HPG: Herekol ve Kurtay yoldaşlarımız şehadete ulaştı

HPG Basın İrtibat Merkezi, Herekol Hezex’ın 3 Aralık günü Kerboran’da işgalci Türk ordusu ile girdiği çatışmada, Kurtay Şerzan’ın ise 17 Kasım’da Erzîngan’ın Kemah alanında görevi başında iken ihanet sonucu şehadet ulaştığını açıkladı.

Halk Savunma Güçleri (HPG) Basın İrtibat Merkezi, yakın tarihte şehit düşen Herekol Hezex (Yunus Uras) ve Kurtay Şerzan (Hayrettin Güneş) adlı 2 Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın kimlik bilgilerini açıkladı, şehitler çizgisinin takipçisi olup amaçlarını başarana dek kesintisiz mücadele edeceklerini vurguladı.

Açıklama şöyle:

6 Aralık 2023 günü yaptığımız açıklamada; 3 Aralık 2023 günü Mêrdîn’in Kerboran ilçesine bağlı Deywan beldesi civarında iki yoldaşımızın düşmanla temasa girdiğini, burada işgalci Türk ordusuna karşı elindeki ferdi silahlarla karşılık veren yoldaşlarımızın büyük bir cesaretle çatıştığını, yaşanan bu şiddetli çatışmada her iki yoldaşımızın da düşmanın eline sağ geçmemek için fedaice şehadete yürüdüğünü, şehit yoldaşlarımızdan birinin Rodî Nalîn yoldaş olduğunu, diğer yoldaşımızın kimlik bilgilerinin ise netleştiğinde yurtsever halkımız ve kamuoyu ile paylaşılacağını belirtmiştik. 3 Aralık 2023 günü şehadete ulaşan diğer yoldaşımızın Herekol Hezex yoldaş olduğu netleşmiştir.

Kürt halkının varlığını korumak, ülkemizi düşman işgalinden kurtarmak ve özgürlüğünü sağlamak için gerilla saflarına katılan Herekol yoldaşımız, Gabar’dan Medya Savunma Alanları’na ve Mêrdîn’e kadar birçok alanda sekiz yıl boyunca aralıksız bir şekilde mücadele etti. Apocu fedai ruha sahip, girişken ve cesaretli bir gerilla olan Herekol yoldaşımız, üzerine düşen her sorumluluğu yerine getirmek için tereddütsüzce mücadele etti. Apocu militanlığın ve sade yoldaşlığın güzide örneklerinden biri olan Herekol yoldaşımızın anısı ve örnek devrimciliği asla unutulmayacak, mücadelemizin zaferinde yaşatılacaktır.

Bu duygularla değerli ailesi ve yurtsever Hezex halkı başta olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyor, şehitler çizgisinin takipçisi olup amaçlarını başarana dek kesintisiz mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz.

Herekol Hezex yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Herekol Hezex
Adı Soyadı: Yunus Uras
Doğum Yeri: Şirnex
Anne – Baba Adı: Melahat – Çaçan
Şehadet Tarihi ve Yeri: 3 Aralık 2023 / Mêrdîn

Herekol Hezex – Yunus Uras

SOYLU BİR DURUŞA VE DEVRİMCİ BİR GURURA SAHİPTİ

Herekol Hezex yoldaşımız, Hezex’te yurtsever bir ailede yaşama gözlerini açtı. Yurtsever bir ailede ve çevrede dünyaya geldiği için, Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ni çocukluğundan itibaren tanıdı ve her Kürt genci gibi bir gün gerilla olmanın hayaliyle büyüdü. PKK’nin Kurdistan’da yarattığı mücadele ortamında yetişmesi Kürt ve Kurdistan gerçekliğini, azgın TC faşizminin uyguladığı soykırım politikalarını, düşman uygulamalarını görüp bilince çıkarmasını sağladı. Türk devlet okullarında sekiz yıl boyunca okusa da bu okulların Kürt gençlerini asimile etmekten ve Türkleştirerek kendisine hizmet eder hale getirmekten başka bir işlevi olmadığını gördü. Bu yüzden Türk devlet okullarında okumayı bıraktı. Halkının özgürlük davasıyla ilgili olan Herekol yoldaşımız, serhildanlara ve yurtsever devrimci gençlik faaliyetlerine dahil oldu. Daha sonra en büyük hayali olan gerillaya katılım kararı aldı ve 2015 yılında Gabar’da gerilla saflarında kaldı.

İlk gerilla eğitimini Gabar’da gördü ve tecrübelerini burada aldı. Gabar gibi gerilla mücadelemizde kutsallık derecesinde önemli yeri olan bir bölgede gerillacılığa adım atmış olması, Herekol yoldaşımızın maneviyatla dolu bir militan olarak şekillenmesine neden oldu. Büyük komutanımız Egîd (Mahsum Korkmaz) yoldaştan başlayarak Kerim Şirnex, Erdal (Engin Sincer), Hüseyin Mahir, Xebat Dêrîk, Leyla Sorxwîn Amed, Adil Bilikî, Gulbahar, Bedran Efrîn, Gelhat Gabar, Axîn Mûş, Armanc Goşkar, Emgîhan, Bedran Koçerler gibi mücadele tarihimizde iz bırakan yüzlerce kahraman komutanımızın mekanı olan Gabar’da on yılların tecrübesiyle kendisini eğitti. Gabar’ın imkanları az, düşmanı bol, koşulları çetin ortamında gerilla mücadelemizin engin birikimini, Apocu militanlığın meziyetlerini ve özgür bir ülke yaratmanın hayalini kılavuz edinerek pratiğe katıldı. Herekol yoldaşımız özlü, sade, dürüst ve açık kişiliği ile kendisini devrimci mücadeleye adadı. Hesapsız bir biçimde katılarak gençlik dinamizmi ve coşkuyla taşan yüreğini Apocu özgürlük mücadelesiyle birleştirdi. Herekol yoldaşımızın, hesapsız ve moral dolu katılımı onu tüm yoldaşlarının sevdiği ve genç yaşına rağmen büyük saygı duyduğu Apocu bir militan haline getirdi.

Sömürgeci soykırımcı devlete karşı büyük bir kin ve öfkeyle dolu olan Herekol yoldaşımız, kendisini savaş ortamında eğitip yetiştirerek, kıt imkanlarla geliştirerek yetkin bir militan haline getirdi. Düşmana darbe vuran eylemlere katılarak ve eylemlerin hazırlığında yer alarak rol oynadı. Düşmanla karşı karşıya geldiğinde büyük bir cesaret ve soğukkanlılıkla düşmanın üzerine yürümesini ve darbe vurmasını bildi. 2017 yılında bir çatışmada kolundan yaralandı. Tedavi imkanları fazla olmamasına rağmen Bakur’un zor koşullarında iradesini bileyerek iyileşmeyi başardı ve mücadelesini kesintisiz devam ettirdi. Asil bir yüreğe, soylu duruşa ve devrimci gurura sahip olan Herekol yoldaşımız, hiçbir yaralanmayı ve imkansızlığı asla mücadelesinin önünde engel olarak görmedi. 2018’e kadar da hep Gabar’da kaldı ve büyük bir aşkla pratik faaliyet yürüttü.

2018 yılında kapsamlı parti eğitimi görmek ve tedavi olmak amacıyla Medya Savunma Alanları’na geçti. Hem ideolojik akademide hem de askeri uzmanlık akademisinde kapsamlı eğitimler gördü. Gördüğü eğitimlerde ve bulunduğu Parti ortamlarında kendisini eğiterek dönemin militanlık görevlerine hazırladı. Yoldaşlarına ve Parti’ye büyük bir güven veren duruşuyla önemli sorumluluklar üstlenmiş olsa da Bakurê Kurdistan’a gitmek için daima öneride bulunup ısrarcı oldu. Demokratik Modernite gerillacılığında ve yeni dönem gerilla taktiklerinde yoğunlaşıp yeniden yüzünü Bakurê Kurdistan’a döndü. Bakurê Kurdistan’daki mücadeleye yine büyük bir aşk ve istekle katıldı. Düşmanın kapsamlı saldırılarını boşa çıkarıp, yeri geldiğinde cesurca darbe vurmasını da bildi.

Herekol yoldaşımız, 3 Aralık 2023 günü Mêrdîn’in Kerboran ilçesine bağlı Deywan beldesi civarında Rodî Nalîn yoldaşımızla birlikte görevi başında iken düşmanla temasa girince, tereddütsüz bir biçimde Apocu fedai ruhla düşmana karşı koydu ve çatışarak şehadete ulaştı. Herekol yoldaşımızın güleryüzlü moral dolu yoldaşlığı, ülke ve halk aşkıyla dolu yüreği, Rêber Apo’ya olan büyük bağlılığı, iradeli kişiliği ve cesareti biz yoldaşları tarafından daima örnek alınacak, mücadele bayrağı yükseltilecek ve uğruna fedaice mücadele ettiği amaçları mutlaka başarılacaktır.

AMED’DEN KOÇGIRÎ’YE KADAR SAVAŞTI

Kurtay Şerzan yoldaşımız, 17 Kasım 2023 günü Dêrsîm bölgesine bağlı Erzîngan’ın Kemah alanında görevi başında iken Aras adındaki kişinin ihaneti sonucu şehadet ulaştı.

Dersîm bölgesinin birçok alanında gerillacılık yapan Kurtay yoldaşımız; militanca duruşu, fedakarca katılımı ve düşmana olan büyük öfkesi ile tüm yoldaşlarımızın örnek aldığı, birlikte çalışmak istediği bir militan oldu. Gerilla saflarına katıldığı andan şehadete ulaştığı an’a kadar yüksek tempodaki katılımı ile her zaman en önde olmayı bilen Kurtay yoldaşımız, Amed’den Dersîm’e, Karadeniz’den Koçgirî’ye kadar dur durak bilmeden mücadele etti, savaştı.

Apocu iradeleşmenin en somut örneklerinden biri olan Kurtay yoldaşımızın şehadeti dolayısıyla başta değerli ailesi olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyor, Kurtay yoldaşımızın anısına bağlı kalarak hayallerini mutlaka gerçekleştireceğimizin sözünü yineliyoruz.

Kurtay Şerzan yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Kurtay Şerzan
Adı Soyadı: Hayrettin Güneş
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Hamide - Nurettin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 17 Kasım 2023 / Dersîm

Kurtay Şerzan – Hayrettin Güneş

Kurtay yoldaşımız Wan’da yurtsever bir ailede doğdu. Yaşamının büyük bir bölümünü doğal köy ortamında sürdüren yoldaşımız, kapitalist sistemin kirine bulaşmadan özüne bağlı bir şekilde büyüdü. Aile ve yakın çevresinin yurtsever olmasından dolayı erkenden partimiz PKK öncülüğünde sürdürülen özgürlük mücadelemizi tanıdı. Bu nedenle daha küçük yaşta gerillaya büyük bir sempati besledi, gerilla saflarına katılmayı en büyük hayali haline getirdi. Liseye kadar okuyan yoldaşımız, Türk devlet okullarının kendisine verebileceği bir şeyinin olmadığını erkenden fark etti. Bunun için okulu yarıda bırakıp köyde ailesine yardım etmeye devam etti. Hem ailesine daha fazla yardım etmek hem de kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenmek için farklı Türkiye metropollerine gidip birçok farklı çalışmada yer aldı. Çalışkan ve dürüst kişiliği sayesinde yer aldığı her çalışmada başarılı olmayı bildi. Metropollerde bulunduğu süreçte özgürlük mücadelemizi yakından tanıma imkanı bulan Kurtay yoldaşımız, aktif olmasa da gençlik çalışmalarında yer almaya başladı. Fakat 2007 yılında amcası ve amcasının oğlunun gerilla saflarına katılmasından derinden etkilenen Kurtay yoldaşımız, arayışlara girdi. 2008 yılında amcasının şehadete ulaşması üzerine çalışmalara aktif katılmaya başladı. Uzun bir süre gençlik çalışmalarında yer alan Kurtay yoldaşımız, gün geçtikçe Partimizle olan bağlarını daha da güçlendirdi. Özellikle Partimizin temel dayanaklarından biri olan yoldaşlık ilişkisinden derinden etkilenen yoldaşımız, hem şehitlerimizin anısına doğru sahip çıkmak hem de şehitlerin iyi bir yoldaşı olabilmek için sürekli arayış ve çaba içinde oldu. Bu arayış ve çabalarını gerillaya katılmak için daha da sıklaştıran Kurtay yoldaşımız, 2012 yılında gerilla saflarına katılmak istese de yaşanan kimi aksaklıklardan kaynaklı bu amacına ulaşmadı. Fakat mücadelesini aralıksız sürdüren yoldaşımız, özellikle DAİŞ çetelerinin Türk devletinin desteği ile Rojava Özgürlük Devrimi ve Kobanê’ye saldırması üzerine gelişen protestolarda aktif şekilde yer aldı. Bu protestolarda düşman gerçekliğini daha fazla bilince çıkaran yoldaşımız, Türk devletinin her nerede olursa olsun Kürtlerin hiçbir kazanımına tahammül etmediği gerçeğini daha açık bir şekilde gördü. Kürtlerin soykırıma uğratılması ve inkarı üzerinden kendisini var eden Türk devlet gerçekliğine karşı ancak gerilla saflarında cevap verilebileceğini anlayan Kurtay yoldaşımız, aradığı fırsatı bulur bulmaz 2015 yılında Amed’den gerilla saflarına katıldı.

MÜCADELEMİZE İLHAM KAYNAĞI OLACAK

Amed alanında bir buçuk ay ilk eğitimini alan yoldaşımız, dağ ve gerilla yaşamına uyum sağlamada zorluk yaşamadı. Yaşama karşı son derece duyarlı olan yoldaşımız, kısa sürede önemli gelişmeler yaşadı. Yaşama katılımda son derece istekli ve inisiyatifli olan yoldaşımız birlikte eğitim gördüğü yoldaşlarının örnek aldığı bir militan oldu. Kendisini ideolojik ve askeri anlamda her zaman kapsamlı bir savaş için hazırlayan Kurtay yoldaşımız, yoldaşlarının önerisi ile Dersim bölgesine geçti. Burada daha çok Munzurlarda gerillacılık yapan yoldaşımız, Dersim bölgesinde başta şehit Baran Dersim olmak üzere birçok değerli yoldaşımızla aynı mevzide mücadele etme şansına sahip oldu. Yoldaşlarından aldığı perspektiflerle Munzurlarda aktif bir katılımın sahibi olan yoldaşımız, ilk pratiğinde eylemlerde yer almaya başladı. Yer aldığı her çalışmada ve girdiği her eylemden sonra üzerinde yoğunlaşarak dersler çıkaran Kurtay yoldaşımız, kısa sürede önemli tecrübeler kazandı. Kendisini Önderlik paradigması çerçevesinde eğitmeye sürekli devam eden yoldaşımız, yaşanan yoğun savaş sürecine cevap olmanın arayış ve çabasında oldu.

Sonraki yıl yoldaşlarıyla yaptığı tartışmalarda Karadeniz’e açılan gruplarda yer almak istediğini ifade eden yoldaşımızın bu önerisi kabul gördükten sonra Karadeniz bölgesine geçti. Burada daha çok Giresun ve Trabzon hattında gerillacılık yapan Kurtay yoldaşımız, 2018 yılına kadar bu alanda mücadele etti. Karadeniz pratiğinden önemli dersler çıkaran ve büyük tecrübeler kazanan yoldaşımız, artık daha yetkin ve özgüveni yüksek bir şekilde çalışmalara katıldı. Kısa bir süre Koçgirî alanında kalan yoldaşımız, daha sonra tekrar ilk pratik yürüttüğü Munzurlara geri döndü. Düşman operasyonlarına karşı her zaman tetikte olan ve her fırsatını bulduğunda düşmana karşı eylem yapmaktan geri durmayan Kurtay yoldaşımız, birçok işgalcinin cezalandırıldığı eylemlerde yer alarak dönem görev ve sorumluluklarını yerine getirdi. Akademik anlamda hiç eğitim almasa da kendisini eğitmekten geri durmayan Kurtay yoldaşımız, kazandığı ideolojik birikimle Apocu iradede kararlaşarak yaşanan tüm zorluklarla baş etmesini başardı. Çocukluğundan itibaren iradeleşmeye ve kendi ayakları üzerinde durmaya büyük önem veren yoldaşımız, PKK saflarında bunu zirveye taşıyarak özgür bir birey olmayı başardı.

Gerilla saflarına katıldığı günden itibaren durdurak bilmeden fedakarca mücadele eden, en zorlu şartları dahi mücadelesini geliştirmek için gerekçe yapan Kurtay yoldaşımız, Apocu militanlığın en seçkin örneklerinden olmayı başardı. Şehadete ulaştığı an’a kadar da duruşundan ve mücadelesinden taviz vermeyen Kurtay yoldaşımız, mücadelemize ilham kaynağı olacak ve anısı her zaman yaşatılacaktır.