KNK’den Maxmur halkının direnişini sahiplenme çağrısı

Maxmur kampının kuşatılmasına karşı açıklama yapan KNK, halkın direnişini sahiplenmeye çağırdı.

Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Yürütme Konseyi, Irak hükümetinin Maxmur’da bulunan Şehit Rustem Cudi Mülteci Kampı’nın kuşatılması ve etrafına tel örgü çekilmesi girişimine ilişkin açıklama yaptı.

Irak hükümetinin işgalci Türk devletinin baskısıyla Maxmur’da bulunan Şehit Rustem Cudi Mülteci Kampı’nı bir kez daha kuşattığına dikkat çeken KNK, “Kamp sakinleri, Türk devletinin işgal saldırıları ve köylerini yakması nedeniyle 30 yıldır Mexmur’da mülteci olarak yaşamlarını sürdürüyorlar. Kampta tamamı sivil, kadın ve çocuklardan oluşan 11 bin yurttaş yaşıyor. Kamp, Birleşmiş Milletlerin denetimine tabidir. Kampın etrafını kuşatmak, tel örgü ile çevirmeye çalışmak mülteci ve insan haklarına aykırıdır. Böyle bir girişim sorunu çözmek yerine daha karmaşık hale getirerek kötü sonuçlar doğurur” dedi.

'DİRENİŞ ÇIĞLIĞINI DUYALIM'

Açıklamada, kamp sakinlerinin yıllardır sorunlarının çözülmesini beklediğini ancak siyasi, ekonomik, askeri ve sosyal baskıya maruz kaldıklarını ve hiçbir hizmetten yararlanamadığını belirten KNK, şunları kaydetti:

“Kamp sakinleri işgalci Türk devletinin saldırılarına maruz kalıyor. Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve KDP de ambargo uygulayarak yardımların kamp sakinlerine ulaşmasını engelliyor. Irak Hükümeti, kamp sakinlerine baskı uygulamaya başladı. Irak Hükümeti ilk defa bu kirli yönteme başvurmuyor. Ancak kamp sakinleri direnişleriyle bu kirli yöntemi boşa çıkardı ve Irak Hükümeti güçlerini geri çekmek zorunda kaldı. Direnen kamp sakinleri, bu planın uygulanmasına ve bu hapseden yaklaşıma direniş göstererek izin vermiyor.”

Irak Hükümeti kuşatma ve tel örgü girişimlerine karşı kamp sakinlerine yardımcı olmalı, yasal sorumluluklarını yerine getirmeli ve halkı korumalıdır. Kurdistan Bölgesi yetkililerinden Maxmur’daki kuşatmanın kaldırılması için çaba göstermesini talep ediyoruz."

Birleşmiş Milletler'e mülteci yasalarını koruma ve yerine getirme çağrısı yapan KNK, son olarak şunları belirtti:

"KNK olarak Kurdistan’ın yurtsever halkını, siyasi partileri, sivil toplum örgütlerini, gazetecileri ve aydınları Maxmur halkının direniş çığlıklarını duymaya ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Maxmur Kampı sakinlerinin baskı ve saldırı altında kalmasına izin vermeyeceğiz. Maxmur halkı ulusal ve insani bir tutum sergilememizi bekliyor.”