Kürt Halk Önderi’ne avukat ve aile görüş yasağı

İmralı’da mutlak tecrit altındaki Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a bir kez daha avukat ve aile görüş yasağı verildiği ortaya çıktı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, 1999’da esaret altına alınışından bu yana İmralı’da tecrit altında tutuluyor. Son üç yıldır kendisinden hiçbir haber alınamıyor. Görüşme talepleri uzun zamandır cevapsız kalıyor. Bir gerekçe sunma ihtiyacı dahi duyulmuyor. Keyfi ve sistematik engeller, zaman zaman disiplin cezaları ile gerekçelendirilse de, bu da bazen haftalar, bazen aylar sonra ancak avukatlarına bildiriliyor.

İTİRAZLAR GEREKÇE SUNMADAN REDDEDİLİYOR

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre avukatlar, aile görüş yasağına karşı en son 23 Aralık 2022’de Bursa 2’nci İnfaz Hakimliği’ne başvurdu.

Ancak bu başvuru üç aylık aile görüş yasağı gerekçe gösterilerek 3 Ocak 2023’te reddedildi. Ret kararına da herhangi bir gerekçe sunulmadı. Sadece “disiplin cezası” olduğu bilgisi ile yetinildi.

Bu kararın kaldırılması için 10 Ocak’ta avukatlar Bursa 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz başvurusu yaptı. Mahkeme, aynı gün herhangi bir gerekçe göstermeden itirazı reddetti.

DEPREMDE DE GÖRÜŞ YASAĞI

Her hafta tekrarlanan görüşme başvurularının yanısıra, 6 Şubat’ta Mereş merkezli meydana gelen ve birçok ili etkileyen deprem nedeniyle avukatlar ve aile bireyleri yeniden görüşme için başvuruda bulundu.

Bu talep ardından, İmralı’da tecrit altındaki tutsaklar Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş hakkında 21 Aralık 2022 tarihinde 3 ay süreyle olmak üzere ziyaretçi yasağının verildiği ve söz konusu yasağın 10 Ocak 2023 tarihinde kesinleştiği bildirildi.  

GÖRÜŞ YASAKLARI SİSTEMATİK BİR ŞEKİLDE SÜRDÜRÜLDÜ

Avukatlar, buna rağmen haftada iki kez avukat görüşü için, bir kez de aile görüşü için başvurularını sürdürdü.    

Nisan ayında da avukatların itirazları devam etti ancak yine reddedildi. Bu sırada15 Mart’ta yeni bir ziyaretçi yasağı kararı aldığı, kararın 30 Mart’ta kesinleştiği öğrenildi.

Görüş yasağı kararı 14 Nisan’da kararı Bursa 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşındı. Bu itiraz, 30 Nisan’da reddedildi ve karar kesinleşti. Böylece Abdullah Öcalan’a yeni bir görüş yasağı getirilmiş oldu.

26 NİSAN’DA ALTI AYLIK YENİ YASAK

Avukatlar müvekkilleri ile 27 Nisan 2023’te Bursa İnfaz Hakimliği’ne başvuruda bulunduklarında, herhangi bir yanıt verilmedi.

Hakimlik yerine Bursa 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından avukatlara tebliğde bulunuldu.

Tebliğde, Bursa 3’üncü Ceza Mahkemesi’nin 26 Nisan’da alınan bir karara yer verildi. Abdullah Öcalan’a yeni bir 6 aylık görüşme yasağı kararının getirildiği bu tebliğ ile anlaşıldı.

Avukatlar söz konusu yasaklara karşı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.