HPG: Havîn ve Delîl yoldaşlarımız şehadete ulaştı

HPG, “En büyük amaçlarını Rêber Apo’nun iyi yoldaşı ve halkımızın özgürlüğünü sağlayan birer fedaisi olmak olarak belirleyen Havîn ve Delîl yoldaşlarımız, verdikleri emekle ve savaş meydanındaki cesaretli katılımlarıyla bu amaçlarına ulaştılar” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, “4 Aralık 2023 günü Şehîd Delîl Batı Zap bölgesine yönelik gerçekleşen düşman saldırısında değerli yoldaşlarımız Havîn Gabar ve Delîl Tolhildan yoldaşlarımız şehadete ulaştı” açıklamasında bulundu.

Merkez’in yazılı açıklamasında şöyle denildi:

Fedailiği bir yaşam biçimi olarak yaşayan Havîn ve Delîl yoldaşlarımız, nefes aldıkları her an’da fedailiğin kutsallığına göre yaşamasını bildiler. Özünde fedakarlık, emek, cesaret, tevazu, derin bir hissiyat, güçlü maneviyat ve her türlü zorlukla baş etme gücü olan özgür yaşama aşkla katılan Havîn ve Delîl yoldaşlarımız, etrafındaki yoldaşlarını da etkileyerek bu yaşamı daha da büyüttüler. Bulundukları her alanda birer çekim merkezine dönüşen yoldaşlarımız, özlü kişilikleriyle tüm yoldaşlarının yüreğinde yer edindiler. En büyük amaçlarını Rêber Apo’nun iyi birer yoldaşı ve halkımızın özgürlüğünü sağlayan birer fedaisi olmak olarak belirleyen Havîn ve Delîl yoldaşlarımız, verdikleri emekle ve savaş meydanındaki cesaretli katılımlarıyla bu amaçlarına ulaştılar.

Yoldaşları olarak Havîn ve Delîl yoldaşlarımızın açtığı yolda daima onlara layık olabilmenin sorumluluğunu hissedeceğimiz ve Apocu fedailiğin özgürlük savaşını zaferle buluşturacağımızın sözünü veriyor, bu duygularla başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Havîn Gabar
Adı Soyadı: Canan Oral
Doğum Yeri: Aydın
Anne – Baba Adı: Rahmete – Abdulaziz
Şehadet Tarihi ve Yeri: 4 Aralık 2023 / Zap

Havîn Gabar – Canan Oral

Kod Adı: Delîl Tolhildan
Adı Soyadı: İsa Kahraman
Doğum Yeri: Agirî
Anne – Baba Adı: Kemali – Ağabey
Şehadet Tarihi ve Yeri: 4 Aralık 2023 / Zap

Delîl Tolhildan – İsa Kahraman

HACI LOKMAN BİRLİK’İN CENAZESİNE ZULMEDİLMESİ YOL AYRIMI OLDU

Havîn yoldaşımız aslen Şirnexlı bir ailenin ferdi olarak Aydın’da doğdu. Ailesinin derin yurtseverlik bilinci ve düşmanın her türlü soykırım saldırısına rağmen Botan’ın kadim kültürünü yaşatması nedeniyle Havîn yoldaşımız hiçbir zaman kendi kimliğinden ve özünden ayrı düşmedi. Daha sonra ailesinin Şirnex’e dönmesiyle ülkesi Kurdistan ile buluşmanın sevincini doyasıya yaşadı. Çocuk yaşlarda gittiği okuldaki kullandığı her Kürtçe kelime, onun düşmanın soykırım saldırı ve politikalarına karşı geliştirdiği ilk eylemidir. Erken yaşta düşman gerçekliğini tanıması ve bu düşman gerçekliğine karşı mücadele içine girmesi, Havîn yoldaşımızda bir duruş haline geldi ve bu duruşunu her geçen gün daha da büyüttü. Gençlik dönemlerinde düşmanın halkımıza yönelik katliamlarına şahitlik eden Havîn yoldaşımız, düşmana karşı büyük bir öfke besledi. Bu öfkesini mücadele saflarına katılarak eyleme dönüştürmeyi düşünen yoldaşımız, ilk olarak devrimci gençlik faaliyetlerinde yer aldı. Yer aldığı çalışmalarda partimiz PKK ve Rêber Apo gerçekliğini daha yakından öğrendi. Aynı zamanda Partimizin güçlü yoldaşlık ilişkilerinden derinden etkilendi. Havîn yoldaşımız bu süreçte yaşadığı duygu yoğunluğunu; “İnsan Parti’yi tanıdıkça sistem yaşamının artık insana yeterli gelmediği görüyor ve o yaşamdan kaçıyor” sözleriyle ifade etti. 2015 yılında Kurdistan’ın birçok bölgesinde gelişen Özyönetim Direnişleri sırasında Hacı Lokman Birlik yoldaşın şehadeti ve namert Türk faşistleri tarafından cenazesine hunharca zulmedilmesi Havîn yoldaşımızı derinden etkilediği gibi bir yol ayrımına gelmesine neden oldu. Hacı Lokman Birlik yoldaş şahsında yaşanan tüm şehadetlere cevap olabilmesinin yolunun mücadelesini büyütmekten geçtiğine inandı. Bunun da gerilla saflarına katılmakla mümkün olduğunun bilincinde olan Havîn yoldaşımız, 2015 yılında yüzünü Kurdistan dağlarına dönerek Besta bölgesinden gerilla saflarına katıldı.

KESİN ZAFER ÇİZGİSİNDE FEDAİCE KATILDI

Besta bölgesinde bir süre çalışmalara katılan Havîn yoldaşımız, daha sonra Heftanîn alanına geçerek gerilladaki ilk eğitimini aldı. Aldığı eğitimle dağ ve gerilla yaşamına hemen adapte olan yoldaşımız, gerilla yaşamına yeni yaşamının başlangıcı olarak yaklaştı. Bundan dolayı büyük bir iddia ve kararlılıkla gerilla yaşamına katıldı, mücadeleyi sırtladı. Katılımının kesin zafer çizgisinde olması gerektiğini dile getiren yoldaşımız, bunun da fedaice bir mücadele ile mümkün olduğunun bilincinde oldu. Bunun için daha gerilla yaşamının başlangıcında hesapsızca ve yorulmak bilmeden katıldı, emek verdi. Gerilla ve dağ yaşamı ile bütünleştikçe daha fazla kendisi olmaya başlayan yoldaşımız, özgürlüğün sırrına ermeye başladı. Bu nedenle daha fazla yoğunlaşmaya başlayan Havîn yoldaşımız, Önderlik savunmaları temelinde kişiliğini daha iyi tanımaya ve çözümlemeye tabi tuttu. Toplumda kadına biçilen geleneksel rolün dışına çıkmanın özgürlüğe atılan ilk adım olduğunun bilinciyle hareket eden Havîn yoldaşımız, aldığı eğitimlerle bu adımı atarak kadın özgürlük ilkelerinde derinleşmeye başladı. Özgürlüğün bir yoğunlaşma ve emek süreci gerektirdiğinin bilincinde olan Havîn yoldaşımız, sabırlı ve emin adımlarla bu sürece girerek en büyük amaçlarından biri olan özgür kadın kimliğine ulaşmayı hedefledi. Bu sürecin zorlu, engebeli ve büyük fedakarlıklar gerektirdiğini bilen yoldaşımız, bu nedenle kendisine bu yolun öncülerini örnek aldı. Şehîd Zîlan (Zeynep Kınacı) yoldaşın temelini attığı fedailik çizgisinde yürümeyi tercih ederek, bu hakikat yolunda Saraların, Bêrîtanların, Zîlanların, Delallerin, Leylaların ve Axînlerin kutlu yürüyüşüne katıldı.

Yaşanan yoğun savaş sürecine ve düşmanın halkımıza yönelik saldırılarına cevap olmak isteyen Havîn yoldaşımız, kendisini askeri anlamda daha fazla derinleştirdi. Aldığı askeri eğitimlerle uzman bir YJA Star gerillası olan yoldaşımız, düşmana karşı mücadelenin yoğun olduğu bölgelere gitmek için ısrarcı oldu. Kadın bir gerilla olarak bu tarihi süreçte rol oynamak isteyen yoldaşımız, asla pasif bir konumda kalmayı kabul etmedi. Yürüteceği pratikle Önderliğimize karşı yetersiz yoldaşlık duruşunun özeleştirisini vermeyi amaçlayan Havîn yoldaşımız, tüm benliğini adayarak katıldı. Bu temelde işgalci Türk ordusuna karşı savaşmak ve şehadete ulaşan yoldaşlarının anısına layık olmak için Şehîd Delîl Batı Zap bölgesine geçti. Burada düşmana karşı geliştirilen birçok eyleme katılan Havîn yoldaşımız, bu eylemlerdeki başarılı performansı ile düşmana ağır darbelerin vurulmasını sağladı. Hem hareketli tim savaşının gelişmesinde hem de tünellerdeki direnişin büyütülmesinde emek sahibi olan Havîn yoldaşımız, tereddütsüz ve hesapsız katılımı ile tüm yoldaşlarına örnek oldu. Havîn yoldaşımız, yaşamın her anındaki aktif katılımı, coşkulu, heyecanlı ve emekle yoğrulmuş kişiliği ile PKK ve PAJK çizgisinin yılmaz bir militanı oldu.

4 Aralık 2023 günü gerçekleşen düşman saldırısında Delîl Tolhildan yoldaşımızla birlikte şehadete ulaşan Havîn yoldaşımız; saflığın, dürüstlüğün, cesaretin ve anlamlı yaşamın adı olan dönem gerillacılığının en seçkin örneklerinden biri olarak şehitler kervanına katıldı. Yoldaşları olarak Havîn yoldaşımızın mücadele mirasını ona layık olabilmenin görev ve sorumluluğuyla zafere taşıyacağımızın sözünü veriyoruz.

ARADIĞI CEVAPLARI KURDISTAN TARİHİNDE BULDU

Delîl yoldaşımız, Agirî’nin Patnos ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Ailesinden Serhed’in kadim kültürünü ve toplumsal ahlakını öğrenerek büyüyen yoldaşımız, hem ailesi hem de yaşadığı çevrede sevilen biri oldu. Büyüdükçe yaşadığı çevreyi sorgulayan ve verili olanla yetinmeyen Delîl yoldaşımız, aradığı cevapları tarihini öğrenerek bulabileceğini düşündü. Türk devlet okullarında bunun mümkün olmadığının bilincinde olan yoldaşımız, hem farklı materyallerden hem de çevresinden halkımızın tarihini öğrenmeye başladı. Özellikle büyük bir direnişe ev sahipliği yaparak özgür Kurdistan hayalini devam ettiren ve kuşaktan kuşağa aktarılmasında önemli bir rolü olan Agirî Serhildanı’nı öğrendi. Yaşadığı topraklarda halkımızın özgürlüğü için gelişen bu serhildanın kahramanları, Delîl yoldaşımızı derinden etkiledi. Böyle bir tarihsel mirasa sahip olduğunu bilmek, Delîl yoldaşımızın kendisine olan güvenini daha da pekiştirdi. Bir Kürt genci olarak bu direniş mirasına layık bir yaşamın sahibi olması gerektiği bilincinde olan yoldaşımız, bunun için yoğunlaşma ve arayışlarını daha da derinleştirdi. Mücadelemizle de bu vesile ile tanışan Delîl yoldaşımız, Serhed halkının Agirî Serhildanı’nda yarım kalan hayallerin PKK ile başarılacağına yürekten inandı. PKK’nin tutarlı devrimciliği ve özgürlük gerillalarının fedakarca mücadelesi, Delîl yoldaşımızın etkilendiği bir diğer husus oldu. Derin bir tarih bilincine sahip olan Delîl yoldaşımız, düşmanın halkımıza karşı uyguladığı katliamları bir an bile olsa unutmadı. Aynı zamanda günümüzde sürdürdüğü politikaların da bu katliamcı anlayışın devamı olduğunun farkına vardı. Bunun için halkımıza karşı kendisini sorumlu gören Delîl yoldaşımız, bu sorumluluklarını ancak PKK’de gerilla saflarına katılarak yerine getirebileceğine inandı. Bu temelde 2014 yılında yüzünü Kurdistan dağlarına dönen yoldaşımız, Tendurek bölgesinden gerilla saflarına katıldı.

KATLİAMLARA UĞRAYAN HALKININ İNTİKAMI İÇİN SAVAŞA TEREDDÜTSÜZ KATILDI

Bakurê Kurdistan’da gerilla saflarına katılmanın avantajlarını iyi değerlendiren yoldaşımız, birbirinden tecrübeli yoldaşlarının hem yaşam hem de savaş birikimlerinden faydalandı. Gerilladaki ilk eğitimlerini yoldaşlarının bu tecrübe ve birikimleri üzerine gören yoldaşımız, yaşama büyük bir coşku ve heyecanla katıldı. Kendisini yaşamın her anından ve alanından sorumlu görerek büyük bir sorumlulukla hareket etti. Serhed alanında birlikte mücadele ettiği gerillaların yoldaşlık ilişkilerinden etkilenen Delîl yoldaşımız, her zaman bu yoldaşlığa denk bir duruşun ve katılımın sahibi olmaya çalıştı. Serhed’deki kısa süreli pratiğinin ardından Medya Savunma Alanları’na geçen Delîl yoldaşımız, burada da kendisini eğitmeyi sürdürdü. Eğitimlerini pratiğe geçirmek ve tecrübe kazanmak amacıyla bir süre Metîna bölgesinde çalışmalara katılan Delîl yoldaşımız, daha sonra DAİŞ çetelerinin Êzidî halkımıza saldırması üzerine Şengal alanına geçti. Burada halkımıza karşı yapılan katliamlara bizzat tanıklık eden yoldaşımız, halkımızın intikamını almak için tereddütsüzce savaşa katıldı. Şengal’in özgürleştirilmesinde emek sahibi olan Delîl yoldaşımız bu süreç içinde askeri anlamda kazandığı tecrübeleri dahi yeterli görmedi. Halkımıza yönelik soykırım tehlikesinin her zaman olduğunun bilincinde olan yoldaşımız, bu tehdidi ortadan kaldırmanın mücadeleyi büyütmekten geçtiğine inandı.

Bu amaçla tekrar Kurdistan dağlarına dönen yoldaşımız, özgürlük savaşına daha aktif bir katılım sağlamak için kendisini yeni dönem gerillacılığında eğitti. Aldığı eğitimlerle uzman ve profesyonel bir gerilla olmayı başardı. Fakat yaşamda cesur, fedakâr ve büyük bir aşkla başarıya gitmenin Apocu fedai ruhu yaratmayla mümkün olacağının bilincinde olan yoldaşımız, kesin zaferin bu fedai ruha sahip Apocu militanlıkla mümkün olacağına inandı. Düşmanın halkımıza karşı soykırım saldırılarında ısrarcı olması, Önderliğimize karşı sürdürülen ağırlaştırılmış tecridin ve esaret durumunun sürmesi Delîl yoldaşımızın mücadelesini fedailik çizgisinde sürdürmesinde temel gerekçe oldu. Ancak böyle bir katılım tarzıyla PKK’nin özüne ulaşabileceğine inanan yoldaşımız, Şehîd Zîlan (Zeynep Kınacı) yoldaşımızın ardılı olmayı en büyük amacı olarak belirledi. Delîl yoldaşımız, yaşadığı derinlikli yoğunlaşmalarla gerilla pratiğinde üstlendiği tüm görev ve sorumlulukları büyük bir başarı ve özveri ile yerine getirdi. Apocu militanlık görevlerinin sürekli olduğunu ve halkımız başta olmak üzere tüm insanlığın özgürlüğünü hedeflediğinin bilincinde olan Delîl yoldaşımız, bu görevleri yerine getirmek için sürekli bir gelişme halinde oldu. “Tek hayalim Önderliğin fiziki özgürlüğüdür. Bunun için de elimden ne gelirse yapacağım. Fedailik çizgisi Önderliğin emekleri ile gelişti. Bu yüzden Heval Zîlan’ın çizgisini geliştirip güzelleştirmek bizim elimizde” diyerek yoğunlaşmalarını en sade bir şekilde dile getiren yoldaşımız, bu hayal ve amacını gerçekleştirmek için durmak bilmeden ve yorulmadan aktif bir şekilde mücadele etti.

DİRENİŞ KALELERİNDE FEDAİCE SAVAŞMAYI ŞANS OLARAK DEĞERLENDİRDİ

Düşman saldırılarının en yoğun olduğu bir süreçte bulunduğu Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinde düşman saldırılarına karşı fedaice savaşan Delîl yoldaşımız, çözümsüzlüğe karşı çözümü, güçsüzlüğe karşı gücü oluşturup, başarısızlığa giden yolları değil başarıya giden yolları düşünmenin ancak ve ancak Önderlik felsefesiyle mümkün olduğunun bilinciyle direnişin geliştirilmesinde önemli bir rol oynadı. Bugün birer direniş kalesine dönüşen Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinin zirvelerinde fedaice savaşmayı şans olarak değerlendiren yoldaşımız, tüm benliğini katarak ve büyük bir emek vererek dönemin devrimci sorumluluklarını yerine getiren Apocu bir nefer olmayı başardı.

Mücadele saflarında üstlendiği tüm görevleri üstün bir başarı ile yerine getiren Delîl yoldaşımız Apocu fedai ruh ile düşmana karşı bir savaşın içinde oldu. Şehitler gerçekliği ile kendisini bütünleştiren Delîl yoldaşımız, Kurdistan topraklarının tek bir karışında dahi işgalcilere geçit vermeyerek şehadete kadar azimli ve kararlı bir duruşun sahibi oldu. Cesur, mütevazı ve sade yoldaşlığı ile her yoldaşının yüreğinde yer edinmeyi başaran Delîl yoldaşımızın bizlere devrettiği amaç ve hayallerinin takipçisi ve sürdürücüsü olacağımızın sözünü veriyoruz.