Doğu Kurdistan’da bir ayda en az 40 kolber katledildi, 36 aktivist gözaltına alındı

Kurdistan İnsan Hakları Ağı, son bir ay içerisinde İran devletinin Doğu Kurdistan'da gerçekleştirdiği hak ihlallerini raporlaştırdı.

Rapora göre, 21 Mart - 20 Nisan 2024 tarihleri arasında 40'tan fazla kolber katledildi, 36 aktivist gözaltına alındı ve bunlardan 6'sına ceza verildi. 

İran güçlerinin açtığı ateş sonucu 5 kolberin yaşamını yitirdiği, 5 kolberin de çeşitli nedenlerle hayatını kaybettiği raporda yer alıyor. 

Ayrıca, 31 kolberin yaralandığı ve bu olayların 30'unun Newsud'un sınır bölgesinde gerçekleştiği bildiriliyor.

Raporda, Meriwan nüfusuna kayıtlı Danyal Mam Ahmed adlı genç bir kolberin durumuna da vurgu yapılıyor. Danyal'ın mahkeme tarafından hapis cezasına çarptırıldığı ve para cezası aldığı ifade ediliyor.

36 aktivistin İran güçleri tarafından gözaltına alındığı ve bunlardan 6'sının ceza aldığı belirtilen raporda, devletin 'Jin Jiyan Azadî' isyanı sırasında katledilenlerin yakınlarına yönelik baskılarının sürdüğüne dikkat çekiliyor.

Raporda, Urmiye Cezaevi'nde bulunan Kengawerli Efşin Bax Nişîn adlı bir tutuklunun idam edildiği ve siyasi tutsakların hak ihlallerine karşı açlık grevine başladığı bilgisi de yer alıyor.

Son olarak, Sine'de bir kitapçı ve Merîwan'da bir turistik mekanın 'başörtüsü' uygulanmaması gerekçesiyle kapatıldığı raporda belirtiliyor.