Jina Emînî’nin ailesine yurtdışına çıkış yasağı

İran devleti, Sakharov ödülünü almak üzere Fransa’ya gitmekte olan Jîna Emînî’nin ailesine havalimanında engel oldu.

İran’ın başkenti Tahran'da başörtüsü gerekçe gösterilerek gözaltına alınan ve uğradığı işkence sonucu yaşamını yitiren Jîna Emînî’nin ailesine yurt dışına çıkış yasağı getirildi.

IranWire haber sitesinin haberine göre, Emînî ailesi, Jîna Emînî’nin ailesinin, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) her yıl insan hakları ve düşünce özgürlüğü alanında verdiği Sakharov Ödülü için 8 Aralık’ta düzenlenecek törene katılmak üzere Fransa’ya gitmek için başkent Tahran’daki İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı’na gitti fakat havalimanındaki yetkililer Emini ailesinin uçağa binmesini engelledi. Haber sitesine konuşan kaynakların verdiği bilgiye göre, yetkililer ailenin pasaportlarına el koydu ve onlara “yurtdışına çıkma yetkilerinin olmadığını” söyledi.

SAKHAROV ÖDÜLÜ, JINA EMÎNÎ’YE

AP Başkanı Roberta Metsola, Fransa’nın Strazburg kentindeki AP Genel Kurulu devam ederken ödülün Jîna Emini ve İran’daki “‘Jin Jiyan Azadî’ ” Hareketi’ne verildiğini belirtmişti. Metsola, “Bu olay kadınların öncülüğünde tarihe geçen bir hareketi tetikledi. ‘Jin Jiyan Azadî’ sloganı İran’da eşitliği, onuru ve özgürlüğü savunan herkes için bir toplanma çığlığı haline geldi” ifadelerini kullanmıştı.