HPG, şehit gerillaları andı

Şehit 2 gerillayı saygıyla anan HPG, “şehit yoldaşlarımızın mücadelesini zafere kadar kesintisiz sürdürme, anılarını özgür ülkede yaşatma sözü veriyoruz” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, şehit gerillalara ilişkin şunları belirtti:

“Kurdistan Özgürlük Gerillası, soykırımcı faşist Türk devletinin saldırılarına karşı Apocu çelikten iradeyle direnerek halkımızın özgürlük davasını sürdürmektedir. Halkımızın en değerli, seçkin, cesur ve fedai evlatları her türlü fedakarlığı göze alarak ve canlarını da bu uğurda feda ederek özgürlük davamızın öncülüğünü yapmaktadır. 2022 yılı direnişinde yer alarak, sömürgeci soykırımcı Türk devletinin işgal saldırılarına karşı duran, tereddütsüz biçimde büyük bir cesaretle savaşan ve tarihi rollerini oynayan Rêzan ve Azad yoldaşlarımız gerçekleşen düşman saldırılarında şehadete ulaşmıştır. Erzirom ve Tuzxurmatu’dan PKK saflarına katılarak, güçlü yurtseverlik bilincinin ve ulusal kurtuluş mücadelesinin nişaneleri haline gelen, fedaice mücadele ederek şehadete ulaşan Rêzan ve Azad yoldaşlarımız, halkımızın hakiki kahramanları olmuştur. Yoldaşlarımızın değerli ailelerine ve tüm yurtsever Kurdistan halkına başsağlığı diliyoruz. Büyük bir ulusal bilinçle özgürlük mücadelesine katılan ve halk kahramanı haline gelen şehit yoldaşlarımızın mücadelesini zafere kadar kesintisiz sürdürme, anılarını özgür ülkede yaşatma sözü veriyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Rêzan Dersîm
Adı Soyadı: Serdar Sümbül
Doğum Yeri: Erzirom
Anne – Baba Adı: Gülsen – Nasır
Şehadet Tarihi ve Yeri: 10 Aralık 2022 / Metîna

 

Kod Adı: Azad Xazî
Adı Soyadı: Zîrek Lokman
Doğum Yeri: Tuzxurmatu
Anne – Baba Adı: Bexal – Lokman
Şehadet Tarihi ve Yeri: 16 Aralık 2022 / Zap

 

RÊZAN DERSÎM

Rêzan yoldaşımız Erzirom’un Qereyazî ilçesinde yurtsever bir ailede doğmuştur. Kurdistan’da düşman baskılarının en yoğun yaşandığı bir bölgede yaşayan Rêzan yoldaşımızın ailesi, bu baskı ve işkencelere karşı hiçbir şekilde boyun eğmemiş; onurlarını ve yurtseverlik kimliklerini korumayı başarmıştır. Her an düşman baskılarına maruz kalmaları ve bu baskı ve işkencelerin günden güne artması nedeniyle ana topraklarını terk etmek zorunda kalan Rêzan yoldaşımızın değerli ailesi Türkiye metropollerine göç etmiştir. Fakat burada da Kürtlük bilincini korumuş, ait oldukları kültürü ve coğrafyayı asla unutmamıştır. Böylesi değerli bir ailede doğan ve büyüyen Rêzan yoldaşımız da kuşkusuz ailesinin ve çevresinin yurtsever özelliklerini almıştır. Daha çocukluğundan itibaren gerillanın halkımız için önemini bilen yoldaşımız, gerilla olmayı hayal etmiştir. Bu hayalini kendisi ile büyütmüş ve zamanı geldiğinde bu hayalini gerçekleştirmekten geri durmamıştır. Özellikle İstanbul’a taşındıktan sonra yaşadığı çelişkiler atmış, bir yandan da düşman gerçekliğini daha yakından görme fırsatı bulmuştur. Arayışlarının yoğun olduğu dönemlerde gençlik çalışmalarına dahil olan yoldaşımız, bir süre bu alanda çalışma yürütmüştür. Yakın akrabalarından gerilla saflarına katılımların olması Rêzan yoldaşımızı derinden etkilemiş, bundan dolayı kendisinin de bir an önce gerilla saflarına katılması ve hem çocukluk hayalini gerçekleşmesi hem de halkımıza karşı olan sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini düşünmüştür. Bu temelde 2018 yılında yüzünü Kurdistan dağlarına dönmüş ve gerilla saflarına katılmıştır.

Gerilla saflarına katıldıktan sonra ilk olarak Komalên Ciwan çalışmalarına dahil olmuştur. Burada aldığı eğitimlerle dağ ve gerilla yaşamını tanımış, büyük bir heyecan, coşku ve istekle yaşama katılmıştır. Her anını kendisini eğiterek geçirmiş, Apocu militan özellikleri edinmek için büyük bir çaba ve emeğin sahibi olmuştur. Yine bugün savaşımızın önemli ayaklarından olan tünel savaşları için altyapı çalışmalarında yer almıştır. Tünel savaşlarının başarısına olan inançla dur durak bilmeden çalışmış, emekçi ve fedakar özellikleriyle tüm yoldaşlarına örnek olmayı başarmıştır. Bu süreci yaptığı yoğunlaşmalarla yaşamının en anlamlı süreçleri olarak ifade eden yoldaşımız, her Kürt gencinin bu anlam yüklü yaşamı yaşaması gerektiği belirtmiştir. Askeri alana olan merakı ve isteği nedeniyle sürekli önerilerde bulunan Rêzan yoldaşımız, bu amacına ulaşarak askeri alana geçmiştir. Kendisi için hiçbir zaman sıradan bir katılımı kabul etmeyen Rêzan yoldaşımız, yetkin bir gerilla olmak için sürekli çabalamış, kendisini eğitmiştir. Özellikle yeni dönem gerillacılığında profesyonel düzeye ulaşmak için eşsiz bir emeğin sahibi olmuştur. Bu amaçla askeri uzmanlaşma eğitimlerine dahil olmuş, aldığı eğitimlerle askerliğin salt teknik bilgileri öğrenmekle olmayacağını, ideolojik ve kişilik anlamında olgun bir yapıya sahip olması gerektiğini öğrenmiştir. Bunun için yoğunlaşmalarını daha derinleştirmiş ve yeni dönemin öncü bir militanı ve gelecek vadeden bir komutan adayı olmayı başarmıştır. Savaşın yoğun yaşandığı bir süreçte gerilla saflarına katılması nedeniyle savaşın en sıcak yaşandığı alanlara geçmek istemiştir. Özellikle Bakurê Kurdistan’a geçerek düşmana ağır darbeler vurmak ve halkımızın intikamını almak istemiştir. Bunun için en ince detayına kadar yoğunlaşmış, Bakurê Kurdistan’da önemli çıkışlar yapma iddia ve kararlılığında olmuştur.

Fakat işgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik saldırıları başladığında geliştirilen tarihi direnişin içerisinde yer almıştır. Bulduğu her fırsatta işgalcilere darbe vurmuş, yüksek saldırı ruhuyla yoldaşlarına da öncülük etmiştir. Yine düşman saldırılarının yoğun yaşandığı 10 Aralık 2022 günü bir grup yoldaşı ile birlikte düşmana karşı saldırı eylemi gerçekleştirmiş ve bu eylemde birçok işgalcinin cezalandırılmasında önemli bir rolün sahibi olmuştur. Yoldaşlığındaki sadeliği, mütevazı yaklaşımları ve emekçiliği ile Apocu militan özellikleri kişiliğinde temsil etmeyi başaran Rêzan yoldaşımız, bu eylem sırasında fedaice savaşarak son nefesine kadar partimiz PKK’nin yenilmezliğini bir kez daha kanıtlamıştır.

 

AZAD XAZÎ

Azad yoldaşımız Başûrê Kurdistan’ın Tuzxurmatu kentinde yurtsever bir ailede doğmuştur. Azad yoldaşımız Kürtlük gelenek ve kültürüne son derece bağlı olan bir ailede dünyaya gelmesi nedeniyle bu zengin kültürle büyümüş, sömürgeci güçlerin kültürel soykırım politikalarından etkilenmemiştir. Fakat özellikle yaşadığı alanın statüsünün her zaman tartışmalı olması, farklı güçlerin bu alanlar üzerinde hesaplarının olması ve sürekli çatışmaların yaşanması Azad yoldaşımızda çelişkilerin yaşanmasına neden olmuştur. Yaşadığı çelişkileri anlamlandırmaya başladığında Kürt gerçekliği ile karşılaşmış ve aslında Kürt sorunun sadece yaşadığı alanlardaki belirsizlikle ilgili olmadığını fark etmiştir. Bundan dolayı var olan çelişkilerine yenileri eklenmiş, cevaplandırması gereken sorular daha artmıştır. Anlamlı bir yaşamın arayışçısı olan yoldaşımız zamanını bu sorulara cevap bulmak için yoğunlaşmış, araştırmalar yapmıştır. Bu araştırmalarında partimiz PKK ve Önderlik gerçekliği ile karşılaşmıştır. Özellikle Partimiz öncülüğünde Başûrê Kurdistan’dan Rojavayê Kurdistan’a kadar birçok alanda DAİŞ çetelerine ve Kurdistan genelinde işgalcilere karşı destansı direnişlerin sergilenmesi Azad yoldaşımızı etkilemiştir. Yine bu süreçte halkımızın kazanımlarını koruduğunu iddia eden bazı güçlerin, halkımıza karşı gelişen saldırılar karşısında direniş göstermemeleri Azad yoldaşımızı partimiz PKK’ye daha fazla yakınlaştırmıştır. Azad yoldaşımız arayış ve sorgulama sürecinde iken Partimiz PKK’nin en emektar ve on yılların kadrosu olan Şükrü Serhat yoldaşı tanımış, Şükrü yoldaşın PKK ile kuşanmış kişiliğinden, davranışlarından, insanlara yaklaşımından, büyük bir emekle çalışmasından bir hırka ve bir lokma ile mücadele etmesinden çok etkilenmiştir. Şükrü yoldaş şahsında PKK’yi somut olarak görmüş, tanımış ve kendisine örnek almıştır. Onurlu ve yurtsever bir Kürt genci olarak kendisinin de halkımızın kazanımlarına sahip çıkması ve halkımızın yüzlerce yıllık hayali olan özgürlüklerini sağlaması gerektiğini düşünmüştür. Bunun ancak PKK saflarına katılarak mümkün olacağına karar veren Azad yoldaşımız yüzünü Kurdistan dağlarına dönmüş ve gerilla saflarına katılmıştır.

Gerilla saflarına katılarak yeni bir yaşama gözlerini açan Azad yoldaşımız, özlü kişiliği sayesinde gerilla ve dağ yaşamına uyum sağlamakta zorlanmamıştır. Büyük amaçlarını gerçekleştirebilmek için kendisini her an eğitmesi gerektiğine inanan yoldaşımız bu bilinçle eğitimlere yaklaşmış, kendisine öğretilen her şeyi hemen anlayarak pratiğe geçirmeyi başarmıştır. Partimizin yoldaşlık ilişkilerinden, eşitlikçi ve özgürlük barındıran özelliklerinden etkilenmiştir. Bunun için Parti yaşamına dört elle sarılmış, Apocu öncü bir militan olabilmek için amansız bir mücadelenin sahibi olmuştur. Daha gerillacılık yaşamının ilk dönemlerinden itibaren dürüst katılımı, fedakar ve emekçi kişiliği ile yoldaşlarının saygı ve sevgisini kazanmıştır. Aldığı yeni savaşçı eğitimlerinden sonra Qendîl alanına geçen Azad yoldaşımız burada birçok farklı çalışmada yer almıştır. Özellikle savaş tünellerinin hazırlık çalışmalarına canla başla dahil olmuştur. Yeni dönem gerilla taktiklerinin başarısına tüm yüreği ile inanan Azad yoldaşımız, kendisinin de bu taktiklerde derinleşerek uzmanlaşması gerektiğinin bilincinde olmuştur. Bu temelde askeri eğitimlerine ağırlık vermiş, yeni dönem gerilla taktiklerinde uzmanlaşarak yetkin bir gerilla olmayı başarmıştır. İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik gerçekleştirdiği yoğun saldırılar ve bu saldırılarda yaşanan şehadetler Azad yoldaşımızı etkilemiştir. Yoldaşlarının intikamını almak için savaşın yoğun yaşandığı alanlara gitmek isteyen yoldaşımız, bu isteğine ulaşmış ve sıcak savaş cephesine geçmiştir.

Düşmanın işgal saldırılarının en yoğun olduğu alanlara giderek şehit yoldaşlarının intikamını almak isteyen Azad yoldaşımız, şehit yoldaşlarına ancak bu şekilde layık olabileceğini düşünmüştür. Onları hayallerini gerçekleştirerek yaşatabileceğinin farkında olmuş, tüm çalışmalara bu bilinçle yaklaşmıştır. Büyük bir cesaret ve kararlılıkla yer aldığı direniş alanlarında moralli, istekli ve heyecan dolu katılımı ile yoldaşlarına güç ve moral kaynağı olan Azad yoldaşımız, öncülük iddiasını her geçen gün daha da büyüterek örnek bir Apocu militan olmayı başarmıştır. 16 Aralık 2022 günü gerçekleşen bir düşman saldırısında şehadete ulaşan Azad yoldaşımız, doğal, sade ve olgun kişiliği, cesur ve emekçi katılımı ile her zaman yoldaşlarının hatırında olacaktır. Azad yoldaşımız şahsında tüm şehitlerimizin özgürlük hayallerini gerçekleştirene kadar mücadelemizi daha büyüterek sürdüreceğimizin sözünü bir kez daha yineliyoruz.”