Kayyum rejiminin ekonomik talanı

Kürt kentlerindeki kayyum rejimi, hafıza kırımı, asimilasyon ve Türkleştirmenin yanı sıra ciddi bir rant döngüsünü de kurdu. Sadece Kayapınar Belediyesi bile bunu anlamaya yetiyor.

Türk devlet kodlarına uygun olarak belediyelere atanan kayyumlar, büyük bir yolsuzluk ve talana da imza attı. Bugünden itibaren bu rant döngüsünden yararlanan bazı firmaları ve nemalandıkları miktarları ifşa ediyoruz.

OHAL gerekçesi ile yayınlanan 674 Sayılı KHK ile Cumhurbaşkanı’na belediyelere kayyum atama, valilere ise belediyelerin taşınır mallarına el koyma ve çalışanlarını görevden uzaklaştırma yetkisi verildi. Bu KHK’ye dayandırılarak HDP’nin bileşeni olan DBP’den seçilen belediyelere 11 Eylül 2016 itibarıyla el konularak kayyum atamalarına başlandı. 3 büyükşehir belediyesi olmak üzere, 10 il, 63 ilçe ve 22 belde ile DBP’li toplam 95 belediyeye devletin memurları atandı. Buna paralel olarak Kürdistan’da kamuda ve belediyelerde çalışan 15 bine yakın Kürt işçi ve memur, 300’e yakın muhtar ihraç edildi. HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ve milletvekilleri Selma Irmak, İdris Baluken, Gülser Yıldırım, Sabahat Tuncel, Ferhat Encü, Abdullah Zeydan, Çağlar Demirel, Sırrı Süreyya Önder’in yanı sıra 93 belediye eşbaşkanı, yüzlerce belediye meclis üyesi ve il genel meclis üyesi ve sayısı binleri aşan parti il ve ilçe teşkilatlarında çalışan parti yöneticisi ve çalışanı tutuklandı. Kayyumlar, vakit kaybetmeden asimilasyoncu imha politikalarını uygulamaya koyuldu.

Kayyum atamaları son derece planlı, ideolojik bir hamle olup Kürt kentlerindeki yerel yönetimleri merkezi devletin uzantısı haline getirme çabasının da önemli bir parçasıdır. Türk kentlerinde görevden alınan belediye başkanlarının yerine yine meclis içinden seçilmiş bir kişi atanırken, Kürdistan’da görevden alınan belediye eşbaşkanlarının yerine vali ve kaymakamlar doğrudan devletin yerellerdeki temsilcisi olarak atandı. Kayyum sonrası belediyelerin taşınmaz mülkleri haraç mezat işbirlikçilere peşkeş çekilerek satıldı ve sadece 2 yılda belediyeler yine borç batağı içine itildi. Kayyumların hizmette değil, rantta yarıştıkları Sayıştay raporlarıyla da ortaya döküldü. Kayyumların genelinde kaideleşen “pazarlık usulü” ihale yöntemi, kimi kayyumlarda açık ihale usulünün istisnalaşması ve hatta hiç başvurulmaması noktasına vardı.

KAYAPINAR BELEDİYESİ ÖRNEĞİ

Amed Büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerinden verilen ihaleler, talan ve yolsuzluğu belgeliyor. Kayapınar Belediyesi’nden ihalelerin hepsi pazarlık usulü ile işbirlikçiler ve Ankara, İstanbul gibi Türk illeri merkezli firmalara verildi. İşte bazı örnekler:

* Kayapınar Belediyesi adına neresi için alındığı belli olmayan Kırtasiye malzemeleri, MHP’li Sinan Güldoğan’a ait 3N KİTAP KİRTASİYE - HAKİKAT KİTAP KIRTASİYE TİC.LTD.ŞTİ’den alındı.

* Anadolu Genç Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahman Ergin’e pazarlık usulü ile iki ihale verilerek kıyak çekildi. Kayapınar 100-103 nolu park ihalesi için 10.490 00000 TL, pazar parkı yapım bedeli olarak 390 00000 TL ödeme yapıldı. Abdurrahman Ergin, bu paraların bir bölümüyle Türk Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa ‘Gençler Efendisinin izinde yürüyor’ sloganıyla devşirme operasyon yapıyor. Bakanlık ile AGD arasında imzalanan protokol gereği, 2018 yılı için 300 bin gence ulaşma hedefiyle çalışıldı.

KAYYUMUN FİDELERİ BURSA’DAN

* Kürdistan’ın birçok yerinde fide yetiştiriciliği yapılmasına rağmen Kayapınar Belediyesi adına Bursa’dan fide getirildiği görülüyor. Ali Rıza Hoş’un Bursa’da fidan üretim şirketi olan Hoş Ticaret’ten Kayapınar Belediyesi’nin Park Bahçeler Müdürlüğü tarafından fideler getirtildiği gider bordrolarında gösterildi. Bu fideler için ise 161 bin TL ödeme yapıldı. Getirtildiği iddia edilen fidelerin nereye ve ne zaman dikildiğine dair ise hiçbir emare yok.

İSTANBUL’DAN BOSNA’YA KAYAPINAR KÖPRÜSÜ!

* Kayapınar Belediyesi o kadar açıldı ki; İstanbul’dan Bosna’ya yapılan bir gezinin bedelini üstlendi. İstanbul’da 2007’de kurulan Fatih Mah. Yakacık Cad. 151 Temeller İş Mrk. K:6 Sancaktepe adresinde merkezi gösterilen Anka Yapı - Anka Yapı Turizm Organizasyon San. ve Tic.LTD.ŞTİ’ne İstanbul’dan Bosna’ya yapılan için 171 500 TL ödeme yapıldı. Belgede, bu ödeme, ‘İstanbul Bosna Gezi Organizasyon Hizmet alımı için yapılmıştır’.

ÖZEL GÜVENLİK AFYON VE ANKARA’DAN

* Özel güvenlik için Afyonkarahisar Arsemia Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Hizmetleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi’ne 485.800 TL’lik ödeme yapıldı. Bu ödeme özel güvenlik hizmet alımı kategorisinde gösterildi.

* Kayapınar Belediyesi adına özel güvenlik personel ve araç alımı olarak gösterilen ödemeler, Afyonkarahisar firmalarıyla birlikte Ankara’dan bazı şirketlere de peşkeş çekildi. Bu şirketlerden biri İl-Kent Özel Güvenlik ve Koruma Hizmetleri Limited Şirketi’dir. Serpil Yarar, Vedat Gülpınar ve Çağatay Gülpınar yönetimindeki Ankara/Çankaya adresine kayıtlı olan bu şirkete, Kayapınar Belediyesi adına Özel Güvenlik Personel Hizmet alımı adıyla 30 Ocak 2017’de 309.566.403 Tl’lik ödeme yapıldı.

KAYAPINAR İLE BİLGİNAY’IN ‘FEN’Dİ

* Kayapınar Belediyesi’nin ‘şanslı’ şirketlerinden biri de Bilginay Temizlik Hizmetleri Yemekçilik Bilgisayar İlaçlama Organizasyon Taşımacılık İnşaat Danışmanlık Tekstil Ayakkabıcılık Turizm Ticaret Pazarlama Sanayi Limited Şirketi’dir. Bu şirkete çeşitli tarihlerde 6 ayrı ödeme yapıldı;

* Ödemelerin biri 352.558.700 Tl’lik ve Fen İşleri Müdürlüğü yardımcı personel alım gideri olarak gösterildi.

* İkinci ödeme 426. 500 Tl’lik Fen İşleri Müdürlüğü araç kiralama gideri olarak gösterildi.

* Üçüncü ödeme 405.978.000 TL’lik ve Sosyal İşler Müdürlüğü yardımcı personel hizmet alım işi olarak gösterildi.

* Dördüncü ödeme 272.000.00 TL’lik ve araç kiralama gideri olarak gösterildi.

* En yüklü ödeme 792.940.000 TL’lik ve Gençlik Yaşam Merkezi Aile ve Çocuk Yaşam Merkezi proje hazırlama hizmet alımı olarak gösterildi.

* Bu şirkete yapılan son ödeme 475.000 TL’lik ve Kayapınar’daki 167 nolu park yapım işi ödemesi olarak gösterildi.

ELİBOL KARDEŞLER’E BOL KEPÇEDEN

* Kayapınar Belediyesi’nin bol kepçeden cömertlik yaptığı şirketlerden biri de Elibol Kardeşler İnşaat Nakliye Elektrik Otomotiv Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’dir.

* Bu şirkete yapılan birinci ödeme 394.000 TL’lik ve ziyaret kabul yeri yapımı için gösterildi.

* İkinci ödeme, 22 Mart 2018’deki 112.400.00 TL’lik ve Rıdvan Süer İlkokulu’na 8 derslik ana okulu yapımı gideri olarak gösterildi.

* Üçüncü ödeme 817.000.00 TL’lik ve Selahattin Eyyübi Üniversitesi’nin okula dönüştürülmesi için gösterildi.

ASSUR TAŞIMACILIK BEŞLEDİ

* Kayapınar Belediyesi’nin pazarlık usulü ve beş işle ödüllendirdiği firmalardan biri de Assur Taşımacılık Plastik Ambalaj Ürünleri Sosyal Hizmetler Tarımsal Hayvancılık Gıda İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi gibi uzun ve epey geniş ilgi alanlı bir şirket.

* Bu şirkete 115.468.651 TL’lik ödeme, Kadın ve Aile Müdürlüğü yardımcı personel hizmet alım işi için yapıldığı gösterildi.

* İkinci ödeme 990.000 TL’lik ve Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bir aylık araç kiralama işi için yapıldığı gösterildi.

* Üçüncü ödeme 222.668.814 TL’lik ve Park ve Bahçeler Müdürlüğü yardımcı personel hizmeti alımı için gösterildi.

* Bu şirkete yapılan dördüncü ödeme ise 147.320.00 TL’lik ve yine Park ve Bahçeler Müdürlüğü fidanlıkları için yapıldığı gösterildi.

ESKİKALE İNŞAAT DA MAHRUM KALMADI

* Kayapınar Belediyesi, Eskikale İnşaat Nakliyat Petrol ve Turizm Sanayi Ticaret A.Ş’yi de mahrum bırakmadı. Bu şirkete Kayapınar Fen İşleri Müdürlüğü için 403.943.560 TL’lik yüklü bir ödeme yapıldı.

HAZTEZ’E 4 KALEMDE YÜKLÜ ÖNEMEDE

* Kayapınar Belediyesi’nin en fazla iş yaptığını gösterdiği şirketlerden biri Haztez İnşaat Nakliye Taahhüt Orman Ürünleri Gıda Petrol Sanayi İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi’dir. Bu firmaya pazarlık usulü ile dört kalemde yüklü ödemeler yapıldı;

* İlk ödeme 2570.000.00 TL tutarında ve 29 Haziran 2018’de iki adet kapalı yüzme havuz yapma adıyla yapıldığı gösterildi.

* İkinci ödeme çok daha yüklü, 172 Nolu Park, Sondaj ve Su Deposu Yapım İşi amaçlı 3.287. 292 TL tutarında; 2 Temmuz 2018’de yapıldığı gösterildi. Ancak bu işi yaptırmanın asıl bedeli 5.850.000.00 TL olarak kayıtları geçildi. Yarısı kayıp.

* Üçüncü ödeme, 13 Mart 2018’de 20 adet voleybol, basketbol tek zeminde ve 10 adet 21x41 sentetik çim futbol sahası yapım işi bedeli olarak 264.7000.00 TL olarak gösterildi.

* Dördüncü ödeme ise 07 Şubat 2018’deki Web Tabanlı Yönetim Bilgi Sistemi, Elektronik Belge Yönetim Sistemi, İş Akış Süreç Yönetim Sistemi ve Arşiv Tarama Sistemi Hizmet Alımı İşi için 1.080.000.00 TL’lik fişleme amaçlı oluşturulan bir sistem için gösterildi.

ANKARA’DAN ZABITAYA TEMİZLİKÇİ

* Ankara merkezli Gür Grup Bilgisayar, Danışmanlık Sosyal Hizmetler Teknik Destek Sağlık Hizmetleri Temizlik Turizm Gıda İnşaat Taahhüt Sanayi Ticaret Limited Şirketi’ne 14 Nisan 2017’de Kayapınar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü binası temizliği, onarımı adıyla 3.238.040 TL’lik ödeme yapıldığı gösterildi.

KAYYUMDAN HEMEN SONRA KURULAN

* Kayapınar Belediyesi imkanlarının en fazla pazarlık usulü ile peşkeş çekildiği şirketlerden biri de kayyumlardan hemen sonra kurulan Nurfe İnşaat Elektrik Otomotiv Makina Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’dir. Bu firmaya birbirine yakın tarihlerde altı ayrı ödeme yapıldı;

* İlk ödeme, 02 Mart 2018’de Yeni Nesil Kapalı Spor Salonu yapımı amacıyla 978.000 TL olarak gösterildi.

* İkinci ödeme, iki adet Gençlik Merkezi yapımı için 15 Mart 2018’de ve 1.330.000 TL gösterildi.

* Üçüncü ödeme, 06 Mart 2018’de Afetevler park yapım işi için 234.000 TL tutarında gösterildi.

* Dördüncü ödeme, oldukça yüklü. 04 Mayıs 2018’de 16 Derslikli Özel Eğitim Merkezi (Ağır Düzey) için 5.249.000 TL olarak gösterildi.

* Beşinci ödeme, 07 Mart 2018’de 130-131 Nolu Park için 1.145.000 TL olarak gösterildi.

* Altıncı ödeme, 161-162 Nolu Park için yine yapılmış bir ödeme olarak gösterildi ve tutarı da 929.000 TL.

ANKARA’NIN OYUN VE SPOR ALETLERİ

* Kayyumlar göstermelik ufak tefek bazı işleri bölgedeki işbirlikçilere ağzına çalarken asıl yağmayı geldikleri Ankara’dan firmalara verdi. Ankara/Çankaya merkezli Park Kent Mobilyaları İnşaat Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş de nemalanacak bira lan bulan firmalardan. Bu firmaya 26 Haziran 2017’de oyun grupları, açık alan spor ve fitness aletleri, Epdm kauçuk alımı ve döşenmesi mal alımı adıyla 3.985.000 TL’lik ödeme yapıldığı gösterildi.

PREFABRİKÇİYE ASTRONOMİK RAKAM

* Kayapınar Belediyesi’nin Ankara merkezli Salih Onay Eriş – Konut İnşaatı adlı inşaat firmasına Kayapınar’da bir prefabrik çocuk kreşinin yapılması için ödedi astronomik rakam, diğer yandaşlara bile parmak ısırtıyor. Prefabrik Kreş ve Yas Evi Yapım İşi için pazarlık usulü ile bu şirkete verilen iş için 10 Şubat 2017’de tam 5.850.000,00 TL ödeme yapıldığı gösterildi.

AKP YÖNETİCİLERİ EKSİK KALIR MI?

* Kayapınar Belediyesi adına AKP Bingöl İl Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Oğur’un (kalp krizi sonucu öldü) şirketi olan Sur Peyzaj Plastik Ambalaj Ürünleri Tarımsal Hayvancılık İthalat İhracat Nakliye İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne iş yapılmış adıyla yapılan 9 ayrı ödeme var;

* İlk ödeme, 12 Aralık 2017’de Kültür Müdürlüğüne bağlı birimler için yardımcı personel hizmet alımı işi amacıyla 3.441.387,39 TL olarak gösterildi.

* İkinci ödeme, ilkinden sadece dört gün sonra ve 440.965 TL’lik. Bu miktarın, 2 milyon mevsimlik çiçek ve 500 bin ağaç tohumu ekim işi için ödendiği gösterildi.

* Üçüncü ödeme, Park ve Bahçeler Müdürlüğü Personel Kıyafet Malzemesi alımı işi için gösterildi. 18 Mayıs 2018’de ve 84.300 TL.

* Dördüncü ödeme, Park ve Bahçeler Müdürlüğüne ait 13 araç ve iş makinasının 12 aylığına kiralama işi için 1.123.200,00 TL olarak gösterildi.

* Beşince ödeme, 175.258,58 TL olarak Ekin Parkı Onarım İşi amacıyla yapıldığı gösterildi.

* Altıncı ödeme, 2 milyon mevsimlik çiçeklerin dikimi için 1.330.600,00 TL olarak gösterildi.

* Yedinci ödeme, 1.298.000,00 TL tutarında ve 173-177-178 nolu park yapım işi için yapıldığı gösterildi.

* Bu firmaya yapılan ödemelerden biri tam 9.750.000,00 TL tutarında. Park yapım işi için gösterildi.

* En büyük ödeme ise alengirli. Halk Çocuk ve Oyuncak Kütüphanesi Yapım İşi bedeli olan 21.177.887,51 TL yerine 11 Haziran 2018’de 13.980.000,00 TL ödendiği gösterildi.

TEK KALEMDE VOLİYİ VURDU

* Belgelerde görüldüğü kadarıyla en yüklü miktarda ödemenin bir kerede yapıldığı şanslı firma, UDK Mühendislik Müşavirlik İnşaat Nakliye Temizlik İthalat İhracat Sanayi Ticaret A.Ş’dir. Bu firmaya 03 Mart 2017’de 22.820.000,00 TL tutarında, Kayapınar’da Muhtelif Sokaklarda Yol Üst Yapı Yapım İşi amacıyla ödendiği gösterildi.

BU SADECE KAYAPINAR’IN BAZI ÖRNEKLERİYDİ

Kayapınar Belediyesi özgülünde sadece bir kaç firmaya peşkeş çekilen imkanlardan anlaşıldığı gibi ‘kayyum rejimi’, hafıza kırımı, asimilasyon ve Türkleştirmenin yanı sıra ciddi bir rant döngüsünü de kurdu. Hırsızlık ve yolsuzluğu hak gören bu zorbalık, Kayapınar örneğinde görüldüğü gibi oldukça kaygısız ve rahat bir şekilde bu çarkı çeviriyor. Adı geçen firmalara bu ödemlerin ne kadarının yapıldığı, gerçekte kimlerin ne kadar pay aldığı ise şimdilik ortak sırları. Başta Amed, Mardin, Van olmak üzere işgalci kayyumların atandığı her il, ilçe ve beldede iş yapma adıyla binlerce şirketle anlaşıldı, AKP’lilere binlerce paravan şirket kurduruldu.

Devam edecek…