GÖRÜNTÜLÜ

HPG şehit gerilla Arîn Êrîş’i andı

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM) haziran 2019’da Medya Savunma Alanları’na düzenlenen “düşman saldırısında” şehit düşen YJA Star gerillası Arîn Êrîş’i andı.

Gerillanın şehadetinin yıldönümünde yazılı bir açıklama yapan HPG-BİM, “13 Haziran 2019 günü Medya Savunma Alanları’nda gerçekleşen düşman saldırısında Arîn Êrîş yoldaşımız şehadete ulaştı” dedi. 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Devrimci görevlerini büyük bir kararlılık ve hassasiyetle yerine getiren, bulunduğu her alanda moralli katılımıyla örnek bir YJA Star gerillası olan Arîn yoldaşımız, mücadelesiyle özgürlük tarihimizdeki yerini aldı. Gördüğü eğitimlerle yoldaşlarına her anlamda örnek olan ve Parti çizgisinin her şart altında yılmaz savunuculuğunu yapan Arîn yoldaşımız dönemin ihtiyaçlarına cevap oldu. Yiğit bir PKK ve PAJK militanı olarak birçok çalışmayı başarılı bir şekilde yerine getiren yoldaşımız, katılımı ile tüm yoldaşlarının gönlünü kazandı. 

Metîna bölgesinde başladığı özgürlük yürüyüşünü Medya Savunma Alanları’nın farklı bölgelerinde sürdüren Arîn yoldaşımız; mütevazı, emekçi kişiliği, güçlü maneviyatı ve içten yoldaşlığı ile tüm yoldaşlarının yüreğinde yer edinmeyi bildi. Derin özgürlük bilinci ile Apocu özgür bir kadın militan olan ve Hêzên Taybet çalışmalarında yer alan Arîn yoldaşımızın, bizlere bıraktığı mücadeleyi onun şahsında tüm şehitlerimize layık olmanın bilinciyle zaferle taçlandıracağımızın sözünü veriyoruz. 

Bu duygularla şehadet yıldönümünde bir kez daha Arîn yoldaşımızı saygı ve minnetle anıyor, başta değerli ailesi olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.” 

Şehit düşen gerillanın kimlik bilgileri şöyle verildi:

Kod Adı: Arîn Êrîş
Adı Soyadı: Necbir Budak
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Amine – Hüseyin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 13 Haziran 2019 / Medya Savunma Alanları

Açıklamada şehidin mücadele yaşamına ilişkin şunlar ifade edildi: 

“Arîn yoldaşımız direnişin kalesi, özgürlük hareketimize binlerce evladını katan Amed’te yurtsever bir ailenin ferdi olarak doğdu. Yurtsever bir aile ve çevrede büyüyen yoldaşımız, Kürtlük bilincinin farkında olarak yetişti. Düşmanın Kurdistan’ı Kürtsüzleştirme politikaları nedeniyle baskılara maruz kalan ailesinin Türkiye metropollerine göç etmesi nedeniyle Arîn yoldaşımız 12 yaşından itibaren Kurdistan’dan uzakta yaşamak zorunda kaldı. Düşmanın soykırım amacı güden bu politikalarına verilebilecek en anlamlı cevabın dilini, kültürünü ve Kürtlük bilincini korumak olduğunun farkında olan Arîn yoldaşımız, kendisini var eden bu özelliklerine dört elle sarıldı. Böylece düşmanın soykırım ve asimilasyon politikalarını boşa çıkarmak için yoğun bir çaba verdi. Gençlik dönemlerindeki ilk arayışları kadının toplumdaki rolü üzerine olan yoldaşımız, göç ettiği metropollerde halk olarak ayrımcılığa maruz kalmalarından dolayı Kürt gerçekliği üzerine de yoğunlaştı. Hem bir kadın hem de bir Kürt olarak toplumda ayrımcılığa maruz kalan Arîn yoldaşımız, yaşadığı yoğunlaşmalarla ancak bu eksende bir mücadelenin sahibi olursa kendisi olabileceğinin bilincinde oldu. Düşmanın dayattığı köle ve sahte yaşamı asla kabul etmeyen yoldaşımız, öz topraklarında kendisine yaşam şansı bırakmayan düşmana inat Kurdistanî özelliklerini koruyarak, bunu mücadelesinin zemini haline getirdi. Yakın akrabalarından gerilla saflarına katılımların olması ve ailesinin yurtsever bir yapıda olmasından dolayı küçük yaşta mücadelemizi tanıma imkanı bulan Arîn yoldaşımız, gençlik dönemlerinden itibaren devrimci, gençlik çalışmalarında yer almaya başladı. Aynı zamanda ailesine ekonomik anlamda destek olmak için çalışan yoldaşımız, kendi emeğiyle ayakta kalmayı erkenden öğrendi ve bu özelliğini her zaman canlı tuttu. Hem gençlik faaliyetleri yürüttüğü hem de çalıştığı süreçlerde yaşamı anlama noktasında yoğunlaşmalarını daha da derinleştirme imkanı bulan yoldaşımız, kadın özgürlük sorununu önceliği haline getirdi. Rêber Apo gerçekliğini tanıyana kadar devrim gerçekleştiğinde de kadının mevcut statüsünü sürdüreceğini düşünen yoldaşımız, Rêber Apo’nun kadın özgürlüğüne dair değerlendirmelerini okuduğunda adeta kendisini yeniden doğmuş gibi hissetti. Rêber Apo felsefesiyle aydınlanan Arîn yoldaşımız, mücadele kararlılığını daha da keskinleştirdi. Hem bir kadın olarak gerçek anlamda özgürleşmenin hem de halk olarak varlığımızı sürdürmenin ancak gerilla mücadelesiyle mümkün olabileceğinin bilincine varan yoldaşımız, dayısının gerilla saflarına katılmış olmasının yarattığı etki ile gerilla saflarına katılmaya karar verdi. Arîn yoldaşımız bu temelde üzerinde yaşayamadığı ülkesi için savaşmak ve özgür bir kadın olma iddiası ile özgürlük mücadelesinin bir militanı olmak için 2013 yılında yüzünü doğduğu Amed dağlarına döndü ve gerilla saflarına katıldı. 

Amed’de kısa bir süre kalan yoldaşımız daha sonra yoldaşlarının önerisiyle Medya Savunma Alanları’na geçti. Yeni savaşçı eğitimini Metîna bölgesinde gören yoldaşımız gerilla yaşamından, gerillanın yoldaşlık ilişkilerinden ve Kurdistan’ın doğasından derinden etkilendi. Gerillaya katılımını özgürlüğe ilk adım olarak değerlendiren yoldaşımız büyük bir moral ve heyecanla eğitimlere katıldı. Gördüğü eğitimlerle kendini derinden sorgulayan yoldaşımız, kendisiyle mücadele edip gelişmeyi esas aldı. Metîna bölgesinde pratik çalışmalara dahil olan yoldaşımız her çalışmayı titizlikle ve büyük bir hassasiyetle yerine getirmeye çalıştı. Fedailik çizgisinde ilerlemek isteyen yoldaşımız, halkımıza yapılan tüm zulümlerin intikamını almak için 2014 yılında Hêzên Taybet bünyesinde çalışmalara dahil oldu. Yoğun bir eğitimden geçen yoldaşımız, Önderliğimizin Kadın Kurtuluş İdeolojisi perspektifleri üzerine yoğunlaşarak kendini daha fazla anlama imkanı buldu. Askeri branşlarda yetkin bir YJA Star gerillası olarak yoldaşlarının eğitimi ile ilgilendi. Askeri yetkinliği ile birçok yoldaşını eğiten, geliştiren ve ideolojik olarak donatan Arîn yoldaşımız, onlarda Apocu bir duruş oluşturmak için büyük bir emek verdi. Hem eğiten hem eğitim gören yoldaşımız, kısa sürede profesyonel ve fedai bir gerilla olarak her çalışmaya hazır bir militan olmayı başardı. Yaşamın her anını eğitim alanı olarak gören yoldaşımız, var olanla yetinmeyerek görev ve sorumluluklarını layıkıyla yerine getirdi. 2015 yılında işgalci TC devletinin başlattığı imha saldırılarına karşı gelişen fedai eylemlerle ölümsüzleşen yoldaşlarına layık olmak için önerilerde bulunan yoldaşımız, Xakurkê bölgesine geçti. Xakurkê bölgesinde başarılı eylemlerde yer aldı. Fedai bir YJA Star militanı olarak bulunduğu her ortamda Rêber Apo’nun felsefesi ve kahraman şehitlerimizin eşsiz emekleriyle yaratılan devrimci yaşamın savunuculuğunu yaptı. Yer aldığı her alanda fedailiği ile tanınan Arîn yoldaşımız aynı zamanda kendisini kadın özgürlük çizgisinde geliştirmek için de büyük bir emek verdi.  Bin yılların erkek egemenlikli yaklaşımlarının farkında olarak buna karşı kesintisiz bir mücadelenin sahibi oldu. Halkımıza, Hareketimize yönelik düşman saldırılarının yoğunlaştığı bir süreçte Apocu bir militan olarak üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğinin farkında olan Arîn yoldaşımız büyük bir iddia ve kararlılıkla pratiğe yöneldi. Her daim mücadelesini büyütmek ve işgalcilere darbe vurma arayışında olan yoldaşımız, ideolojik donanımlı profesyonel bir gerilla olarak düşmana karşı gerçekleştirilen birçok eylemde öncü oldu. Düşmanın Medya Savunma Alanları’nı işgal etme girişimine karşı cesurca savaşarak gereken cevabı verdi. 

13 Haziran 2019 günü işgalcilere karşı gerçekleştirilen bir eylemde düşmanın üzerine fedaice yürüyen Arîn yoldaşımız, düşmana ağır bir darbenin vurulmasında etkili rol oynadı. Bu eylemde düşmana karşı cesaretle savaşan yoldaşımız, şehitler kervanına katıldı. Her şart ve koşul altında Apocu çizgi militanı olmayı başaran Arîn yoldaşımız, yoldaşlarına hizmet etmeyi ve yoldaşlık ilişkilerini büyütmeyi esas aldı. Mütevazı yaşamı, içten yoldaşlığı, temiz yüreği ile tüm yoldaşlarının örnek alacağı fedai bir militan oldu. Böylesi değerli bir yoldaşımızın ardılları olarak mücadelemizi zaferle taçlandıracağımızın sözünü yineliyoruz.”