Kayıp yakınlarından askeri operasyonlara tepki

Kayıp yakınları, Türk ordusunun operasyonlarına tepki göstererek, "demokratik çözüm" çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlediği eylemin 544’üncüsünü dernek binasında gerçekleştirdi. Kayıp yakınları, HDP Amed İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın ve İHD yöneticilerinin katıldığı eylemde, kayıpların fotoğrafları taşındı.  

İHD Amed Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, yaklaşık bir haftadır başta Lice ilçesi olmak üzere bölgenin birçok kırsal kesiminde devam eden operasyon ve çatışmalara dikkat çekti. Operasyon ve çatışmaların insanların yaşam hakkına zarar verdiğini ve bir an önce bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti. Zeytun, Lice’de çatışma alanında bulunan HPG’lilerin cenazelerinin alınmamasına değinerek, cenazelerin ailelerine verilmesi çağrısında bulundu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelere dikkat çeken Zeytun, barış ortamının gelişmesi açısından görüşmelerin devam etmesinin elzem olduğunu vurguladı. Yargı reformunun konuşulduğu bir dönemde şiddetin ve çatışmanın arttığını dile getiren Zeytun, çatışmanın ve ölümlerin toplumun tüm kesimlerini kapsadığını ve bunun yerine barışın ve insan haklarının konuşulması gerektiğini ifade etti. 

HDP Amed İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık ise Lice’de yaşanan operasyon ve çatışmalara dair bilgi verdi, bu konuda partileri tarafından görevlendiren heyetin incelemesinin sürdürdüğünü belirtti. Uyanık, çatışma alanında bırakılan HPG gerillalarının cenazelerinin alınmasına izin verilmediğini söyledi. Uyanık, kalıcı barışın ve demokratik çözümün zamanı olduğunu söyledi. 

İHD yöneticilerinden Hasan Yalçın da 13 Temmuz 1994’te Şırnak’ın Cizre ilçesinde bekçilik yaptığı kamyon garajına düzenlenen baskında gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Ebubekir Aras’ın hikâyesini anlattı. 

BATMAN

Batman'da ise kayıp yakınları 450’nci hafta eylemi için İHD şubesinde bir araya geldi. Eyleme, kayıp yakınlarının yanı sıra insan hakları savunucuları, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar katıldı. Açıklama yapan İHD Şube Yöneticisi Ercan Başar, “hakikat ve adalet” arayışlarını sürdürdüklerini belirterek, Şırnak’ın Keldani köyü olan Mehri’deki (Kovankaya)  düzenlenen baskında, 2 Mayıs 1994 yılında askerlerce gözaltına alınan ve bugüne kadar kendilerinden haber alınamayan 16 yaşındaki Zeki Diril ve 12 yaşındaki kuzeni İlyas Diril’in hikâyesini anlattı.  

İZMİR 

İzmir'de de İHD'liler, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganıyla Konak’ta bulunan Eski Sümerbank önünde bir araya geldi. Eyleme dernek üyeleri, HDP yöneticileri, KESK İzmir Şubeler Platformu üyeleri katıldı. Açıklama yapan İHD üyesi Caner Canlı, 25 yıl önce kaçırıldıktan sonra katledilen sendikacı İkram Mihyaz'ın hikâyesini anlattı.