Gerillanın fedai direnişi…

Devrimci operasyona katılan bir gerilla: “Türk ordusunun her şeyi var ama bizde olup onlarda olmayan da var; irade, adanmışlık ve yalnızca hedefe odaklanmak. Hepsinin toplamı fedailik.’’

Zap’ın batısında Kurdistan’da yaşanan tüm savaş ve isyanların özeti niteliğinde bir mücadele yaşanıyor. Gerillanın burada işgale karşı verdiği savaş, bir mirasa dayandığı gibi özgür geleceğe kararlı bir adımdır da. Her adımı, bir öncekinden daha emin, daha sağlam. 

Türk ordusu, gerillaya karşı gerçekleştirdiği ve çoğu zaman da sonuç alamadığı saldırılarının görüntülerini yayınlarken, dakikalarca keşif ve savaş uçaklarının, tanklarının, tüm savaş teknolojisinin propagandasını yapıyor. Sözde yenilmez ‘yerli ve milli’ savaş araçlarının görüntüleri boy boy sergilenirken, izleyen herkeste ‘karşısında durulamaz’ algısı yaratmaya çalışıyor. Halbuki son haftalarda gerçekleştirilen hava saldırılarında, kimyasal gaz saldırılarında, patlamalarda tek bir gerillaya dahi zarar gelmedi. Tam tersine, gerilla bu bombardımanlar altında saldırı eylemleri, hamleler gerçekleştirdi. Silahlarına el koydu, cenazelerini görüntüledi.

SAVAŞ BUNLARLA YÜRÜMÜYOR

Peki, PKK gerillaları neyle savaşıyor? Şehîd Delîl Batı Zap’ta gerçekleştirilen devrimci operasyona katılan gerillalardan birine bu soruyu sorduğumuzda, bize cevap vermeden önce çantasında olan malzemeleri gösterdi. Çantasından tek tek malzemelerini çıkartıp, gülerek şunları söyledi: “Bir adet silah ve şarjörleri, bir adet cihaz, 5 tane bomba, bir eldiven, en önemlisi de bir kafa kamerası. Türk ordusunun bir birliğini tasfiye etmek için bu malzemeler fazla bile ama savaş bunlarla yürümüyor. Düşmanı vurmak için gerekli olan tek şey, gerçekten onları yenebileceğine olan inanç. Evet onların keşifleri, uçakları, tankları, gözetleme sistemleri var, sayıca bizden çok çok daha da fazlalar, ancak bizde olup onlarda olmayan çok daha önemli şeyler var. İrade, adanmışlık ve yalnızca hedefe odaklanmak. Yani hepsinin toplamı, fedailik. Bu fedai ruh bizde oldukça, bir silah ve birkaç bombayla daha çok zaferler kazanacağız.’’

İÇİ BOŞ PROPAGANDA

Bu konuşmalardan sonra gerçekleştirilen eylem, tam da bu sözlerin pratiği olmuştu. Türk askerleri tüm savunma kalkanlarına, zırhlarına rağmen bir dakika dahi mevzilerini koruyamadı. Patlayan ilk mermide canlarını kurtarmak için birbirlerinin üstüne basarak, cenazelerinin üstüne basarak kaçtılar. Gerillanın kafa kameralarına yansıyanlar, Türk ordusunun savaş gerçeğini anlamak ve yaptıkları ‘ezdik, bitirdik’ propagandasının ne kadar boş olduğunu görmek için en önemli belgelerden biri. Gerilla, dünyanın hiçbir ordusunda bulunmayan irade ve intikam hırsıyla yerle yeksan ediyor işgalcinin kalelerini. O gerillanın dediği gibi, düşmanı yenmek için Kurdistan dağlarında gerekli olan tek şey, her gerillanın yüreğine, zihnine, pratiğine çoktan işlemiş.