GÖRÜNTÜLÜ

Êzîdî Kürtler, Şengal'in özgürleşmesini kutladı

Şengal’in özgürleştirmesini sevinçle karşılayan Êzîdî Kürtler, tekrardan topraklarına geri dönüş yapacaklarını söyledi.

İnsanlık düşmanı DAİŞ çetelerinin işgal ettiği Şengal, HPG ve YBŞ’nin yanı sıra birçok Kürt güçlerinin ortaklaşa düzenlediği operasyon sonucu özgürleşti. Şengal’in özgürleştirmesini sevinçle karşılayan Êzîdî Kürtler, tekrardan topraklarına geri dönüş yapacaklarını söyledi.

3 Ağustos 2014 yılında DAİŞ çetelerinin Şengal’e yönelik işgal saldırısı sonucu binlerce kadın ve çocuk esir alınırken, binlercesi de katledilmişti. Sincar Dağı’na giden on binlerce kişi, YPG ve HPG’nin açtığı koridor aracılığı ile kurtulmuştu. YPG, HPG ve YBŞ’nin bir yıldır sürdürdüğü direniş ve dün sabah saatlerinde operasyon sonucu Şengal özgürleştirildi. Şengal’in DAİŞ çetelerinden kurtulduğuna sevinen Êzîdî Kürtler, DAİŞ’in elinde esir bulunan Êzîdî kadın ve çocukların kurtarılmasını istiyor. Şengal’den Batman’a göç etmek zorunda kalan ve Qorixe Çadır kentinde yaşayan sabah saatlerinde ‘Çarşema Sor’ bayramında dağıtmadıkları bayram şekerini bugün çocuklara dağıtıldı.

Şengal’in özgürleştirilme sevincini ANF ile paylaşan Şengalli Êzîdîler, 3 Ağustos’ta Êzîdî Fermanının önüne geçen YPG’nin fedakarlığını unutmayacağını söyledi.

Dr. Celal Qasim: Başta YPG’nin 3 Ağustos günü imdadımıza yetişen YPG’nin o yurtsever duruşu biz ömrümüz boyunca bunu unutmayacağız. Bugün başta HPG, YPG ve YBŞ güçlerinin en ön saflarda yer alması bizi mutlu etti. Şengal işgal edildiğinde gözümüzün önünde insanların kafasını kesen o barbar DAİŞ çetelerinin şu anda Şengal sokaklarında leşleri duruyor. Açık söylemek gerekirse bu manzara bizi mutlu ediyor. Bu barbarların diliyle konuşmak gerekiyor. Kürt gerillası ve silahlı güçleri bugün bedenlerini siper ederek kutsal toprakları özgürleştirdiler. Biz çok zorluk çektik şimdi zorumuza giden tek şey kadın ve çocuklarımız daha da DAİŞ’in elindedir. Ama Kürt savaşçıları kadın ve çocuklarımızı da kurtaracak. Bizim hiç unutmayacağımız bir manzara var, yardımımıza konuşan YPG’nin fedekarlığı hep gözümüzün önünde kalacaktır.

Xêri Mahlo: Şengal özgürleştiği anı biz kampta bayram havası ile geçirdik. Biz Şengal’e dönmemiz için önümüzde hiçbir engel kalmadı ama dönsek te yüreğimiz buruk olarak döneceğiz. Yerleşim alanlarımızın yakılıp yıkılması hiç önemli değil, Şengal Kürdistan’dır Kürdistan işgal altında olmadığı sürece biz daha güzel bir Şengal yaratacağız. Ama kadın ve çocuklarımız halen DAİŞ’in elinde esir bulunuyor. Belki de en çok zorumuza giden de o dur. Şimdi Kürt güçlerinden ricamız bir an önce esirlerimizi kurtarmalarını istiyoruz. YPG, HPG ve YBŞ’nin verdiği mücadele biz Êzîdî Kürtler tarafından asla unutmayacağız. İsmini bile duymadığımız YGP, bir gün gelecek bizi ve topraklarımızı düşmanlardan kurtaracağını hiç düşünmemiştik. Birileri savaşır ama birileri de zaferi kendisine mal eder, ama kimin Êzîdî Kürtler için mücadele ettiğini biliyoruz.

Mircan Mecdin: Şengal bugün özgürleşti. Belki de doğduğum günden bu yana ilk kez bu kadar sevinçliyim. Çünkü atalarımızın topraklarına tekrar geri döneceğiz. Şengal için mücadele eden herkese çok teşekkür ediyoruz. Dağlardaki Kürt savaşçıların iyiliğini hiçbir zaman unutmayacağız. PKK’nin vatanımızı kurtaracağından hiçbir kuşkumuz kalmadı.

Xemis Xidir: Şengal’in özgürleştirilmesi çok büyük bir müjdeydi. Sadece Êzîdî Kürtler için değil, tüm Kürdistan için büyük bir müjde olarak görüyoruz. Şengal’in özgürlüğünü tüm dünyada yaşayan Êzîdî Kürtlere ve Mezopotamya halklarına kutlu olsun.