Newrozlar sürüyor: Önder Apo'yu özgürleştireceğiz, faşizmi yıkacağız

Kuzey Kurdistan'daki Newroz etkinliklerinde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü isteyen sloganlar hiç dinmedi. "AKP-MHP faşizmi kaybedecek, Emek Özgürlük İttifakı kazanacak" mesajı da verildi.

Agirî’de Newroz Parkı’nda “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla gerçekleşen Newroz’a binlerce kişi katıldı. 7’den 70’e halkların katılım sağladığı Newroz alanında, kadınların ve gençlerin yoğunluğu ise dikkat çekti.


Kiras-fîstan ile şal-şapik ulusal kıyafetleriyle Newroz’a katılan Agirî halkı, sık sık “Jin, Jiyan, Azadî”, “Bê Serok Jiyan nabe” ve “Newroz Pîroz be” sloganlarını haykırdı.  Alanda birçok noktaya, “Dem Dema Jin Jiyan Azadî” ve “Her der Newroz, her dem azadî” pankartlarının yanı sıra, Yeşil Sol Parti ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) bayrakları asıldı. Programa binlerce kişinin yanı sıra, HDP Wan Milletvekili Sezai Temelli, Agirî milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir, Abdullah Koç,  Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Agirî Şubeler Platformu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve birçok sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Agirî Milletvekili Dilen Dirayet Taşdemir, deprem vergileri kapsamında toplanan paraların AKP-MHP iktidarı tarafından Kürt halkını yok etmek için kullandığına işaret ederek, “Halk deprem bölgelerinde aç ve susuz bırakıldı. Halkın vergileri Kürtleri yok etmek için savaş bütçesinde harcandı” dedi.
HDP Wan Milletvekili Sezai Temelli, "Bu, zulmün hesabının sorulacağı, hüznün ve acının Newroz’udur.  Acımız, öfkemiz, hüznümüz ve isyanımız da büyük" dedi.

Ülkenin tüm kaynaklarının savaş kanallarına harcandığını vurgulayan Temelli, deprem paralarının da tank, top mermiye harcandığını vurguladı.  
Yaşanan kriz ve kargaşa ortamlarına karşı çözümün 3’ncü Yol olduğuna işaret eden Temelli, çözüm yolunun muhatabı ve yolun sahibinin ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olduğunu vurguladı.
Temelli, 14 Mayıs seçimlerine ilişkin, “Kurdistan’da biz kazanacağız, batı da AKP-MHP iktidarına kaybettireceğiz. Onları buradan süpüreceğiz. Kafa karışıklığına hiç gerek yok. Meclis sandığında HDP ve Emek Özgürlük İttifakı kazanacak, diğer sandıkta ise faşizmi yıkacağız. Bu sayede bu ülkeye hukuk, adalet gelecek ve yoksulluk sona erecek. Bu tecrit düzeni son bulacak” dedi.
Program, Dengê Meyman müzik grubunun seslendirdiği Kürtçe ve Türkçe ezgilerle son buldu.


XARPÊT


PKK'nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan'ın memleketi Xerpêt'in Dep (Karakoçan) ilçesinde Newroz ateşi yakıldı. Eski Otogarda gerçekleşen etkinlikte, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşil Sol Parti’nin bayrakları ve Newroz flamaları açıldı.
Etkinlikte Newroz Tertip Komitesi adına Düzgün Eşiyok, HDP Xapêt il eşbaşkanları Ali Yıldırım ve Zehra Konar, Dep ilçe eşbaşkanları İmran Kılıç ve Sariye Bal, konuşma yaptı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) PM Üyesi Asiye Koçak da “Dep Newrozu bizim için önemlidir. Dep Newroz'u Mazlumların Newroz’udur" dedi.
Kolçak, "Buradaki herkes AKP'nin zulmünden nasibini aldı. Zindanlarda on binlerce insanımız var. 14 Mayıs'ta bunların hesabını soracağız. Siz de sormaya hazır mısınız? AKP 'Yol' dedi, yol çöktü, 'Havaalanı' dedi, hava alanı çöktü. Elini neye attıysa onu çökertti, inanıyoruz ki 14 Mayıs'ta AKP'yi biz çökerteceğiz" diye belirtti.
Abdullah Öcalan'a tecride değinen Kolçak, şöyle devam etti: "Siyasi baskılar ve tecrit dayanılmaz bir hal almış. İmralı'daki tecridin Kürt meselesinden bağımsız olduğu düşünülemez. Bir zamanlar sadece İmralı'yla sınırlı olan tecrit, tüm topluma yayılmış durumda. Düşüncesini ifade eden herkes, itiraz eden herkes Yeşillerle, Toroslarla tehdit ediliyor. Biz mücadeleye başlarken, Toroslar var, onları gördük, onlar yok ama Kürt halkı hala var, Kürt halkını bunlarla korkutamazsınız."
Kolçak'ın konuşmasının ardından HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın mesajı okundu.
HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Abdullah Öcalan'ın 2013'teki Amed Newrozu'ndaki mektubunu hatırlatarak, o dönemde başlayan iyimser havanın sürecin bozulmasıyla kalmadığını ve devletin savaş politikalarına yöneldiğini anlattı.
Program, Dicle Fırat Kültür Merkezi grubu ve solisti Ahmet Jiyar sahne almasının ardından sona erdi.

 
ERDEXAN

 
Erdexen’de Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Tevgera Jinen Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), “Her Der Newroz, Her Dem Azadî” şiarıyla Kongre Caddesi üzerinde düzenlediği Newroz, halkın alana girişiyle başladı.  
HDP Wan Milletvekili Murat Sarısaç, HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu İslam Masası üyesi Diba Keskin Newroz’a konuşmacı olarak katıldı.
Sarısaç, “Kürt Halk Önderi’yle müzakere yapıldığında ekonomi düzeldi. Ne zaman ki masa devrildi; bir kez daha ülke büyük krizlere sürüklendi. Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit tüm topluma yayılmış durumda. Kadınların, gençlerin üzerinde ağır tecrit politikaları sürüyor. Savaş, tecrit politikasıyla yürüyen devlet aklı, bugün deprem bölgesini de bu akılla yönetiyor” şeklinde konuştu.  


ERZIROM


Erzirom'un Qereyazî (Karayazı) ilçesinde “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla Newroz etkinliği düzenlendi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Qereyezi İlçe Örgütü binası yanında yapılan etkinliğe, soğuk havaya rağmen binlerce kişi katıldı.
DBP Erzirom İl Eşbaşkanı Ramazan Karakaş, depremlerin ardından açığa çıkan yas havasının dayanışmayla ortadan kalkacağına dikkat çekti.
DBP Parti Meclisi üyesi Gülderen Varlı, iktidarın deprem sürecindeki uygulamalarına tepki gösterdi.
HDP Riha Milletvekili Ömer Öcalan, “İmralı’nın kapısını açın” dedi.
Konuşmaların ardından SAnatçı Kadir Çat ve dengbêjler sahne aldı.
Newroz'a katılan Barış Anneleri, zafer işaretleri eşliğinde Newroz ateşini yaktı.