GÖRÜNTÜLÜ

Sûr için yeniden ve yerelden yönetim

Sûr Belediyesi Eşbaşkanı Gulan Fatma Önkol, belediyenin boğazına kadar borçta olduğunu söyleyerek, Sûr için yerinden ve yerelden yönetimi sağlayacaklarını ve tarihsel, kültürel dokusunu koruyacaklarını belirtti.

SUR BELEDİYESİNDE YENİ DÖNEM

31 Mart seçimlerinin ardından kayyum tarafından yönetilen belediyelerde büyük borçlar ortaya çıktı. Kayyumların büyük tahribatlar yarattığı belediyelerde, birçok yandaş kuruma yüksek meblağda ödenekler çıkardıkları da görüldü. 8 Nisan’da mazbatalarını alarak göreve başlayan Sûr Belediyesi Eşbaşkanları, kayyumun tahribatlarını incelemeye devam ederken, belediyedeki usulsüzlükleri de raporlaştırıyor.

Eşbaşkanlardan Gulan Fatma Önkol, seçim sürecini ve belediyedeki ilk izlenimlerini aktardı.
Seçim çalışmalarının başlaması ile beraber Sûr’da tüm ilçe örgütü ve halkla birlikte çalışmalara başladıklarını söyleyen Gulan Fatma Önkol, büyük bir seferberlik ruhuyla çalıştıklarını söyledi. Öncelikle olarak kararsız olan seçmenle bir araya geldiklerini ifade eden Gulan Fatma Önkol, “Her kesimden halkımızla buluştuk ve kayyumların tahribatlarını anlattık. İrademize sahip çıkmamız gerektiğini konuştuk. Seçim günü de bu çalışmalarımızın devamı olarak okul okul dolaştık ve olası durumlara karşı sandıklarımızın başında olduk. Bizim için 31 Mart çok önemliydi. Çünkü 8 yıldır kentlerimiz kayyum zihniyetiyle yönetiliyor ve halkımızın iradesi gasp edilmişti. Halkın bu noktada kayyumlara karşı sandıkları sahiplenmesi ve iradesini ortaya koyması büyük önem teşkil ediyordu. Yok sayma politikalarına karşı Kürt'ün kendi iradesini sahiplenme seçimiydi bu aslında” diye belirtti.

DEMOKRASİ ŞEHİDİ EMİN ÇELİK

Gulan Fatma Önkol, 8 yıllık kayyum politikasından kurtulmak ve temizlenmek açısından önemli bir sürece başladıklarını ifade ederek, “Asimilasyon ve özel savaşın en büyük hedefi olan Sûr’da aldığımız oy oranı ve halkın sandıklara sahip çıkışı da bizi mutlu eden ve umudumuzu da artıran bir nokta oldu. Ancak ne yazık ki seçim günü olumsuz bir olay da yaşadık. Alan sözcümüz ve okul görevlimiz olan Emin arkadaşımız vahşice katledildi. Demokrasi şehidimizi toprağa verdik. Gün boyu o köyde ve çevre köylerinde büyük gerginlikler yaşandı. Çatışmalar saatlerce sürdü. Aslında bizim yabancı olduğumuz bir durum değil maalesef. Demokrasi çerçevesinde gerçekleştirilemeyen seçimlerde buna benzer çok fazla olay yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor. Emin arkadaşımızın ailesinin de büyük bir tepkisi vardı ve aile gerçekten çok etkilenmişti. Yurtsever bir aile olmalarından ötürü bu tarz tehditleri her süreçte aldıklarını söyledi aile. Daha sonrasında temsiliyetlerimizle birlikte aileye kitlesel ziyaretlerimiz de oldu. İktidarın, halkın sandıklara katılımını etkilemeye dönük kirli bir girişimi olarak görüyoruz bu durumu” diye kaydetti.

SEÇİMDEN SONRA 1 MİLYONLUK ARAÇ KİRALAMA ÖDENEĞİ

Gulan Fatma Önkol, Sûr’da elde ettikleri başarıyı ve seçim zaferini Emin Çelik’e atfettiklerini ve mazbataları da ona adadıklarını söyleyerek, onun mücadelesine de her zaman sadık kalacaklarını dile getirdi.

Gulan Fatma Önkol, mazbatalarını da gecikmeli aldıklarını anlatarak, “AKP her yerde sonuçlara itiraz ettiği için mazbata süreci de uzadı. Bizim aldığımız oy oranı AKP’nin aldığı oy oranından 3-4 katı daha fazlaydı. Bu nedenle itirazlar sonuç vermedi elbette. Kendilerince belki de zaman kazanmak istediler. Bu çerçeveden bakıyoruz itiraz sürecine. Çünkü biz seçimi kazandıktan sonra bile belediyede işlem yapılmaya, satışlara devam edilmiş. Son birkaç gün içinde belediyenin kasalarını, hesaplarını boşaltmaya çalıştıklarını gördük. Çalışmalarımız, veri taramalarımızla devam ediyor ama mesela 4 Nisan’da bile 1 buçuk milyon TL’lik bir günlük araç kiralama ödemesi yapılmış bir yere. Yine çok fazla borçlandırmaya tanık olduk. Araştırmalarımız halen devam ediyor ve birçok yolsuzlukla karşılaşacağımızı biliyoruz” dedi.

BELEDİYELER BOĞAZINA KADAR BORÇTA

Kayyumun ihlallerine karşı hukuki itirazlarının ve hak arama taleplerinin devam edeceğini söyleyen Gulan Fatma Önkol, “Kayyumların belediyeleri boğazına kadar borca soktuğunun farkındayız. Çalışmadıklarının ve halka hizmet götürmediklerinin de farkındayız. Daha çok çalma, çırpma, kasayı kendi ceplerine boşaltma üzerinden bir belediyecilik çalışması yürütmüşler. Kendi tabanlarına, yandaşlarına para aktarmışlar. Bunu en çok da sendikalar üzerinden görebiliyoruz. Örneğin kendi yandaş sendikalarına milyonlar aktarırken, diğer sendikalara çok cüzi bir ödeme planı çıkarılmış. Bizim belediyeye gelişimiz bayram tatiline denk geldi. O nedenle o 9-10 günlük süreçte çalışanlarla bir araya gelmemiz de mümkün olmadı” diye anlattı.

Gulan Fatma Önkol, bu hafta itibariyla çalışmaları hızlandırdıklarını ve ilk meclis toplantılarını aldıklarını dile getirerek, “Birimlerimizi belirlemeye ve eksikleri gidermeye çalışıyoruz. Hala araştırmalarımız devam ediyor. Birimleri tek tek inceliyoruz, her şeyi ayrıntılı bir şekilde kontrol ediyoruz. Harcama raporlarını inceliyoruz ve çok fazla açık olduğunu görüyoruz. Ancak bunları kalem kalem açıklamak için şu an çok erken. Önümüzdeki günlerde derli toplu halini kamuoyuyla paylaşacağız. Tek tek tüm usulsüzlükleri ifşa etmeye de devam edeceğiz” dedi.

SÛR KADIN, ÇOCUK, ENGELLİ KENTİ OLSUN

Gulan Fatma Önkol, son olarak şu ifadelere yer verdi: “Sûr kendi başına çok özgün bir ilçe. Birçok çeşitliliği içerisinde barındırıyor. Farklı kültürlere, farklı tarihsel dokulara, farklı dil ve dinlere ev sahipliği yapıyor. 8 yıldır kayyum politikası tek tipleştirme çalışmaları yürütüyor. "Toledo" evler bunun en büyük örneği. Yine kentsel dönüşüm adıyla Sûr’da yaptıkları değişimler tek tipleşmenin ve tarihten koparmanın örnekleridir. Öncelikli çalışmalarımız tabii Sûr’un tarihsel ve kültürel dokusunu korumak olacaktır. Sûr aynı zamanda son süreçte çok fazla göç veren bir bölge haline geldi. Bu anlamda halkı evlerine, sokaklarına geri dönmesi için de çabalayacağız. Uyuşturucu ve fuhuşa karşı da gençleri ve çocukları korumaya dönük tüm çalışmalarımızı yürüteceğiz. Ailelerin en çok bu konuda bizden beklentileri var. Sosyal belediyecilik çalışmalarıyla bu sorunları çözebileceğimizi biliyoruz. Bizden beklenti de bu. Sûr kadın kenti olsun, Sûr çocuk kenti olsun, Sûr engelli kenti olsun istiyoruz. Herkesin kendini görebileceği alanlar yaratmak, çoğulculuğu esas alan bir sistemle çalışmalar yürütmek istiyoruz. Halka yerinden ve yerelden hizmet etmeye ve bu konuda görev, sorumluluk almaya hazırız.”