PKK’den 14 Temmuz mesajı: Faşizme karşı topyekûn direniş!

PKK Yürütme Komitesi, 14 Temmuz 1982’deki “Büyük Ölüm Orucu” direnişinin yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 14 Temmuz direnişi için “Ulusal Onur Günü” dedi. PKK, faşizme karşı topyekûn direnişe çağırdı.

Yazılı bir mesaj yayınlayan PKK Yürütme Komitesi, 14 Temmuz direnişçilerinin Amed zindanında 12 Eylül karanlığını aydınlattığını, Kürdistan ve Türkiye’de yeni bir süreci başlattığını kaydetti.

Açıklamada, “Diyarbakır zindanından 12 Eylül karanlığını aydınlatan, Kürdistan ve Türkiye’de yeni bir süreç başlatan 14 Temmuz 1982 Büyük Ölüm Orucu Direnişinin yeni bir yıldönümünü yaşıyoruz” denildi.

ULUSAL ONUR GÜNÜ

Direnişin 36’ıncı yıldönümü dolayısıyla yapılan açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı:

“Kürdistan özgürlük direnişini başlatan 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişini otuz altıncı yıldönümünde bir kez daha selamlıyor, başta Önder Apo olmak üzere tüm yoldaşların ve halkımızın Ulusal Onur Gününükutluyor, büyük direnişin yaratıcıları Mehmet Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek Yoldaşları ve Onların şahsında tüm özgürlük mücadelesi şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz. 14 Temmuz direniş çizgisinde ve şehitlerimizin izinde zafere kadar yürüyeceğimizi bir kez daha belirtiyoruz.

Çağdaş Kürdistan özgürlük mücadelesi için tarihi direniş kararının Diyarbakır Zindan Direnişi ile Mazlum, Hayri ve Kemal Yoldaşlar tarafından verilmiş olduğu biliniyor. Hareket ve halk olarak tam otuz altı yıldır bu tarihi direniş kararı temelinde yürüyoruz ve kazanıyoruz. Otuz altı yıldır Kürt varlığı ve özgürlüğü adına tüm kazanımlar bu çizgi temelinde yürütülen mücadele içinde sağlanıyor. Dolayısıyla büyük direnişin çekici ve sevk edici etkisi bugün de tüm canlılığıyla devam ediyor. 14 Temmuz zafer ruhu ve çizgisi bugün de yolumuzu aydınlatıyor.

FAŞİZME KARŞI KAZANILACAĞINI GÖSTERDİ

Bilindiği gibi, Diyarbakır zindanında gerçekleşen 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişi, 12 Eylül 1980 askeri-faşist darbesine karşı gelişen ve onu ideolojik yenilgiye uğratan ilk büyük eylem oluyor. Dolayısıyla faşizme karşı direnişin ve zaferin ruhunu, çizgisini, cesaretini, fedakârlığını ve tarzını temsil ediyor. Faşizme karşı nasıl direnileceğini ve kazanılacağını bize gösteriyor. Partimizin faşizme karşı fedai direniş çizgisini ortaya çıkarmış bulunuyor. Önder Apo tarafından “Partimizin direniş çizgisini temsil eden bütünlüklü ve yeterli bir eylem” olarak değerlendirilmiş ve tanımlanmış bulunuyor.

12 EYLÜL FAŞİST DARBE REJİMİNİ AŞAN BASKI DÖNEMİ

Kuşkusuz dün olduğu gibi, bugün de faşizme karşı Hareket ve halk olarak kahramanca direniyoruz. Bu tarihi varlık ve özgürlük direnişinde yolumuzu Diyarbakır Zindan Direnişi aydınlatıyor. Aslında Türkiye’de faşizm daha ilk yapılanma aşamasında 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişi tarafından yenilgiye uğratılmıştır. Bugün Erdoğan-Bahçeli ikilisinin yapmak istediği, devrimci direniş tarafından defalarca yenilgiye uğratılıp bir enkaz konumuna getirilmiş olan faşizmi yeniden diriltmeye, onarmaya ve bu temelde ömrünü uzatmaya çalışmaktır. Bunun için de 12 Eylül faşist darbe rejimini de aşan bir biçimde faşist baskı, terör ve katliam uygulamaktadır. Topyekûn faşist-soykırımcı saldırıda hiçbir ahlâk ve hukuk kuralı dinlememektedir. 24 Haziran seçimleri ardından bu Kürt düşmanı, soykırımcı ve saldırgan politikalarını daha da tırmandırmaya çalışmaktadır.

TOPYEKUN ÖZGÜRLÜK DİRENİŞİ

12 Eylül faşist saldırıları karşısında 14 Temmuz 1982’de zindanda ve 15 Ağustos 1984’te dağda ne yapıldıysa, bugün AKP-MHP faşist saldırıları karşısında da Hareketimiz, halkımız ve tüm devrimci-demokratik güçler tarafından her alanda aynısı yapılmaktadır. Topyekûn faşist-soykırımcı saldırılara karşı topyekûn özgürlük direnişi yürütülmektedir. Kadınlar ve gençler öncülüğünde dört parça Kürdistan’daki ve yurtdışındaki halkımız, kahraman gerillamız, demokratik siyaset güçleri ve en başta da Önder Apo ve tüm tutsak yoldaşlar faşist-soykırımcı rejime karşı 14 Temmuz fedai çizgisinde direnmektedir. Nasıl ki 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişi tarihin en büyük ideolojik zaferini kazandıysa, bugün Hareketimizin ve halkımızın yürüttüğü topyekûn devrimci direniş de tarihin en büyük siyasi ve askeri zaferini kazanacaktır. Bunun için gerekli olan 14 Temmuz direniş ruhunu ve zafer çizgisini daha derinden özümsemek ve daha yaratıcı uygulamaktır.

ZOR OLAN BAŞARILMIŞTIR

Aslında zor olan başarılmıştır. 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişi tarafından faşizm ideolojik yenilgiye uğratılmış, tümden yenilerek tarihin çöp sepetine atılmasının önü açılıp, bunun ruhu ve çizgisi yaratılmıştır. Şimdi bizlere düşen bu ruhla daha güçlü donanmak, bu çizgiyi daha derinden özümsemek ve bu temelde Erdoğan-Bahçeli faşizmini tarihe gömmek için topyekûn direnmektir. Böyle bir direnişin tarihi önemde büyük zaferler kazanacağı kesindir.

DAHA ÇOK ÖRGÜTLENME, DAHA GÜÇLÜ MÜCADELE

Bu temelde 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişini bir kez daha selamlıyor, kahraman şehitlerimizi saygıyla anıyor, Önder Apo’nun ve halkımızın Ulusal Onur Gününü bir kez daha kutluyor, tüm yoldaşları ve halkımızı AKP-MHP faşizmine karşı 14 Temmuz direniş ve zafer çizgisinde daha çok örgütlenmeye, daha güçlü mücadele etmeye ve daha büyük kazanmaya çağırıyoruz!”