Kürt gazeteciler forumda buluştu: Vazgeçmeyeceğiz

  Amed'de Kürt Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlenen forumda, gerçekleri yansıtmaktan vazgeçilmeyeceği mesajı verildi.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, Kürt Gazeteciler Günü'nün 119'uncu yıl vesilesiyle Amed'in merkez Sur ilçesinde bulunan Duçem Cafe'de gazetecilerin katılımıyla forum düzenlendi. Forumun yapıldığı salona yaşamını yitiren Kürt gazeteciler Musa Anter, Gurbeteli Ersöz, Mazlum Erenci, Nujiyan Erhan ve Evin Buldan'ın fotoğrafları asılırken, "119'emin salvegera rojnamageriya Kurd pîroz be" pankartı açıldı. Kürt gazetecilerin katılımıyla düzenlenen foruma çok sayıda gazeteci katıldı. 

ÖLÇEN: ÖZGÜR BASIN HALKTIR

Forumda konuşan Rojeva Medya Gazetesi Editörü Ramazan Ölçen, Kürt basın tarihini anlatarak, “Bir destan gibi büyüyen bu yolda hepimiz ilerliyoruz. Bu yolculuk Gurbet Elli, Nujiyan, Mazlum, Evin, Rohat ve birçok arkadaşın çizgisinde ilerliyor. Kürt basını tüm baskı ve zorluklara rağmen yerini her zaman dolduruyor ve mücadele çizgisini koruyor. Özgür basın halkın kendisidir. Sesini duyurmaya devam edecektir” dedi. 

ELYAKUT: HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan, dünyanın ilk ve tek kadın haber ajansı olan JINHA'nın muhabiri Beritan Elyakut, bölgede gazetecilik yapanların yoğun bir saldırı altından olduğunu ve bunun giderek arttığını söyleyerek, özelikle kadınların ve Kürt halkının sesini duyurmaya çalışan basın organlarının kapatıldığını vurguladı. Dünya kadınlarının rengini, sesini ve erkek egemenliğine karşı mücadelesini duyuran JINHA’nın kapatılmasına dikkat çeken Elyakut, “Kapatmalarına rağmen durmadık ve evlerimizde oturmadık. Ardından bizim için alternatif olan Gazete Şujın'da devam ettik. Şilan, Gurbetelli, Deniz ve Nujiyan'ın özgür gazetecilik hayalini gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

GÖK: YOLLARINDAN İLERLEYECEĞİZ

Dihaber Editörü Abdurrahman Gök, Kürt gazetecilerin olduğu her yerde baskı ve zorluğun yoğun olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "Zorluk her ne kadar artarsa artsın bunu yine duyuran Kürt gazetecileridir. Hakikati omuzlarımızda taşımaya devam edeceğiz. Dolaysıyla biz hakikat taşıyıcılarının sorumluluğu daha da artıyor. Her ne kadar zorluk ve zulüm artıyorsa Kürt basını o kadar büyüyor. Katledilen her Kürt gazetecinin ardından onlarca çalışan yerlerini alıyor. Deniz Fırat DAİŞ'i, Nujiyan Şengal halkının sesini dünyaya duyurdu. Bizim onlara layık olmamız lazım, Rohat Aktaş'ların yolunda ilerleyeceğiz."

DAŞ: GAZETECİLİK ZOR, BÖLGEDE DAHA ZOR

Evrensel Gazetesi Amed Temsilcisi Cumhur Daş, gazetecilik mesleğinin genel olarak zor olduğunu ancak, bölgede daha da zor olduğunu vurguladı. Tarihten günümüze süren 119 yıl içerisinde yüzlerce yayın organların kapatıldığına dikkat çeken Daş, onlarca gazetecinin tutuklu olduğunu anımsattı. Daş, iktidar medyasını eleştiren Daş, ezilenlerin, muhaliflerin sesini yansıtmadığını vurguladı. Daş, “Bizler bu toplumda ezilenlerin sesini duyurmaya, devasa medya gücüne karşı toplumun gerçeklerini yansıtmaya çalışıyoruz” dedi.

YAŞAR: VAZGEÇMEYECEĞİZ

1 Haber Var Muhabiri Fuat Yaşar ise, gazetecilerin gününü kutlayarak, birçok Kürt gazetecisinin bu yılda gününü cezaevinde kutladığını aktardı. Gazetecilerin sahada yaşadığı sorunlara dikkat çeken Yaşar, muhaliflerin ve ezilenlerin sesini duyurmaya çalışan gazetecilerin bilinçli olarak hedef alındığını aktardı. Yaşar, “Deniz Fırat, dünyanın en vahşi örgütü DAİŞ’e karşı gazetecilik yapmaktan vazgeçmedi. Bizde sansür ve engellemelere karşı gazetecilikten vazgeçmeyeceğiz" dedi.