DEM Parti Êzî Bayramını kutladı

Êzî Bayramı'nı kutlayan DEM Parti, "Êzidî toplumunun varlığı, bütün halkların ve kültürlerin barış, eşit ve özgür bir şekilde bir arada yaşama umudunu simgelemektedir" dedi.

DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonu eş sözcüleri Yüksel Mutlu ve Mahfuz Güleryüz tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Îda Êzî’nin, tüm halkların eşitlik, özgürlük ve barış içinde yaşamasına vesile olmasını ve Êzidî halkı başta olmak üzere tüm kadim halklara kutlu olmasını diliyoruz. Êzidî toplumu, tarih boyunca karşılaştıkları zorluklara rağmen, barış ve karşılıklı anlayışın değerini her zaman korumuş ve desteklemiştir. Êzidîler bu anlamlı bayramda da, üç gün boyunca nefeslerini açlıkla terbiye ederek 72 millet için aynı nazarla dua etmektedirler" denildi.

'ÊZIDÎLER EŞİT VE ÖZGÜR YAŞAMI SİMGELİYOR'

"Bu bayram, aynı zamanda doğanın döngüsüne ve yaşamın sürekliliğine saygının bir ifadesidir" vurgusunda bulunulan açıklamada, şu mesajlar da verildi:

"Kültürlerini, kimliklerini ve geleneklerini koruma konusundaki kararlılık ve duyarlılıklarıyla bilinen Êzidî halkının Îda Ezî Günü kutlu olsun. IŞİD'in vahşetine karşı gösterdikleri cesaret ve direniş, Êzidî toplumunun güç ve direncinin bir göstergesidir. Geçmişte yaşadıkları 73 fermana rağmen, hala ulusal ve inançsal değerlerinden ödün vermeyen Êzidî toplumunun varlığı, bütün halkların ve kültürlerin barış, eşit ve özgür bir şekilde bir arada yaşama umudunu simgelemektedir.

Bugün, dünya genelinde dağılmış olan Êzidî halkı, Îda Êzî’yi sürgünde kutlarken, bizler her bireyin kendi bayramını özgürce yaşayabilmesini savunuyor ve bunun için mücadele ediyoruz. Îda Êzî’nin tüm insanlık için barış ve eşitlik içinde bir arada yaşamanın yolunu açmasını diliyor, Êzidî halkının bir sonraki bayramını kendi toprakları Şengal’de ve kutsal mekanları Laleş’te özgürce kutlayabilmeleri umudumuzu güçlü bir şekilde bir kez daha dile getiriyoruz."