Ceyhan: Colemêrg’te deprem riski artıyor

Jeoloji mühendisi Eyüp Ceyhan, Colemêrg’te (Hakkari) deprem riskinin giderek arttığını belirterek, halkın kendi önlemlerini kendisi alması gerektiğini söyledi.

İran fay hattının ve Doğu Anadolu Fay (DAF) Zonu'nun yıkıcı depremlere neden olacağı uyarısında bulunan Eyüp Ceyhan, “Bu fay hatları ortasında bulunan Hakkari’de tehlike giderek büyüyor” dedi.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası'nın, "Hakkari’nin Depremselliği" konulu 4 Mayıs 2021 tarihli raporuna göre, Colemêrg kent merkezi ile birlikte Şemzînan (Şemdinli) ilçe merkezi ve Colemêrg'e bağlı 45 belde veya köy doğrudan fay zonu üstüne oturuyor.

Rapor, aynı zamanda Colemêrg kent merkezi ile birlikte çok sayıda köy yerleşim alanının tarihsel dönemde çok büyük depremlerle yüz yüze kaldığı gerçeğini de hatırlatıyor. Deprem fay hattı üzerinde bulunan Colemêrg ve ilçelerinde kat sayısı 4 olması gerekirken, bu kentlere yüzlerce 4 ile 9 katlı binalar bulunuyor.

7,2 ŞİDDETİNDE DEPREM YAŞANDI

Colemêrg yakın tarihinde birçok büyük deprem yaşandı. Bu depremlerde binlerce insan yaşamını yitirdi, kent merkezleri ve köyler yerle bir oldu. 7 Mayıs 1930'da Colemêrg'te gerçekleşen 7,2 büyüklüğündeki depremde 2 bin 514 kişi hayatını kaybederken 3 bine yakın ev hasar gördü. 25 Ocak 2005'te Colemêrg/Bajêrge’de (Sütlüce) 5,9 şiddetinde meydana gelirken, 27 Ekim 2011'de de Gever’de 5,2 büyüklüğünde iki deprem daha yaşandı. Daha önce Colemêrg’in bir ilçesi olan Elbak’ta (Başkale) 1908'de 6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem fay hatları üzerinde olan kentte bugüne kadar hiçbir çalışma yapılmadığı gibi, yapılan binlerce yapının denetimden uzak olduğu, deprem dayanıklı olmadığı belirtiliyor.

BÜYÜK DEPREMLERİ ÖNLÜYOR

Jeoloji Mühendisi Eyüp Ceyhan, son yıllarda Colemêrg'de sık sık depremlerin yaşandığını; deprem riskinin giderek arttığını belirtti. İran fay hattının ve Doğu Anadolu Fay (DAF) Zonu'nun yıkıcı depremlere neden olacağı uyarısında bulunan Ceyhan, “Bu fay hatları ortasında bulunan Hakkari’de tehlike giderek büyüyor. Son dönemlerde yaşanan depremler, biriken enerji ve DAF kırılmaları nedeniyle meydana geliyor. Biriken enerjinin birden değil de yavaş yavaş çıkması çok önemlidir. Bu küçük depremler, büyük depremlerin meydana gelmesini engelliyor” dedi.

HALK KENDİ ÖNLEMLERİNİ ALMALI

“Aslında bizim Kürt bölgesindeki iller veya ilçeler kaderine terk edilmiş durumda. Devlet tedbir alacağına halka, “başınızın çaresine bakın’ demektedir” diyen Ceyhan, depreme karşı halkın kendi önlemini kendisinin almasını isteyerek, şöyle konuştu: “Deprem riskinin olduğu Hakkari’de halk, depremlere karşı güvenilir evler yapmalıdır. Özellikle derme çatma evler yerine depreme dayanıklı sağlam evler yapmalı. Depreme dayanıklı olmayan yapılar en kısa sürede boşatılmalı ya da güçlendirilmelidir. İnsanlar yaşadığı yapıları kontrol ettirmelidir. Bu bölgede yüksek yapılar yapılmamalıdır. Ayrıca toplanma alanları belirlenmeli ve ilk yardım çantası hazırlamalı, olası yardımların geç gelmesine karşı tedbirli olmalılar.”