GÖRÜNTÜLÜ

Pirsûs, Xelfetî ve Bismîl'de Newroz kutlandı

Riha’nın Pirsûs ve Xelfetî ilçeleri ile Amed’in Bismîl ilçesinde Newroz ateşleri ile yakılarak, kutlama gerçekleştirildi.

Riha’da (Urfa) Pirsûs (Suruç) ilçesindeki Newroz, binlerce kişinin katılımı ile Barış Parkı'nda kutlandı. Newroz alanına yeşil, sarı, kırmızı renklerle kutlamaların bu yıl ki şiarı olan “Rabe dema azadî û serkeftinê ye” (Şimdi özgürlük zamanı. Ayağa kalk) ve “Milyonları dört duvar arasına sığdıramazsınız” yazılı pankartlar asıldı.

Newroz, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Saygı duruşunun ardından halk “Şehid namirin”, “Bîjî Serok Apo”, “Bîjî berxwedana zindanan”, “Jin, jiyan, azadî” sloganları attı. 

Kurulan sahneye çıkan DEM Parti Gençlik Meclisi üyeleri ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Milyonlarca kişiyi daracık bir odada nasıl tutabilirsiniz?” sözlerinin yazılı olduğu pankartı açtı.

Kutlamada ilçede yapılan siyasi soykırım operasyonunda rehin alınan 17 siyasetçinin gönderdiği mektup okundu. Mesajda, "Newroz ateşinin harlandığı ve 31 Mart seçimleriyle hep birlikte başaracağımıza olan inancımızla Newroz pîroz be. An serkeftin an serkeftin. Dem dema me ye, dem dema gele me ye” denildi.  

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 2013 yılında gönderdiği Newroz mektubu okundu. Riha Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Pirsûs Belediye Eşbaşkan Adayları Ayten Kaya ve Müslüm Baran ile Riha Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Gülşen Özer, sırasıyla sahneye çıkıp halkı selamladı.  

Newroz ateşini ise Barış Anneleri ve gençler yaktı. O anlarda “Bîjî Serok Apo”, “Bîjî berxwedana zindanan” ve “Jin, jiyan, azadî” sloganları atılıp yakılan ateşin etrafında halay çekildi.

DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Dört parça Kurdistan’daki kahramanların Newroz’unu kutluyorum. Sayın Öcalan’ın ve tüm tutsakların Newroz’unu kutluyorum. Diyoruz ki İmralı kapılarını açın, Sayın Öcalan ile müzakereye başlayın ki kalıcı ve onurlu bir barış bu topraklara gelsin. Özgür bir önder ve özgür bir vatan için mücadele ediyoruz. Burası Kurdistan, burası bizim yurdumuz. Devlet, Sayın Öcalan ile 2013-2015 yıllarında görüşmeler yaptı. Bu yıllarda barış geldi, bu topraklara kan dökülmedi. Biz de diyoruz ki an, irademize sahip çıkma anıdır. Hareketinize, değerlerinize ve önderiniz Sayın Öcalan’a sahip çıkacağız ve tecridi kıracağız. Kürt sorununda asıl muhatap Sayın Öcalan’dır. Tek muhatap Sayın Öcalan’dır. Tecridi bir an önce kaldırın.” 

Yapılan konuşmaların ardından Koma Hevra ve Ahmet Jiyara sahne alarak şarkılarını seslendirdi. Kitle alkış, zılgıt ve sloganlar eşliğinde halay çekti. Newroz halay ve sloganlarla son buldu.

 

XELFETÎ

Riha’nın Xelfetî (Halfeti) ilçesinde halk Newroz’u 4 Nisan Parkı’nda kutladı. Halk Newroza ulusal kıyafetler ile sarı, kırmızı, yeşil renkli puşiler  ile katıldı. Alanda “Jin jiyan azadî”, “Hapishanelerde açlık grevi var”, “Gençliğin isyan ateşiyle Newroz yakmaya geldik”, “Tecride hayır” dövizleri taşınırken, kutlama boyunca katılımcılar sık sık “Bijî Serok Apo”, “Be Serok jiyan nabe”, “Bijî berwxedana zindana”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı. 

Sanatçı Özlem Taner’in hem Türkçe hem de Kürtçe söylediği şarkıları ile devam eden kutlamalarda, DEM Parti Xelfetî Belediye Eşbaşkan Adayları Saniye Bayram ve Mehmet Karayılan konuştu. 

Saniye Bayram, “Kayyumlar Xelfetî’yi parsel parsel sattı. Biz kazanmak için geliyoruz. Andımız olsun kayyumları göndereceğiz” dedi.  Karayılan ise, “Zaman, direniş Newrozlarını zafere ulaştırma zamanıdır. Newroz ruhuyla 31 Mart’ta Halfeti'nin tarihini bir kere daha yazacağız. 31 Mart’ta Demirci Kawa’nın devrimci ruhuyla kayyımları Halfeti'den göndereceğiz” şeklinde konuştu.

O esnada halk, “Halfeti bizimdir, bizim olacak”, “Hırsızlar halka hesap verecek” sloganları attı.

DEM Parti Riha İl Eşbaşkanı Bekir Karakeçili ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 2013 Newrozu’na gönderdiği mektubu okudu.

Mektubun okunmasının ardından dakikalarca alkışlayan Halk, “Bijî berxwedana zindanan” sloganını attı. Newroz ateşi ise “Bijî Newroz” sloganı ve alkışlarla tutuşturdu. 

Kutlama sahne alan sanatçı Bewar Tekbaş'ın şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

 

SÊWÊREG

Sêwêreg'teki (Siverek) Newroz kutlamasının adresi ise Perşembe Pazarı’ydı. Kadınların kiras-fîstan, erkeklerin de şal û şapikle akın ettiği Newroz alanı, renkli görüntülere sahne oldu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili Sezai Temelli, DEM Parti Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Serra Bucak, Sêwêreg Belediye Eşbaşkan Adayı Yıldız Çetiner ve DEM Parti Urfa İl Eşbaşkanı Sema Aişeoğlu’nun katıldığı kutlama Newroz ateşinin yakılmasıyla başladı. 

Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Serra Bucak, konuşmasına özgürlük mücadelesinde yaşamlarını yitirenleri anarak başladı 

Serra Bucak şöyle konuştu:  “Öyle bir şehrimiz, öyle bir ilçemiz var ki devrimci önderleriyle, bu halkın yüreğinden kopmuş önderleriyle ve onların emeğiyle bu tarihsel mücadeleye çok büyük katkılar sundular. Bu bayrağı devralanlardan bir tanesi Amed zindanında hayatını yitiren Necmettin Büyükkaya’yı saygıyla, sevgiyle anıyoruz. Yine bu mücadeleyi devam ettiren ve bundan tam 30 yıl önce gittiği bir haberden geri dönmeyen faili belli bir cinayete kurban giden gazeteci Nazım Babaoğlu’nu da saygıyla anıyorum. Bir selam ve sevgide Siverek’ten hemşehrimiz olan bir önceki Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Sayın Selçuk Mızraklı’ya gönderelim. Siverek’ten Edirne’ye selam olsun. Siverek’ten Edirne’ye Selahattin Demirtaş’a selam olsun. Tarihimizi, hafızamızı öyle diri tutalım ki, öyle canlı tutalım ki, bu zalim Dehaklara, Siverek halkı 31 Mart’ta sandıklarda en güzel cevabı versin. Bugün kenetlenme zamanı. Bugün burada Kürt halkının kimliğini, statüsünü, anadilini ve özgür eşit yaşamanı savunmanın zamanıdır.” 

Kutlama Koma Avesta’nın seslendirdiği şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla coşku ile sona erdi.

 

BİSMÎL

Newroz, Amed'in Bismîl ilçesinde ise Otogar Terminali yakınında başladı. Alana binlerce kişi akın etti. Miting alanında halaylar ve zılgıtlar eşliğinde "Bijî Serok Apo", "Jin, jiyan, azadî" ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganları atıldı.

Kutlamada konuşan Bismîl Belediye Eşbaşkan Adayı Mizgin Ekin, “Adalet Nöbeti’ndeki aileleri selamlıyorum. Hiç kimse sizlerin ve bizlerin iradesini yenemez. Çok yaşa Bismil. Bu seçimde Bismil'i sizlerle birlikte demokratik, ekolojik ve özgürlükçü bir politikayla yönetmeye talibiz. Belediyelerimize kayyım atanmasıyla topyekûn değerlerimiz talan edildi. Bu talan rejimini yıkmaya, bizim olanı geri almaya geliyoruz” dedi.

Diğer Belediye Eşbaşkan Adayı Güven Tanrıkulu ise, “31 Mart'ta kayyum rejimini de devireceğiz. Hırsızlık ve talandan başka bir hizmetleri olmadı. Bu coşkuyla sandıktan zaferle ayrılacağız. Dem dema Bismil e, dem dema serkeftinê ye” diye konuştu.

DBP Amed İl Eşbaşkanı Mehmet Şirin Gürbüz şunları ifade etti:  “Kayyum sizleri izlesin de biraz utansın. Bugün Newroz ateşi Bismil'de yükseliyor. 112 gündür tutsak arkadaşlarımız Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kırılması için açlık grevindeler, onları selamlıyoruz. Biz bu kirli güçlerin kayyımını göndereceğiz. Burada Kürt halkı var, bu iradeyi kimse yıkamaz. Kimse bizi özgürlük yolumuzdan döndüremez. Bu topraklar bizimdir. Eşbaşkan adayı arkadaşlarımız sizlere emanettir.”  

DBP Amed İl Eşbaşkanı Sultan Yaray de, “Kürt halkı diliyle, toprağıyla, yaşamıyla ve direnişiyle canlıdır. Kürtleri katliamlarla ortadan kaldıramazsınız. Siz de biliyorsunuz ki Newroz yaşamdır, direniştir, mücadeledir. 31 Mart'ta ulusal ruhumuzla galip geleceğiz. Newroz kutlu olsun. Dem dema Kurd û Kurdistanê ye” dedi.

DEM Parti Amed Milletvekili Halide Türkoğlu ise, “Bugün Filistin için çağrı yapan AKP-MHP iktidarı, savaşa ve silah satışına dair İsrail'le ilişkilerinden geri adım atmayarak ikiyüzlü davranıyor. Ama bizler hem Filistin halkını savunuyor hem de savaştan beslenen iktidarın Rojava'ya olan saldırılarına karşı duruyoruz. Bu halk bir hafızaya sahiptir, bu yüzden iktidarın kirli oyunlarına da karşı gelecektir. Mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından  Newroz ateşi yakıldı ve halkla birlikte halay çekildi. Daha sonra Koma Dilzar ve Dengbej Şahabettin sahne aldı.