'DAİŞ çeteleri Musul'da son nefesini veriyor'

Eski Musul'da DAİŞ çeteleri, iki kilometrekarelik bir bölgeye sıkıştırıldı. YNK Musul Sorumlusu Xeyas Surçî, "DAİŞ, Musul'da artık son nefesini veriyor" dedi.

Irak ordusunu Musul'u DAİŞ'ten kurtarmak için operasyonlarına devam ederken dün geceden bu yana Eski Musul bölgesinde El Mişahede, Beyiz ve Reisulcade semtleri DAİŞ'ten temizlendi. DAİŞ çetelerinin iki kilometrekarelik bir alanda sıkıştırıldığı belirtiliyor.

Operasyona ilişkin ANF'ye konuşan YNK Musul Sorumlusu Xeyas Surçî, daha önce Farûq yolu ve Şifa semtlerinin de kontrol edildiğini hatırlatarak, "Irak ordusunun ilerleyişi devam ediyor. DAİŞ'e yönelik çember giderek daralıyor. DAİŞ 2 kilometrekarelik alan kaldı" dedi.

DAİŞ'in çembere alındığı bölgelerde on binlerce sivil olduğunu belirten Sûrçî, "Irak ordusu siviller için koridor açılmaya çalışıyor. Sivillerin durumu çok kötü. Bize gelen bilgilere göre, DAİŞ günlük olarak her aileye ancak 2 kilo buğday veriyor" diye kaydetti.

Operasyonda sona gelinmek üzere olduğunu kaydeden Surçî, DAİŞ'in yenilgiyi kabullenmesinin an meselesi olduğunu söyledi. Sûrçî, "DAİŞ'in askeri olarak bittiğini söyleyebiliriz. DAİŞ çeteleri Musul'da artık son nefesini veriyor" dedi.

Irak ordusundan dün yapılan açıklamalarda Eski Musul bölgesinde birçok semtin DAİŞ'ten temizlendiği açıklanmıştı. Öte yandan Irak Başbakanı Haydar El Ebadî de yaptığı açıklamada, kentin birkaç günde DAİŞ'ten temizleneceğini söylemişti.

DAİŞ çetelerinin 10 Haziran 2014 tarihinde işgal ettiği Musul'u kurtarmak için 17 Ekim 2016 tarihinde Irak ordusu, Heşdî Şabî ve pêşmerge güçleri ABD öncülüğündeki koalisyonun hava desteğiyle operasyon başlatmıştı.

Musul'un kırsal bölgelerinin DAİŞ'ten alınmasından sonra kent içindeki operasyonu Irak ordusu sürdürmüştü. Ocak ayında Musul'un Dicle Nehri’nin doğusuna düşen kısmı çetelerden alınmıştı. Ardından da kentin batı yakasına operasyonlar başlatılmıştı.