HPG Xakurkê şehitlerini andı: Bêrîtanca yaşadılar

HPG, kadın ordulaşmasının ilk zamanlarından YJA Star gerillalarının savaşta öncüleştiği süreçlerde yaşamına birçok başarı sığdıran Xakurkê Eyalet Komutanlığı Üyesi Ronahî Tendurek’i ve beraberinde şehit düşen 5 YJA Star gerillasını andı.

HPG Basın İrtibat Merkezi, Türk devletinin 29 Ocak 2018’de Medya Savunma Alanları’na yönelik saldırısında şehit düşen Xakurkê Eyalet Komutanlığı Üyesi Ronahî Tendurek, Pervîn, Derya, Dîlan, Rewşen ve Destan’ı andı.

“Xakurkê şehitlerimizi saygıyla anıyoruz” başlıklı açıklama şöyle:

29 Ocak 2018 günü Medya Savunma Alanları’na yönelik gerçekleşen düşman saldırısında Xakurkê Eyalet Komutanlığı Üyesi Ronahî Tendurek ve beraberindeki Pervîn, Derya, Dîlan, Rewşen ve Destan yoldaşlarımız şehadete ulaştı.

Kadın özgürlük çizgisinin öncü militanlarından ve değerli komutanımız Ronahî yoldaşımız, özgürlük mücadelemizdeki 26 yılına birçok başarı sığdırarak ve anlamlı bir yaşamın sahibi olarak Rêber Apo’nun açığa çıkardığı özgür kadın kimliğinin temsiliyetini layıkıyla yerine getirdi. Kadın ordulaşmasının ilk zamanlarından, YJA Star gerillalarının savaşta öncüleşmesine kadar her dönemde ideolojik ve askeri duruşu ile tüm yoldaşlarının örnek aldığı, izinden yürüdüğü bir komutan oldu.

Pervîn, Derya, Dîlan, Rewşen ve Destan yoldaşlarımız da Ronahî yoldaşımızın yol arkadaşları olarak amansız mücadeleleri, özgür kadın çizgisindeki inanç ve kararlılıklarıyla her zaman örnek birer PKK ve PAJK militanı olmayı başardılar. Özgürlüğe sevdalı yürekleriyle erkek egemen çizgisinin dayattığı yaşamı reddederek gerilla saflarında özgür yaşama yol alan Ronahî, Pervîn, Derya, Dîlan, Rewşen ve Destan yoldaşlarımız, özgürleşen Kürt kadınının en somut örnekleri oldular.

Ronahî, Pervîn, Derya, Dîlan, Rewşen ve Destan yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyor, yoldaşlarımızın “Özgür Önderlik, Özgür Kurdistan” hayalini gerçekleştirene kadar özgürlük davamızı amansız bir şekilde sürdüreceğimizin sözünü bir kez daha yeniliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Ronahî Tendurek
Adı Soyadı: Şükran Çiftçi
Doğum Yeri: Agirî
Anne – Baba Adı: Zerif – Musa
Şehadet Tarihi ve Yeri: 29 Ocak 2018 / Xakurkê

Ronahî Tendurek – Şükran Çiftçi

Kod Adı: Pervîn Viyan
Adı Soyadı: Roya Tendurist
Doğum Yeri: Urmiye
Anne – Baba Adı: Gulçîn – Halîs
Şehadet Tarihi ve Yeri: 29 Ocak 2018 / Xakurkê

Pervîn Viyan – Roya Tendurist

Kod Adı: Derya Deniz
Adı Soyadı: Jiyan Çelik
Doğum Yeri: Colemêrg
Anne – Baba Adı: Şemsî – Fikret
Şehadet Tarihi ve Yeri: 29 Ocak 2018 / Xakurkê

Derya Deniz – Jiyan Çelik

Kod Adı: Dîlan Cûdî
Adı Soyadı: Canan Tatlı
Doğum Yeri: Şirnex
Anne – Baba Adı: Taybet – İbrahim
Şehadet Tarihi ve Yeri: 29 Ocak 2018 / Xakurkê

Dîlan Cûdî – Canan Tatlı

Kod Adı: Rewşen Ekin Zagros
Adı Soyadı: Sıla Akyüz
Doğum Yeri: Adana
Anne – Baba Adı: Hanife – Ali
Şehadet Tarihi ve Yeri: 29 Ocak 2018 / Xakurkê

Rewşen Ekin Zagros – Sıla Akyüz

Kod Adı: Destan Deniz
Adı Soyadı: Kader Akkaya
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Nuriye – Yılmaz
Şehadet Tarihi ve Yeri: 29 Ocak 2018 / Xakurkê

Destan Deniz – Kader Akkaya

 

HER ÇALIŞMADA ÖNDE, KADIN KOMUTANLIĞINDA İDDİA SAHİBİ OLDU

 

Ronahî yoldaşımız geliştirdiği direnişlerle ve soykırımcı Türk devletinin tüm katliamlarına karşı özgür Kürtlüğü savunmadaki ısrarı ile bilinen Agirî’de yurtsever bir ailede doğdu. Ailesinin Serhed’in kadim kültürü ve toplumsal ahlakına bağlı olmasından dolayı Ronahî yoldaşımız da bu değerlerle büyüdü. Bu nedenle ailesinde ve çevresinde sevilen ve değer gören bir birey oldu. Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın Serhed alanında etkili olmaya başlamasıyla birlikte Ronahî yoldaşımız gerillayı tanıdı. Serhed alanındaki ilk gerilla gruplarını görme şansına sahip olan Ronahî yoldaşımız, gerillanın elindeki silahından, duruşundan ve halkımızın özgürlüğü için tüm tehlikeleri göze alarak fedakarca savaşmasından etkilendi. Bu nedenle gerillaya karşı duygusal bir bağlılığı oluştu. Aynı zamanda Kurdistan’da yaşayan her birey gibi düşman gerçekliğinin farkındalığıyla büyüyen yoldaşımız, hiçbir zaman düşmanın Kurdistan’daki varlığını meşru görmedi. Düşmanın halkımıza yönelik baskı ve hakaretleri karşısında mücadele edilmesi gerektiğinin bilincinde olan Ronahî yoldaşımız, bunun da ancak hayranlık duyduğu gerilla saflarında mümkün olduğuna kanaat getirdi. Bu temelde 1992 yılında gerilla saflarına katılma kararı alan yoldaşımız, doğduğu Serhed alanından gerilla saflarına katıldı.

İlk başlarda Kurdistan gerillacılığını salt halkımızın özgürlüğü için savaşan bir güç olarak ele alan Ronahî yoldaşımız, kısa zamanda gerillanın aynı zamanda bir özgürleşme, değişim ve dönüşüm hareketi olduğunun bilincine vardı. Gerillanın ilk mücadelesinin klasik Kürt kişiliğine ve işbirlikçiliğe karşı olduğunu anlayan yoldaşımız, bu temelde bir yoğunlaşma süreci yaşadı. Bu süreçte özellikle gerillanın yoldaşlık ilişkilerinden, insana verdiği değerden etkilenen Ronahî yoldaşımız, buna doğru cevap olabilmek için daha çok çabaladı. Yine Rêber Apo gerçekliğini tanıma imkanı bulan yoldaşımız, özellikle Önderliğimizin kadın özgürlüğüne dair çözümlemelerinden çok etkilendi. Kadın ordulaşmasının yeni gündeme geldiği ve bazı alanlarda kimi pratik çabaların olduğu bir süreçte gerilla saflarına katılması, Ronahî yoldaşımız için bir şans oldu. Kadının özgün kimliği ile herhangi bir yere dayanmadan sadece kendi özgücünü esas alarak özgürlük mücadelesini verebilmesi, Ronahî yoldaşımızın özgüveninin artmasında etkili oldu. Bu özgüven ve kararlaşma ile 1996 yılına kadar Serhed alanında kalan yoldaşımız, burada düşmana karşı geliştirilen birçok eylemde yer aldı. Toplumda hep yetersiz olarak gösterilen ve adeta kölelik statüsünde tutulan kadın gerçekliğinden çıkış yaparak erkek egemenliğinin en rafine hali olan ceberut devlete karşı silah alıp savaşan bir kadın gerçekliğine ulaşan Ronahî yoldaşımız, bu özelliği ile örnek bir Apocu militan oldu. Ronahî yoldaşımız kuşkusuz kendisinde yarattığı bu önemli değişimlerin Apocu ideoloji sayesinde olduğunun bilinciyle hareket etti ve kendisini daha fazla geliştirmek için sürekli mücadele halinde oldu.

DÜRÜSTÇE, SARSILMAZ BİR İRADE İLE MÜCADELESİNİ SÜRDÜRDÜ

1996 yılında Medya Savunma Alanları’na geçen Ronahî yoldaşımız, Zap alanında çalışmalarını sürdürdü. Ertesi yıl gelişen düşman saldırılarına karşı en ön cephede, sahip olduğu savaş tecrübeleri sayesinde düşmana karşı geliştirilen birçok eylemde yer aldı. Aynı zamanda savaş tecrübesi olmayan yoldaşlarının da tecrübe sahibi olmasını sağlayan yoldaşımız, savaş sürecinde yaralanmasına rağmen sarsılmaz bir irade ile mücadelesini sürdürdü. Sahip olduğu pratik becerileri sayesinde hemen hemen her çalışmada en önde olmayı başaran Ronahî yoldaşımız, kadın komutanlığında da iddia sahibi bir militan oldu. Askeri alandaki başarılarının yanı sıra pratik çalışmalardaki yaratıcılığı ile komutanlaşan yoldaşımız, PKK’deki komutanlığın daha fazla fedakarlık ve mücadele etmek olduğunun bilinciyle hareket etti. Yaşanan savaş sürecine karşı her anlamıyla cevap olması gerektiğinin bilinciyle kendisini Apocu ideolojide yetkinleştirmeyi esas aldı.

SAVAŞTA KADIN İRADELEŞMESİNİN EN ÖNEMLİ ÖRNEKLERİNDEN

Özellikle Önderliğimize yönelik gelişen Uluslararası Komplo sürecinde bir devrimci olarak üslenmesi gereken görev ve sorumluluklarının daha da ağırlaştığının bilincinde olan Ronahî yoldaşımız, cevap olabilmek için dürüstçe ve fedakarca bir katılımın sahibi oldu. 2000’li yılların başında Hareketimizi içten tasfiye etme girişimlerine karşı duyarlı olan yoldaşımız, bu sürece Rêber Apo ve şehitler çizgisine bağlı kalarak karşı durdu ve militanca duruşunu korudu. Tasfiyeci eğilimin bertaraf edilip, Apocu çizgide netleşme sağlandıktan sonra, özellikle Önderliğimizin geliştirdiği savunmalar ekseninde kendisini eğitmeyi esas alan Ronahî yoldaşımız, Önderliğimizin demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmasını anlamak ve buna göre bir kişilik oluşturmak için büyük bir çaba ve emeğin sahibi oldu. Bu anlamda kişiliğinde önemli dönüşümler yaratan yoldaşımız, özgürlük mücadelemizi daha da büyütmek adına yüzünü tekrar Bakurê Kurdistan’a döndü. Gerillacılığa başladığı Serhed alanına geçen yoldaşımız, aynı zamanda Serhed’de kadın gerillalaşmasının da öncülüğünü yaptı. 2007-2009 yılları arasında bulunduğu Serhed alanında bir YJA Star komutanı olarak üstlendiği görev ve sorumluluklarının bilinciyle mücadele etti ve bu alanda kadın gerillacılığının süreklileşmesinde emeği olan yoldaşlarımızdan oldu. Daha sonra tekrar Medya Savunma Alanları’na dönen Ronahî yoldaşımız Haki Karer ve PAJK akademilerinde eğitim gördü. Aldığı bu eğitimlerle kendisini komutanlık sanatında ve kadın özgürlük çizgisinde derinleştiren yoldaşımız, bir YJA Star komutanı olarak önemli görevler üstlendi. Özellikle Şehîd Rojîn Gewda Operasyon Okulu’nda üstlendiği görevle kadın yoldaşlarının askeri anlamda yetkinleşmesinde büyük bir emeğin sahibi oldu. DAİŞ başta olmak üzere halkımıza yönelik gerçekleşen saldırılara karşı üstün bir performans ve fedai bir ruhla savaşan kadın özgürlük savaşçılarının bu duruşlarında Ronahî yoldaşımızın verdiği eğitimlerin büyük payı oldu. Uzun bir süre bu çalışmalarda yer alan yoldaşımız yüzlerce kadın gerillanın eğitimi ile bizzat ilgilenerek hem yoldaşlık görevini yerine getirdi hem de bir komutan olarak öngörülü yaklaşımlarıyla özgürlük savaşımızın ivme kazanmasını sağladı.

Daha sonra Xakurkê bölgesine geçen yoldaşımız burada eyalet komutanlığı üyesi olarak çalışmalara katıldı. Özellikle 2015 yılından sonra gelişen düşman saldırılarına karşı direniş cephesinin örülmesinde önemli bir emeğin sahibi oldu. Hem güçlü yoldaşlığı hem de gerilla taktiklerindeki yetkinliği ile birlikte mücadele ettiği yoldaşlarına güç, moral ve güven aşılayarak önemli bir direniş performansının açığa çıkmasını sağladı. Xakurkê bölgesinde işgalci Türk devletine karşı gerçekleşen birçok eylemin hazırlık sürecinde ve planlamasında yer alan Ronahî yoldaşımız, en ince detayına kadar eylemlerin her aşamasını takip ederek başarılı olmasında rol oynadı.

Yeni dönem gerillacılığının öncü komutanlarından ve savaşta kadın iradeleşmesinin en önemli örneklerinden olan Ronahî yoldaşımız, kadın özgürlük çizgisindeki duruşu ve özgürlük mücadelemizde yarattığı değerler ile halkımız ve Hareketimiz tarafından daima hatırlanacaktır. Ronahî yoldaşımızın anısını daha fazla mücadele ederek yaşatacağımızın sözünü bir kez daha yeniliyor, hayallerini mutlaka gerçekleştireceğimizi belirtiyoruz.

ÖZGÜR KADIN BİLİNCİ VE MÜCADELESİ İLE İLHAM KAYNAĞI OLDU

Pervîn yoldaşımız, Rojhilatê Kurdistan’ın Urmiye kentinde toplumsal değerlerine bağlı, Kürtlük özelliklerini çok güçlü yaşayan Şikakî aşiretine mensup bir ailede dünyaya geldi. Büyüdüğü ve gelişim sağladığı ortamda var olan gerçekler karşısında her daim bir duruş sergiledi. Direniş ve serhildanları ile tarihe altın harflerle geçirdikleri direniş miraslarına bağlı kaldı ve bu geleneğin takipçisi oldu. Yaşamda asi ve kendine olan özgüveni ile var olan çelişkilerine daima cevap bulma arayışını sürdürdü. Anlama ve kavrama düzeyi gelişen Pervîn yoldaşımız, var olan sistem karşısında daha radikal bir duruş sahibi olmak istedi. Çevresindeki birçok yerden ve basından Kurdistan Özgürlük Hareketi hakkında yapılan konuşmalara tanıklık etti ve Hareketimize ilgisi gelişmeye başladı. 9 Mayıs 2010 günü Ferzad Kemanger, Şirin Elemhulî ve 3 devrimcinin daha İran rejimi tarafından idamla şehit edilmesi Pervîn yoldaşımızı derinden etkiledi. Bu durum karşısında Kürt halkının böyle cezalandırılarak ölümünün meşru görülmesi ve dayatılması arayış içine girmesine vesile oldu. Rêber Apo ve partimiz PKK’ye sempatisi gelişen yoldaşımız, partimiz PKK’nin geliştirdiği direniş ve değerlendirmeleri daha yakından takip etti. Yoldaşımız, var olan arayışlarının cevabını burada bulacağına inanarak PKK sempatizanı haline geldi. Belli bir bilinç düzeyine ulaşan Pervîn yoldaşımız, bu vesileyle partimiz PKK saflarına katılma kararı aldı.

PKK saflarına 9 Ekim 2012 günü katılan yoldaşımız, Rêber Apo şahsında Kürt halkına ve insanlığa karşı yapılmış olan 9 Ekim Uluslararası Komplosu’na cevap oldu. Bu bilinç ve kararlılıkla artık bir PKK militanı ve YJA Star özgür kadın savaşçısı olarak aktif bir şekilde gerilla saflarındaki yerini aldı. Temel gerillacılık eğitimini Xakurkê bölgesinde alan yoldaşımız, dağ ve gerilla koşullarına çabuk adapte olmayı başardı. Büyük hayallerle katıldığı gerilla saflarına eşsiz bir heyecan ve mutlulukla dahil oldu. Özgür dağ koşullarında yeniden doğduğunu ifade eden yoldaşımız, kişiliğinde önemli değişimler yaratarak var olan yaşama katıldı. Temel gerillacılık eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan Pervîn yoldaşımız, pratik çalışmalarda yer alarak soykırımcı Türk devletinin işgal saldırılarına karşı aktif bir katılımın sahibi oldu. Görev ve sorumluluklarına derin bir bilinç ve bağlılıkla sahip çıkan yoldaşımız, var olan zorluklar karşısında mücadeleci bir kişiliğin sahibi oldu. Xakurkê bölgesinin Şehîd Bêrîtan alanında aktif bir şekilde yer aldığı çalışmalarda Bêrîtanlar’ın çizgisinde yürümeyi esas aldı. Başarılı bir pratiğin ardından var olan sürece daha aktif bir katılımın sahibi olabilmek için Şehîd Mehmet Goyî Operasyon Okulu’nda eğitime katıldı. Hem askeri hem ideolojik yönlerden aldığı eğitimler ile başarılı devrimciliğin önünde engel olan yetmezlikleri aşma çabası içerisinde oldu. Silahlar konusunda belli bir yetkinlik sahibi olan yoldaşımız, bunun yanında kendini Rêber Apo ideolojisi ve felsefesinde derinleştirmeyi esas aldı.

Aldığı ve aktif bir katılım sergilediği eğitim devresinden başarılı bir şekilde mezun olan yoldaşımız, bu sefer Şemzînan’ın Ermûş alanında pratik çalışmalarda aktif bir şekilde yerini aldı. Rêber Apo’nun “Ne eskisi gibi yaşayacağız ne de eskisi gibi savaşacağız” sözleri üzerine derin bir yoğunlaşma yaşayan yoldaşımız, bu duyarlılıkla görev ve sorumluluklarına yaklaştı. Alanda geliştirilen onlarca eylemin hazırlığında ve bizzat pratikleşme safhasında yerini alarak, düşmandan intikamını almasını bilen başarılı bir militan oldu. Yaşamda ve pratikte hep var olan yoldaşlık ilişkilerine layık olmak istedi. Rêber Apo’nun “eksik yoldaşlık ve sahte dostluk’’ diye tanımladığı pratiklerimizin tekrar yaşanmaması konusunda duruş sahibi oldu. Kadın kurtuluş ideolojisinde ve mücadelesinde kendini eğiterek var olan geri geleneksel ve erkek egemen zihniyetine karşı kendini eğiterek mücadele etti ve belirli bir bilincine ulaştı. Şahsında geliştirdiği özgür kadın bilinci ve mücadelesi ile tüm kadınlara ilham kaynağı olan bir düzeye kavuştu. Pervîn yoldaşımız, kendine olan yüksek güveni ile zorluklar ve düşman karşısında Apocu fedai ruh ile göğüs germeyi başardı. Devrimci Halk Savaşı Hamlesi temelinde Şemzînan’da gelişen devrimci operasyon ve eylemlerde soykırımcı Türk devletine ağır darbeler vurulan eylemlerde, şehit yoldaşlarının intikamını almanın yüksek çabasını sergiledi. Her zaman bu bilinç ve kararlılıkla yaklaşarak yaşamda aktif bir şekilde yer aldı. Apocu ideoloji ve paradigma ile özgür kadın bilincine vararak yaşamın her anında özgür kadın duruşuna layık bir katılımın sahibi oldu. Mücadeleye katıldığı andan itibaren yer aldığı bütün görev ve sorumluluklarına, Apocu tarz ve tempoya yaraşır bir katılımın sahibi olmayı esas alan Pervîn yoldaşımız, soykırımcı Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik gerçekleştirdiği işgal saldırılarına karşı direnişi esas alarak bir an bile tereddüt etmeyerek şehadete yürüdü.

ZEKİ, YETKİN VE PRATİKÇİYDİ

Derya yoldaşımız, Colemêrg’in Gever ilçesinde dünyaya geldi. Yurtsever ve toplumsal değerlerine bağlı bir ailede büyüdü. Partimiz PKK ile zirveleşen Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ne karşı küçük yaşlarda sempati duymaya başladı. Kurdistan’da gelişen Devrimci Halk Savaşı ile birlikte Colemêrg başta olmak üzere Kurdistan’ın birçok alanında gerilla eylemsellikleri yaşanmaya başladı. Bu devrimci operasyon ve eylemlerde yaşanan şehadetlerin halkımız tarafından serhildanlar ile karşılanması süreci gelişti. Bu süreçte okul okuyan Derya yoldaşımız yaşanan bu gelişmeleri ilgiyle ve yakından takip etti. Kurdistan toprakları üzerinde yaşanan direnişleri, katliam ve soykırımlarla bastırma çabası içinde olan sömürgeci Türk devleti gerçekleştiği saldırılarla halkımıza büyük acılar yaşattı. Soykırımcı sömürgeci Türk devleti 28 Aralık 2011 günü Roboskî’de gerçekleştirdiği hava saldırısında henüz ömürlerinin baharında olan 34 insanımızı acımasızca katletti. Bu saldırıyı önce kamuoyundan saklayarak, sonra da şaibeli bir şekilde muğlaklaştırarak servis eden özel savaş rejimi, böylece bu soykırımın üstünü örtmek istedi. Böylesi yoğun bir süreçte Derya yoldaşımız da yaşanan bu katliam ve soykırım saldırılarından etkilendi ve sessiz kalmamak gerektiğine inandı. Vicdani ve insani olarak belirli bir sorgulama ve bilinç düzeyi gelişen yoldaşımız mücadele etmenin daha radikal ve keskin yollarını aramaya başladı. Var olan mücadelesini bir kadın olarak zirveye taşıma kararı alarak gerilla saflarına katıldı.

Gever bölgesinde gerilla saflarına katılan yoldaşımız, Zagroslar’ın asi ve heybetli dağlarında bir PAJK militanı ve YJA Star özgür kadın kimliği ile hayatında yeni bir sayfa açarak mücadeleye başladı. Temel gerillacılık eğitimini Xakurkê bölgesinde tamamladı. Derya yoldaşımız zeki, yetkin ve pratikçi duruşuyla kısa sürede gerilla yaşamına adapte olmayı başardı. Kapitalist modernite sistemine karşı duyduğu öfke ile geldiği, özgür yaşam olanaklarının en fazla olduğu ve yaşandığı özgürlük dağlarında adeta yeniden doğdu. Katılımı ile kendini Rêber Apo ve şehitler gerçeğine cevap olabileceği bir düzeye taşırmak isteyen Derya yoldaşımız demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmada kendini ve yoldaşlarını sürekli eğiterek cevap olmak istedi. Erkek egemen zihniyetine karşı özgür kadın kişiliğini kendinde yaratmak için sistemin dayattığı köle kadın anlayışına karşı amansız bir mücadelenin sahibi oldu. PAJK çizgisinde ve YJA STAR özgür kadın kimliği ile zorlu ve yılmaz bir irade isteyen pratiğinin ardından Xakurkê’deki eğitim devresine katıldı. Şehîd Rojîn Gewda Operasyon Okulu’nda kadın yoldaşları ile birlikte ideolojik ve askeri eğitim alarak, özgür kadın çizgisinde derinleşti. Sistemin dayattığı gerici yaşam anlayışına, özellikle de kadın emeğini hiçe sayan yaklaşımlara karşı edindiği birikim ve tecrübelerle oldukça bilinçlendi ve bu gerçekler ışığında özgür kadın duruşunun sahibi oldu. Rêber Apo’ya ve şehit yoldaşlarına layık bir pratik sergilemek için Apocu mücadele çizgisinden asla taviz vermeyerek, yoldaşlık ilişkilerinde eleştiri ve özeleştiriye büyük bir önem verdi. Şehîd Delal Amed gibi nice değerli komutanları tanıdı ve bu öncü komutanlarımızı kendisine örnek aldı. Rêber Apo’yu okuyarak gerçek anlamda anlamak ve kavramak için sürekli çabaladı. Yoldaşlık ilişkilerinde kendini yoldaşlarının gelişiminden hep sorumlu gördü. Gereken yerde ve gereken zamanda görev ve sorumluluklarına sahip çıktı. Kaleme aldığı bir yazısında iddia ve kararlığını şu sözlerle dile getirmişti; “Benim en büyük amacım, kendimi geliştirip Önderliğin fiziki özgürlüğünü sağlamaktır. Her yönden kendimi geliştirmeyi esas alıyorum. Bir kadın olarak Önderliğin perspektif ve doğrultuları temelinde kendimi özgür kadın ve özgür militan çizgisine getireceğim. Bu temel üzerinde yürüdüğümde sadece Önderliğin felsefesi ve ideolojisini esas alacağım. Önderliğin ve örgütün istediği kişiliğe, duruşa erişip az da olsa Önderliğin yükünü omuzlamak istiyorum. Bunu bir kadın olarak kendime vazife ve büyük sorumluluk olarak görüyorum. Bunun için büyük bir çaba ve emek sarf etmem gerektiğini biliyorum. Ne yapılması gerekiyorsa fazlasıyla yapacağım. Söz veriyorum.”

Büyük amaçları ve hedefleri olan Derya yoldaşımız, katılım yaptığı andan şehadet mertebesine ulaşana kadar Apocu militan özelliklerinden asla taviz vermedi ve bu uğurda hesapsız bir katılım sergiledi. Soykırımcı sömürgeci Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda şehadete ulaşan Derya yoldaşımızın bizlere bıraktığı bayrağını devralarak “Özgür Kurdistan’da Özgür Önderlik ile zafere taşıyacağımızın sözünü veriyoruz.

ÖZGÜR ÖNDERLİK, ÖZGÜR KURDISTAN HEDEFİNDEN HİÇ ŞAŞMADI

Dîlan yoldaşımız, yurtseverlik özelliklerinin güçlü yaşandığı bir aile ve ortamda dünyaya geldi. Şirnex’in Silopya ilçesinde büyüyen yoldaşımız direnişçi halk kişiliğini kendinde yarattı. Halk arasında direnişin sembolü olan Bişeng Anık gibi kahraman kadınların direnişleri ile faşist zihniyete karşı nasıl direndiklerini çevresinden dinledi. Hareketimizi tüm benliği ile benimseyen Botan halkı, düşman karşısında yaşanan direnişe aktif bir şekilde katıldı. Gerilla saflarına katılan binlerce kadın ve oğullarının direniş mirasına layık bir tutum ve duruşun içinde oldu. Böyle bir çevrede ve ortamda büyüyen Dîlan yoldaşımız, var olan PKK gerçekliğini daha çocuk denebilecek yaşlarda kavradı. Direniş geleneğinin yanında, düşmanın soykırım ve imha politikaları ile nasıl vahşice saldırdığını gördü. Dîlan yoldaşımızın hayali bir gün özgürlük dağlarına çıkarak, yaşanan bu direniş geleneğine layık olmak ve düşmanın acımasız saldırılarına karşı bir cevap olmaktı. Belli bir anlam ve bilinç düzeyine ulaştığında, artık hayallerinin peşinden gitme vakti diyerek PKK saflarına katılma kararı aldı.

Hayalleri ve amaçlarının peşinden gelen Dîlan yoldaşımız, artık bir YJA Star militanı olarak Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ndeki yerini aldı. Garê alanında temel gerillacılık eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan yoldaşımız, gerilla yaşamında coşkulu ve heyecanlı bir katılımın sahibi oldu. Aldığı Parti eğitimleri ile kendini ve Kurdistan gerçekliğini daha iyi anlayıp güçlü bir tarih bilincine ulaştı. Partimiz PKK’nin direnişçi ruhunu benimseyen özgür ruhlu bir kadın olarak Rêber Apo ve şehitler gerçekliğinde amansız bir mücadelenin sahibi olmayı esas aldı. Zaman ilerledikçe kendinde yaratmış olduğu bilinç ve gelişme düzeyini görerek, her zaman daha aktif bir katılımın sahibi olma yolunda ilerledi. Soykırımcı sömürgeci Türk devletinin gelişen saldırılarına karşı tutum içerisinde olan Dîlan yoldaşımız daha sonra aktif bir şekilde direnişin sürdüğü Xakurkê bölgesinde pratik çalışmalardaki yerini aldı. Düşman saldırılarına Apocu ruh ve irade ile karşılık vererek, düşmanın soykırım saldırıları karşısında Bêrîtan ve Zîlan çizgisinde direnerek cevap verdi. Yaşam içerisinde sade ve mütevazı yaklaşımları ile tüm yoldaşlarının örnek aldığı bir militan oldu. Kendini özgür bir YJA Star militanı olarak Rêber Apo ideolojisi ve felsefesiyle eğiterek şahsında özgür yaşamı ilmek ilmek ördü. Sistemin dayattığı geri geleneksel ve erkek egemen zihniyetine karşı mücadele ederek kişiliğinde özgür kadın kimliğini açığa çıkardı.

Dîlan yoldaşımız gerilla saflarına katılımından, şehadete ulaştığı ana kadar “Özgür Önderlik, Özgür Kurdistan’’ hedef ve amacından hiç şaşmadı. Düşmanın geliştirdiği her türlü soykırım ve imha saldırılarına anında cevap olmayı başardı. Apocu ideoloji ile donanan yetkin bir YJA Star militanı olmayı istikrarlı bir biçimde sürdürdü ve Xakurkê’deki düşman saldırılarında şehadete ulaştığı ana kadar da özgür kadın duruşundan taviz vermedi.

BÊRÎTANLAR DİYARINDA BÊRÎTANCA YAŞADI

Rewşen yoldaşımız Şirnex’ın Cizîr ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Soykırımcı sömürgeci Türk devletinin Kurdistan üzerinde yürüttüğü Kürtsüzleştirme ve asimilasyon politikaları sonucu ailesiyle beraber Adana’ya göç etmek zorunda kaldı. Adana’da büyüyen yoldaşımız, var olan yurtseverlik değerlerini korumayı başardı. Vahşi kapitalist modernite sistemi acımasızca insanlığın var olan maddi ve manevi tüm değerlerine hunharca saldırmaktadır. Böylesine bir sistemin içerisinde yurdundan uzakta büyüyen Rewşen yoldaşımız, bu düzen ve dayatılan yaşam biçimine karşı her zaman bir mücadele içinde oldu. Yüreğinin derinliklerinde var olan özgürlük kıvılcımı yoldaşımızın arayışlara girmesine yol açtı. Hayatın adeta anlamsızlaştırıldığı, var olan her ilişki tarzının menfaate dayandırıldığı sistem içerisinde, arayışlarına cevap olacak anlamlı ve özgür yaşam arayışı başladı. Rewşen yoldaşımız ailesinden ve çevresinden aldığı yurtseverlik kültürü ile büyüdüğü için hem soykırımcı TC gerçekliğini tanıdı hem de arayışlarını bir bilinç temelinde yoğunlaştırdı. Rewşen yoldaşımız egemen erkek zihniyetinin gerici anlayışlarına, kadın katliamlarına ve faşist TC’nin zulmüne karşı yüreğinde büyük bir öfke duydu ve buna karşı sonuç alabilecek bir mücadelenin arayışı içerisine girdi. Bu gerçekliklerden yola çıkarak arayışlarını aktif bir şekilde sürdüren Rewşen yoldaşımız, PKK gerçekliğini daha yakından tanıdı ve PKK’nin uğruna fedaice savaştığı özgür yaşam değerlerini öğrendi. Tüm bu gelişmeler ve yoldaşımızın arayışlarındaki kararlı duruşu PKK saflarına katılma kararı almasına vesile oldu.

Rewşen yoldaşımız yüreğindeki büyük inanç ve özgürlük aşkıyla gerilla saflarına doğru yola koyuldu. İstanbul’dan yola çıkarak, katılmak istediği süreçte düşmanın yaratmış olduğu engelleme ve zorluklara karşı sabırla, kararlıca ve inatla mücadele etti. Hayallerinin peşinden gelerek özgürlük dağlarına ulaştı. Amed eyaletinde gerilla saflarına katılan Rewşen yoldaşımızın yüreği büyük bir sevinçle doldu ve gerilla yaşamına daima coşkuyla katılmayı esas aldı. Yeni savaşçı eğitimini Amed eyaletinde tamamlayan yoldaşımız, askeri ve ideolojik eğitimlerde yoğunlaşıp derinleşti. PKK saflarında Rêber Apo’nun ideoloji ve felsefesiyle tanışan yoldaşımız, yeniden var olmanın anlamına vardı. Rêber Apo’nun demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmasını daha derin anlamak ve pratiğine yansıtmak için büyük çaba içerisinde oldu. Bir süre Amed eyaletinde kalan yoldaşımız daha sonra Medya Savunma Alanları’na geçti.

Xakurkê bölgesinde daha kapsamlı bir gerillacılık eğitimi alan yoldaşımız, aynı bölgede pratik çalışmalardaki yerini aldı. Özgür Kurdistan aşkı ile dolup taşan yüreğine çektiği her nefesin değerini bilerek, özgürlük yolunda daha kararlı adımlar attı. Kişiliğinde var olan mücadeleci ruhu ve yoldaşlarına duyduğu büyük sevgi ve saygı ile yoldaşları arasında değer verilen bir militan oldu ve kısa sürede yetkin bir gerilla olma yolunda ilerlemesine katkı sağladı. Pratik çalışmalarda yetkinliği ve pratik zekasıyla sorunlar karşısında çözüm gücü olmayı başardı. Soykırımcı sömürgeci Türk devletinin gelişen saldırılarına cevap olmak, Apocu ideoloji ve felsefede daha derin bilinç sahibi olmak için Şehîd Rojîn Gewda Operasyon Okulu’nda kadın yoldaşları ile birlikte eğitime katıldı. Burada Rêber Apo’nun kadın özgürlük ideolojisi temelinde başta askeri alan olmak üzere aldığı kapsamlı eğitimler ile daha derin bir bilince ve iradeli duruşa ulaştı. Kişiliğini ve kadının öz gücünü tanıyarak bir PAJK militanı ve YJA Star savaşçısı olarak görev ve sorumluluklarına doğru sahip çıkmak için emek verdi. Önderlik ve şehitler gerçeğine layık bir tutum alarak görev ve sorumluluklarını başarılı bir şekilde yerine getiren Rewşen yoldaşımız, bu katılım ve duruşuyla yoldaşlarına örnek oldu.

PKK’ye katılımı ile kendinde büyük bir değişim ve dönüşüm yaratan yoldaşımız eleştiri ve özeleştiri mekanizmasına duyduğu büyük inanç örgütsel çizgi mücadelesini, cins ve sınıf savaşımını güçlü yürüttü ve yaşamda militanca tutumun sahibi oldu. Rêber Apo’yu anlamak ve tanımak için sürekli bir arayış içinde olan yoldaşımız, Önderlik ile doğru yoldaşlığın temellerini sağlam bir biçimde inşa etmeye çalıştı. Kendisini özgür yaşamın her anından sorumlu gören bir YJA Star militanı olarak görevlerine devrimci bilinç ile sahip çıktı. Xakurkê alanında başarılı bir pratik yürüterek, soykırımcı Türk devletinin geliştirdiği işgal saldırılarına cevap olan Rewşen yoldaşımız, Bêrîtanlar’ın diyarında Bêritanca yaşadı ve yaşama büyük bir coşku ve sevinçle katıldı. Gerilla saflarına adım attığı ilk günden şehadete ulaştığı ana kadar yaşamının her anında şehitler ve halk gerçeğine layık bir pratik sergileme yolunda ilerledi. Xakurkê alanında yaşanan düşman saldırısında şehadete ulaşan Rewşen yoldaşımızın biz yoldaşlarına bırakmış olduğu mücadele bayrağını zafer ile taçlandıracağımızın sözünü veriyoruz.

ÖZGÜR KADIN KİŞİLİĞİNE ULAŞMAYI HEDEFLEDİ

Destan yoldaşımız, Wan’ın Qelqelî ilçesinde, yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Sekiz yıl sistem okullarında okuyan Destan yoldaşımız, şahsında var olan Kürtlük değerlerini sade bir biçimde korumayı başardı. Küçük yaşlarda sistemin dayattığı asimilasyon politikalarına karşı bir sorgulama içerisine girdi. Anadilinde eğitim alamaması yoldaşımızın bu asimilasyonu sistemi sorgulama sürecinin başlangıcı oldu. Sistem okullarında dayatılan yaşam alışkanlıklarına karşı öfkesi gelişen yoldaşımız, bu yaşam alışkanlıklarını kabul etmedi ve zaman geçtikçe düşman gerçekliğinin daha fazla bilincine vardı. Bu bilinç ile donanan yoldaşımız, arayışlarının cevabını Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ne katılarak bulacağının hakikatine vardı.

İlk gerilla eğitimini Xakurkê alanında alan yoldaşımız, yetkin bir YJA Star militanı olarak emin adımlarla yürüyüp erkenden gerilla yaşamına uyum sağladı ve aktif bir katılımın sahibi oldu. Buradaki başarılı pratiğinin ardından, Medya Savunma Alanları’nda artarak devam eden TC’nin işgal saldırılarına daha etkili cevap verebilmek amacıyla, Şehîd Rojîn Gewda Operasyon Okulu’nda özgün askeri ve ideolojik eğitim sürecine katıldı. Burada ideolojik ve askeri konularda bir derinleşme yaşayan Destan yoldaşımız, kendini hem ideolojik hem de askeri olarak eğiterek yüksek bir kavrayış düzeyine ulaştı. Kadın özgürlük ideolojisiyle kendisini güçlü eğitip baştan başa yaratarak özgür kadın kişiliğine ulaşmayı hedefledi. Bu arzu ve istekle çabasını günden güne büyüterek devrimci yaşamına birçok başarıyı sığdırdı. Şehitlerin eşsiz emekleriyle yaratılan Parti yaşamımızdan kendini oldukça sorumlu gören Destan yoldaşımız, Apocu militanlığın ilke ve ölçülerine yaraşır bir YJA Star militanı olmayı başardı. Kendini geliştirme ve yetkinleştirmeye çalıştığı kadar, yoldaşlarını da geliştirmenin çabası içerisinde oldu. Destan yoldaşımız özgün kadın akademisinden yetkin bir YJA Star gerillası olarak mezun olduktan sonra, Xakurkê bölgesinde yürütülen çalışmalardaki yerini aldı. Bêrîtan yoldaşımızın izinden yürümeyi kendine ilke edinen Destan yoldaşımız yaşamda ve savaşta Sara ve Bêrîtan yoldaşlarımızın amansız bir takipçisi oldu. Rêber Apo ve şehitler gerçeğinde kendini derinleştirmeyi esas alarak; nasıl yaşamalı ve nasıl katılmalı sorularını sürekli olarak kendine sorarak zafere kilitlenmiş militanlık düzeyinde katılmaya çalıştı. Xakurkê’de yürüttüğü başarılı pratiği ile bölge içerisinde gerçekleşen birçok eylemin hazırlanmasında emek verdi. Destan yoldaşımız, emek ve fedakarlığı ile yoldaşları arasında çokça sevilen ve örnek gösterilen bir duruşun sahibi olmayı başardı.

Katılımından, şehadete ulaştığı ana kadar özgürlük ölçülerine yaraşır bir tutumun sahibi olan Destan yoldaşımız, soykırımcı Türk devletinin gerçekleştirdiği saldırılarda son nefesine kadar direnerek şehadete ulaştı. Destan yoldaşımızın ve bütün şehit yoldaşlarımızın anılarını zafer ile taçlandıracağımızı, amacı ve en büyük hayali olan Özgür Önderlik Özgür Kurdistan’ı gerçekleştireceğimizin sözünü bir kez daha yineliyoruz.