Bradost’ta KDP zemin hazırlıyor, Türk ordusu üs kuruyor

18 Aralık tarihinde Güney Kürdistan’ın Bradost alanına işgal amacıyla giren Türk ordusunun bölgede üç askeri üs kurma hazırlıkları yaptığı bildirildi. KDP ise, Türk ordusuna zemin hazırlıyor.

Türk ordusu 18 Aralık gecesi Şemdinli’den Güney Kürdistan sınırları içerisindeki Bradost alanı olarak bilinen Geliyê Reş, Heci Beg Suyu, Siro dağı çevresi ile Bermize, Çinarok, Eşime Nu, Eşime Kewn, Kevnegund çevresini işgal etmek amacıyla girdi.

Türk askerlerinin Bradost alanındaki Siro Dağı, Deşta Heyatê’ye hakim Keçini tepesi ile Mavan boğazında üç askeri üs kurma hazırlıkları yaptığı öğrenildi. Deşta Heyatê’de Keçini tepesi altında yer alan Siro köyü sakinleri, Türk devletinin işgaline tepki göstererek, bu işgalde KDP’ye önemli roller verildiğini söyledi.

KDP, TÜRK ASKERLERİ İÇİN İSTİHBARAT TOPLUYOR

Adının açıklanmasını istemeyen bir köylü, KDP asayişi ve güçlerine ilişkin şu bilgileri verdi;

“Türkiye’nin işgal için alanımıza girdiği gün KDP’nin Spayi Barzan diye bilinen güçlerini buraya kaydırdı. Bu güçler eskiden gerillaların alanda hareket etmemeleri için görev yapıyordu. Şimdi ise neredeyse Türk askerlerinin güvenliğini almak için çalışıyorlar. Geceleri evlerimizi basıyor, gerillaya yardım eden, onlarla ilişkiden olan, onlara bilgi verenleri yakalayıp Türkiye’ye teslim edeceğiz diye bizleri tehdit ediyorlar. Bu durum onların Türkiye ile birlikte alanımıza yönelik çok kirli planlarının olduğunu gösteriyor” dedi.

Köylü çobanlar, gençler ve köy sakinlerinin askeri alanlara yaklaştırılmadıklarını da belirterek şu bilgileri verdi: “Hayvanlarımız artık araziye çıkamıyor. Çobanlarımız hareket edemiyor. Kışlık odun toplamak için araziye çıkamıyoruz. Kendi topraklarımız bize yasaklanmış. Üstüne üstlük asayiş güçleri araziye çıkanlara da askerleri ve yerlerinin fotoğraf ve görüntülerini çekenleri yakalama ile bizleri tehdit ediyorlar” diye konuştu.

KUZEY’DE KORUCU, GÜNEY’DE KDP!

Öte yandan, Türk ordusunun yanında getirdiği korucuların bir bölümünün Diyana çevresinde peşmergelik maaşını aldıkları ortaya çıktı. Adının açıklanmasını istemeyen bir Diyanalı, Şemzinan tarafından bazı kişilerin Güney’de Peşmergelik maaşı, Kuzey’de ise koruculuk yaptığını söyledi. Bu kişilerin bir kısmının işgal için alana getirildiğini söyleyen Diyanalı, “Bu kişilerin hepsi KDP’den peşmergelik maaşı alıyor. Türkiye’den ise koruculuk maaşını alıyorlar. Bu uygulama, Güney Kürdistan’ı kalıcı olarak Türkiye sömürgesi yapacak. Bu çok tehlikeli bir durum. Ayrıca Kürtler arasında da yeni bir iç savaşa neden olabilir. Türkiye’nin amacı zaten Kürtleri birbirine kırdırmaktır. Umarım kısa sürede KDP bu politikadan vazgeçer” diye konuştu.