Doğu Kürdistan’da esnaf grevi

Doğu Kürdistan’ın Bane ve Ciwanro kentlerinde, sınır ticareti pazarının kapatılması ve gümrük vergilerinin arttırılmasına karşı esnaf greve gitti.

Bane ve Ciwanro esnafı, 15 Nisan’daki grevin ardından valilik binalarına doğru yürüyüş yaptı. Eylemde, giderek kötüleşen günlük yaşam koşulları protesto edildi.

İran rejimi, sınır kontrol noktalarını kapatarak, bölge sakinlerinin en önemli geçim kaynaklarından birini ellerinden aldı. Ekonomik durumun iyileşmesi yönünde herhangi bir tedbir almayan rejim, bu pazarı kapatarak durumu daha da kötüleştirirken, işsizliğin de artmasına yol açtı.

İran’da sanayi ve ekonominin kötü yönetim ve yolsuzluklar nedeniyle çökertilmesi bir çok bölgede işçiler ve yaşamlarını sınır ticaretiyle kazananların tepkisine neden oluyor.

Resmi kaynaklara göre, 68 bini aşkın kişi sınırlar arası mal taşıyarak hayatlarını kazanıyor. Yaşam koşullarını kötü olması nedeniyle, 10 yaşındaki çocuklar, yaşlı kadınlar ve öğrenciler de bu işi yapmak zorunda kalıyor.

Sınır ticareti aynı zamanda büyük tehlikeler barındırıyor. Kolber olarak da tanımlanan bu insanlar, rejimin sınır hattındaki ölüm komandolarının hedefi oluyor. Her yıl onlarca insan yargısız bir şekilde infaz ediliyorlar. Bununla birlikte, zorlu güzergahlar başka tehlikeler de içeriyor. Dağlardan düşme, soğuktan donma ve çığ düşmesi gibi nedenler, çok sayıda insanın canına mal oluyor. Tüm bu tehlikeler arasında yapılan ticaretten kolberlerin, her taşıma sırasında elde ettiği kazan ise sadece 30 ila 50 bin tümen (5 ila 9 dolar).