Livorno’da Türk devletinin işlediği insanlık suçlarına dikkat çekildi

10 Aralık İnsan Hakları Günü vesilesiyle İtalya’nın Livorno şehrinde düzenlenen konferansta, Türk devletinin Kürt halkına karşı işlediği insanlık suçlarına dikkat çekildi.

İtalya’nın Livorno şehrinde 10 Aralık İnsan Hakları Günü vesilesiyle bir konferans düzenlendi. Kürt halkının yaşadığı baskı ve zulmün tartışıldığı konferansa Livorno Belediye Başkanı Luca Salvetti, Barbara Bonciani, video konferans yoluyla Avrupa milletvekili Niccolo Rinaldi, Pisa Ünivertsitesi  profesörü Giorgio Gallo, video konferans yoluyla Antropolog ve Gazeteci Tiziana Ciavardini, İtalya Amnesty International, Mezzaluna Rossa Kürdistan Italia (Heyva Sor a Kürdistan),  Comitato NazionaleUn Ponte Per, Presidente Associazione Donne temsilcileri, İranlı öğrenciler ve Livorno meclis üyeleri katıldı.


Kürt halkının Türk devleti özellikle Erdoğan tarafından saldırı ve işkencelere maruz kaldığına dikkat çekilen konferansta, İstanbul’daki patlamanın bahane edilerek Rojava’ya savaş başlatıldığına vurgu yapıldı. Konferansta yapılan konuşmalarda, Türk devletinin Rojava’yı sivil asker ayrımı yapmadan sürekli bombaladığı, aralarında çocukların da olduğu yüzlerce insanın yaşamını yitirmesine sebep olduğu belirtildi.

Hastaneler başta olmak üzere halkın temel ihtiyacını karşıladığı su ve elektrik şebekelerinin dahi bombalandığının altı çizildi. Gerillaya karşı kimyasal silah kullanan Türk devletinin insanlık suçu işlediğine vurgu yapılan konuşmalarda, İran’da Jîna Emînî’nin katledilmesinin ardından başlayan ayaklanmalara da değinildi. Konferansta Türk devletinin ve İran devletinin zulmüne karşı uluslararası hukuka harekete geçme çağrısında bulunuldu.