PKK Kültür ve Sanat Komitesi: Hozan Sefkan TEV-ÇAND çalışmalarımızın öncüsüdür

PKK Kültür ve Sanat Komitesi, sanatçı anlayışı ve duruşuyla Kurdistan Özgürlük Devrimi’nde temel sanat felsefesine, bir çizgiye ve yaşam manifestosuna dönüştüğünü vurguladığı Hozan Sefkan’ı, 39’uncu şehadet yıl dönümü vesilesiyle andı.

PKK Kültür ve Sanat Komitesi, devrimci ve sanatçı kişiliğiyle Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nin ilklerinden olup sanat alanının örgütlendirilmesinde öncülük eden Hozan Sefkan’ı, 39’uncu şehadet yıl dönümü vesilesiyle andı.

16 Nisan’ın Hozan Sefkan’ın (Celal Ercan) şehadet yıl dönümü olduğunu hatırlatan Komite, şu açıklamayı yaptı: “Kürdistan Özgürlük Devrimimizde Hozan Sefkan yoldaş, her zaman ve her yerde üzerine düşen tarihsel görevleri layıkıyla yerine getiren ender ve önder yoldaşlarımızdan biriydi. Daha başından beri devrim saflarımızda yerini almış, devrimin tüm zorluklarını göğüslemiş, hiçbir zaman rahat yaşam koşullarına meyil etmemiş, zafere ulaşmak için tüm belleri göze almış, gözü pek, direngen ve üretken bir yoldaşımızdı.

Tüm ulusal ve toplumsal devrim deneyimlerinde olduğu gibi Kürdistan Özgürlük Devriminin de verilen muazzam mücadeleyi yansıtan, toplumda yaşanan büyük değişim ve dönüşümün dili olan kültür ve sanat çalışmalarına ihtiyaç vardı. Koşullar ve tarihsel ihtiyaçlar Kürdistan Özgürlük Devriminde kültür ve sanat çalışmalarının yapılması gerektiğini dayattığında devrimci ve sanatçı kişiliğiyle en ön saflarda Hozan Sefkan yoldaş durmaktaydı. Daha çok resim yapma özelliği ön planda olan Sefkan yoldaş, devrimimizin ihtiyaçları temelinde kültür ve sanat alanının bütün yönleri ve boyutlarıyla ilgilenip bu alanın örgütlendirilmesinde birinci elden sorumluluk üstlenen ve üstlendiği sorumluluğun tüm gereklerini yerine getiren bir duruşun sahibi oldu. Bu alanda bizlere tarihsel ve devasa bir miras bırakmış oldu. Sefkan yoldaşın başlatmış olduğu çalışmalar gün be gün büyüyüp ivme kazanarak dört parça Kurdistan ve dünyanın birçok yerinde somut çalışmalara ve ürünlere dönüştü. Bu duruş, Kurdistan Özgürlük Devrimimize can verdi, ruh verdi.

SANATÇI DURUŞU BİR YAŞAM MANİFESTOSUNA DÖNÜŞTÜ

Bu durum devrim edebiyatıyla gerçeğin dili ve betimlenmesine dönüştü. Dillerden gönüllere akan melodilerde isyanın ve başkaldırının adı oldu. Bazen zindan kuytuluklarında faşizme ve sömürgeciliğe karşı direnenlerin direnci, yerin geldiğinde dağ doruklarında zulme karşı başkaldırmış gerillanın sevinci, kimi zaman da yüreği kutsal davamıza katılmış evlatları için büyük bir heyecanla atan analarımızın sarsılmaz istenci oldu. Kurdistan Özgürlük Devrimimizde kültür ve sanat çalışmalarımızın örgütlü bir temelde başlatıcısı olan Sefkan yoldaşın sanat anlayışı ve sanatçı duruşu günümüz mücadelesinde temel sanat felsefemize, bir çizgiye ve bir yaşam manifestosuna dönüştü.

ARDILLARI ŞEHİT SEFKAN AKADEMİSİNİ OLUŞTURDU

Bu sanat anlayışı ve sanatçı duruşu bir kişi ile sınırlandırılmayacağına göre Sefkan yoldaş, sanat felsefemiz ve anlayışımızın ve sanatçı duruşumuzun en önde gelen sembol ismi oldu. Buna verilebilecek en anlamlı cevap ise eğitsel ve akademik çalışmalarla bu sanat felsefesi ve anlayışının ve sanatçı duruşunun kalıcı hale getirilerek toplumsallaştırılmasıdır. Bu yüzden Hozan Sefkan yoldaşın ardılları olarak dağ doruklarında Şehit Sefkan Akademisini oluşturduk. Şehit Sefkan Akademisi; Kapitalist Modernite ve sömürgeci güçlerin kolayca erişemeyeceği, 16 Nisan 1985 tarihinde büyük davamız uğruna varlığını ortaya koymaktan çekinmeyerek şehadet mertebesine ulaştığı mekanlar olan dağ doruklarında, Hozan Sefkan yoldaşın amaçlarını ve yaşam duruşunu gerçekleştirmek için oluşturulan en temel Kültür ve Sanat Akademimiz oldu. Sefkan yoldaşın yürüttüğü mücadele ve sanatçı duruşu; Şehit Sefkan Akademisi aracılığıyla Awazê Çiya melodilerinde, Sine-Çiya’nın filmlerinde, Şanoya Çiya’nın oyunlarında yeniden can buldu.

Ali Doğan Yıldırım ve Delil Doğanlardan devralınan devrimci kültür ve sanat anlayışı, duruşu ve mücadelesi Hozan Sefkan yoldaş aracılığıyla Hozan Mizgîn, Ali Temel, Evdilmelik Şêxbekir, Çiya, Hozan Serhad, Halil Dağ, Delîla, Argeş, Hogir, Hêvî Şanoger, Yekta Herekol, Dağıstan gibi ve daha onlarca şehidimizin kutsal çabalarıyla devrolunarak günümüze, bizlere kadar gelen 50 yıllık mücadelemizin kendisi oldular. 50 yıllık mücadele deneyimleri önümüzdeki 50 yıla da ışık tutmuş oldu.

AMANSIZ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Varlık ve yokluk mücadelesinde amansız bir yılı ifade eden 2023 yılında Hozan Sefkanlardan devraldığımız devrimci kültür ve sanat mücadelesini bundan sonrası için de büyük bir çaba ve emekle temsil etmek için canla başla ve devrimci coşkuyla sürdüreceğimizi belirterek, Hozan Sefkan yoldaşın 39. şehadet yıl dönümüzde bize devrettiği mücadelenin amansız takipçisi olacağımızı belirtiyoruz.”