Cesaretin ve anlamlı bir yaşamın sahibi oldu

Dürüstlüğün, cesaretin ve anlamlı bir yaşamın sahibi olan şehit Havîn Gabar, Önder Apo'nun emeklerine ve şehit yoldaşlarına layık olabilmek için büyük bir azim ve kararlılıkla son nefesine kadar mücadele etti.

Kurdistan’ın yiğit gençleri, 21. yüzyılın teknolojisine karşı, büyük bir kararlılık ve cesaretle direniyorlar. Bu direnişçilerden biri de Botan’ın asi kızı Canan Oral’dır (Havîn Gabar).

Aslen Botan’ın direnişçi kenti olan Şirnexlı yurtsever bir ailenin ferdi olarak Aydın’da doğan Canan Oral, ailesinin derin yurtseverlik bilinci ve Botan’ın kadim kültürünü yaşatması nedeniyle hiçbir zaman kendi kimliğinden ve özünden ayrı düşmez. Kürt halkına dayatılan Türklüğü kabul etmeyen Oral, memleketine olan sevgisini ve hasretini yüreğinde daima canlı ve taze tutar. Ülkesinin işgal altında olmasını ve halka yapılan zulmü kabul etmeyen Canan Oral, düşmana karşı büyük bir öfke besler ve bu öfkesini devrimci gençlik faaliyetlerinde yer alarak gösterir. Özellikle 2015 yılında Türk devletinin Şırnak ve Kurdistan’ın diğer illerinde yaptığı vahşete tanık olan Canan Oral, Hacı Lokman Birlik'in şehadetinin ardından aynı yıl yüzünü Kurdistan dağlarına dönerek Besta bölgesinden gerilla saflarına katılır ve Havîn Gabar ismini alır.

Besta bölgesinde bir süre çalışmalara katılan YJA Star gerillası Havîn, daha sonra Heftanîn alanına geçerek ilk gerilla eğitimini alır. Aldığı eğitimle dağ ve gerilla yaşamına hemen adapte olan Havîn Gabar, özgürlüğün bir yoğunlaşma ve emek süreci gerektirdiğinin bilincinde biri olarak sabırlı ve emin adımlarla özgür kadın kimliğine ulaşmayı hedefler. Önder Apo'nun emeklerine, şehit yoldaşlarının fedakarlıklarına layık olabilmek için büyük bir azim ve kararlılıkla mücadele yürüten gerilla Havîn, zekası ve yeteneğiyle aldığı her görevi yerine getirir. Aldığı ideolojik ve askeri eğitimlerle uzman bir YJA Star gerillası olan Havîn Gabar, şehit Zîlan, Bêrîtan, Delal Amed, Rojbîn ve Sara Goyî’nin fedailik çizgisini esas alır.

İşgalci Türk ordusuna karşı savaşmak için Şehit Delîl Batı Zap bölgesine geçen Havîn, birçok eyleme katılır ve düşmana ağır darbe vurur. Hem direniş mevzilerinde, hem hareketli tim savaşının gelişmesinde hem de tünellerdeki direnişin büyütülmesinde emek sahibi olan Havîn Gabar, her zorluğa tecrübe kazanma gözüyle bakar ve hiçbir şeyin mücadele yolunda engel olmasına izin vermez. Her koşulda Rêber Apo’yu anlama ve felsefesini uygulamayı kendine esas alan Havîn, Osmanlı barbarlarına karşı Sara, Rûken, Zîlan ve Doğa’nın fedai çizgisinde hareket eder. Tereddütsüz ve hesapsız katılımı ile tüm yoldaşlarına örnek olur. 4 Aralık 2023 günü Türk devletinin saldırıları sonucu yoldaşı Delîl Tolhildan ile birlikte şehadete ulaşır. Dürüstlüğün, cesaretin ve anlamlı bir yaşamın sahibi olan gerilla Havîn Gabar, PKK ve PAJK çizgisinin yılmaz bir militanı olarak Kurdistan direniş tarihine adını yazdırır.