillalarını bahane ederek köylerimize saldırılar düzenliyor. Her gün evlerimizi yıkıyor. Hayvanlarımızı dahi katlediyor. Barzani neden Türk ordusunun saldırı karşısında sessiz? Diyana şehri Başurê Kürdistan’ın bir bölgesi değil mi?”

Barzani’ye de tepki gösteren köylü, “Barzani şunu iyi bilmeli; biz bugüne kadar Başurê Kürdistan hükümetinden hiçbir fayda görmedik. Başur hükümeti zenginleri daha zengin ederken, biz köylüleri daha fazla yoksulluğa mahkum etti. Bunlar da yetmedi bizi ölüme de mahkum etti. Barzani ve KDP bir an önce Türk devleti ile kirli ilişkilerine son vermeli ve net bir tutum göstermelidir” dedi.

Türk ordusunun saldırılarından kaynaklı arazisi yanan diğer bir köylü ise aynı nedenlerden dolayı isminin açıklanmasını istemezken Türk devletinin Kürt düşmanlığından vazgeçmediğini dile getirdi.

Türk devletinin yeni Roboskiler peşinde olduğunu belirten köylü, “Bunu daha önce Behdinan, Şeladize, Qandil, Roboski ve daha birçok bölge de de yaptılar. Yani Türk devleti gerillaları bahane ederek evlerimizi, hayvanlarımızı, bahçelerimizi hedef alıyor. Herkes bilir ki biz Başurê Kürdistan köylülerinin tek geçim kaynağı hayvancılık ve tarımdır. Türk devleti saldırıları ile bu geçim kaynaklarımızı yok ediyor.

Yaşam alanlarımızı ve insanlarımızı da savaş uçakları ile parçalamak suretiyle katletmek istiyorlar. Her fırsatta insan haklarından dem vuran uluslararası ve bölgesel güçler Türk devletinin saldırıları karşısında sessiz. Barzani ve KDP, Türk devletinin yoğunlaşan saldırıları karşısındaki sessizliği neden?” diye konuştu.

Deşta Hertî köylüleri saldırılar karşısında sessiz kalmanın bu zulme ortak olmak anlamına geldiğini ifade etti. Güney Kürdistan’a yönelik Türk devletinin saldırılarına, işgal girişimlerine karşılık Kürdistan halkının, siyasi partilerin ayağa kalkmasını da köylüler dile getirdi.