Büyük Özgürlük Yürüyüşü: Abdullah Öcalan ile acilen görüşülmeli

Büyük Özgürlük Yürüyüşçüleri Curnê Reş'te. Yürüyüşçüler, "Abdullah Öcalan'la acilen görüşülmeli" mesajını verdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Qers ve Wan'dan yola çıkan siyasetçiler ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, Riha'nın Sêwereg ilçesinin ardından Curnê Reş'e ulaştı. Sloganlarla ilçe merkezinde yapılan yürüyüşün ardından DEM parti ilçe binası önünde açıklama yapıldı. Açıklama “Kimsenin adını bile söyleyemediği ülkenin yurtseverliğini biz yaptık” pankartı önünde yapıldı.

'TEK MUHATAP ABDULLAH ÖCALAN'DIR'

Burada konuşan DEM Parti Milletvekili Öznur Bartın, “Biz, gittiğiniz her yerde büyük bir coşku ile karşılandık. Halkımıza minnettarız. Cezaevinde olan tutsakların, annelerimizin talepleri yerine getirilsin, tecrit sonlandırılsın. Uluslararası komployu buradan kınıyoruz. Bizim talebimiz Sayın Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğüdür. Kürt sorununun demokratik çözümünün tek muhatabı Sayın Abdullah Öcalan’dır. Kürt sorununun demokratik çözümü için görüşmeler acilen sağlanmalıdır. Zafer bizimdir” dedi.

Açıklama sırasında ilçe binasına “Azadiya Rêberê me azadiya me ye” pankartı asıldı. Yürüyüşçüler ise alkış ve zılgıtlarla gençlere karşılık verdi. Açıklamanın ardından “Bimre koletî, bijî azadî”, “Bijî berxwedana zindanan” sloganları atıldı. Açıklamanın ardından ilçe merkezine yeniden yürüyüş yapıldı. İlçede yapılan yürüyüşün ardından halk, Riha’ya doğru yola çıktı.

 Yürüyüşün ardından PKK'nin öncü kadrolarından biri olan Salih Kandal ve arkadaşları mezarları başında anıldı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından burad konuşan  DEM Parti Milletvekili Cengiz Çiçek, "Gittiğimiz her yerde mezarlıkları ziyaret ediyoruz ve Kürt özgürlük mücadelesinin değerlerini bir kez daha görüyoruz. Mezarlar Kürt halkının ödediği bedelin şahitliği ile dolu. Kürdistan toprakları, Urfa toprakları, bir yandan Nemrutların tarihi ile bir yandan da İbrahimlerin tarihi ile dolu. Bu topraklar yine bir yanda iç ihanetin tarihi bir yandan da baş eğmez onurlu kişilerin tarihi ile dolu. Bu topraklar, bizi yüz yıllar boyunca betona gömmek isteyen faşist zihniyete karşı ‘bir uçurumda da olsak, uçurum çiçeği oluruz ve o uçurumlarda kanatlanırız, özgürlüğümüzü her zaman dillendiririz’ diyenlerin toprakları. Bu mücadele Kürt halkının 50 yıldır emekçilerin omuzlarında yükseldi. Sayın Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü içi yollardayız. Bizim mücadelemiz iki yönlüdür; bir yönü sisteme yöneliktir, diğer yönü de iç ihanete karşıdır. Burada bu mezarlıkta yatanlar iç ihanete karşıda mücadele etmişlerdir. İş ihanete, sömürgeciliğe karşı demokratik modernite mücadelesi yürüteceğiz. 'Hakikat aşktır, aşk özgür yaşamdır’ diyoruz. Bu mücadeleyi ilk başlatanların güzel bir sözü var; ‘söz onurdur, onuru çiğnetmeyeceğiz" dedi.
Anma Kürt özgürlük hareketinin öncülerinden Cuma Tak ve Halik Çavgun’un mezarlarına bırakılan çiçekler ile son buldu.