Botan: Heval Fazıl, kritik süreçlerde öncüydü

PKK Merkez Komite Üyesi Rengin Botan, HPG Askeri Konseyi Üyesi Fazıl Botan’ın mücadelenin en kritik süreçlerinde öncülük yaptığını söyledi.

PKK Merkez Komite (MK) Üyesi Rengin Botan, “Heval Fazıl, büyük Komutan Egîd’in izinden Kurdistan Özgürlük Mücadelesinde yerini alanlardan biriydi. Genç yaşlarda mücadeleye dahil olan ve hızlıca komutanlaşarak öncülük yapan bir arkadaştı” dedi.


PKK Merkez Komite Üyesi Rengin Botan, 15 Haziran 2022’de şehit düşen HPG Askeri Konseyi Üyesi Fazıl Botan’ı, mücadelesini ve Botan halkı için taşıdığı anlamı ANF’ye anlattı.

Komutan Fazıl Botan ile ne zaman tanıştınız, belirgin özellikleri nelerdi?

Değerli yoldaşımız, savaş ve yaşamdaki öğretmenimiz Heval Fazıl Botan’ı büyük sevgi ve saygıyla anıyorum. Heval Fazıl şahsında tüm Kurdistan ve insanlık devriminin şehitlerini anıyorum. Rojîn Gewda, Çiçek Kiçî, Bedran Gundikremo, Reşît Serdar, Piling Kiçî gibi direniş yeri Botan bölgesinden çıkan değerli komutanları ve yoldaşları anıyorum. Özgür bir Kurdistan ve insanlık için Önde Apo hakikatine sahip çıkanlara layık olacağımızın sözünü yineliyoruz.

Şüphesiz Heval Fazıl Botan ve özelliklerinden bahsederken PKK mücadelemizi ve büyüdüğü Botan’ın direniş ve yurtseverliğini de bir bütünen ifade etmek gerekir. 1991’de Cûdî bölgesinde pratiğe geçerken Heval Fazıl’ı ismen duydum. 1988’de Cûdî pratiğine giderken ilk olarak Heval Fazıl’ın köyünü tanıdım. Cûdî’de pratik yürütürken doğal olarak bölge toplumuyla iletişime geçiyorsun. İlk geçtiğimiz köy Heval Fazıl’ın köyüydü. Cûdî Dağı’nın eteklerinden Quntara’ya bağlı Gite köyüydü. Bölgedeki birçok köyden küçüktü. Çok yurtsever olan köy, özgürlük mücadelesine birçok savaşçı çıkarmıştır. O köyden geçerken arkadaşlara, ‘Bu kimin köyü’ diye sorduğumda bana “Heval Fazıl’ın köyü. Buradan birçok arkadaş, birçok komutan çıktı” dediler. Bu köyden çıkan arkadaşları görmek istediğimi belirttim. O zaman Heval Fazıl’ı henüz görmemiştim.

Heval Fazıl oldukça ilgimi çekmişti. Onu ilk tanıdığımda yaşam öğretmeni olarak gördüm. İlk komutanımdı. Birçok kadın arkadaşım da onun komutasında savaşçılık yaptı ve komutanlaştı. Heval Fazıl öncülüğünde savaşa ve yaşama alıştım. Onun komutanlığında birçok şey öğrendik. Her zaman Heval Fazıl’ın öğrencileri gibiydik.

34 yıllık mücadelesi Özgürlük Hareketi ve gerilla için nasıl bir anlam taşıyordu?

Onunla uzun süre pratikte kaldık. Birçok kez yönetimimizde yer aldı. Birlik komutanıydı, bölge komutanıydı, sonra askeri konseyde ve parti meclisinde yer aldı. Mücadelenin emekçi ve her zaman görev alan savaşçısı, komutanıydı. Tüm pratiğinde başarılıydı. 34 yıllık mücadelesinde Kurdistan’ın her yerinde izi var. Emeğiyle, dürüstlüğüyle, komutanlık gücüyle, savaş tarz ve taktikleriyle, gerilla hareket tarzı, düşmana karşı aktif eylemlilikte mücadele, fedailik ve savaşçı çizgiyi yarattı. Rojhilatê Kurdistan’dan Qendil’e, Behdînan’dan Botan’a kadar nerede gezerseniz Heval Fazıl’ın izine rastlarsınız. Her yerde mücadele yürütmüş. Yaşamında canlıydı. Mücadelede güçlüydü. Etrafını da canlandırıyordu. En çok sorunu olan biri olsa bile onun yanında canlanırdı. Onun yanında kimse işsiz kalmazdı. İnsanlar onunla emeğin ve işin içine akıyordu. Ruh veriyordu, zinde kılıyordu. PKK’nin tüm özellikleri onun kişiliğinde toplanmıştı. Bu tanımı hak eden öncü kişi Heval Fazıl’dır. Çok alçakgönüllüydü, üsten bakmazdı, PKK mütevaziliğinin pratik örneğiydi. Sevgisini saygısında belli ettiriyordu. İnsan onu görünce ve tanıyınca onunla arkadaşlık yapmak, çalışmak isterdi. Dar ve zor günlerin arkadaşı, komutanıydı. Zor süreçlerde insan Heval Fazıl’ın yanında olmak isterdi, çünkü insana zorda olduğunu hissetmiyordu. İnsan ne kadar ondan bahsederse bitmez. Öyle bir arkadaştı.

HER ZAMAN DOĞRU ÇİZGİDEYDİ

Mücadelemizin en kritik süreçlerinde hep öncü oldu. Botan savaşında hazırdı. Behdînan bölgesinde yaşanan savaşta hazırdı. Qendîl savaş sürecinde de vardı. Hangi süreçten bahsederken o her zaman vardı ve her yere izini bıraktı. 1 Haziran Hamlesi’nde de öncü komutanlık yaptı. 1 Haziran Hamlesi kapsamında ilerleme yapan ve eylemler gerçekleştiren Botan’ın tamamında öncülük yapan komutandı. Bu hamle Bakûrê Kurdistan’ın tamamında motivasyon oluşturdu. Heval Fazıl da onlara öncülük edenlerden biriydi. 1 Haziran zaferinde birçok taktik geliştirdi.

Hareketimize dönük işgalci Türk devlet saldırıları ve iç tasfiyeciliğe karşı da Heval Fazıl, çok güçlü bir Apocu tutum sergiledi. Tasfiyecilik çizgisine karşı hiçbir zaman geride kalmadı. Eleştirilerini yerinde yapardı, partisel tutumu öndeydi. Heval Fazıl’ın iç tasfiyeciliğe karşı tutumu öncü duruş olarak değerlendirebilir. Hakikatte ısrarcıydı. Her zaman doğru çizgi ve mücadelede ısrarcıydı. Onun savaşçı tutumunda oluşturulan mücadeleci kişilik vardı. Onlarca yaşayan arkadaşta bunu yarattı. Onlardan biri de benim. Benim gelişimimde Heval Fazıl’ın payı çok. Yaşayan ve şehit düşen birçok arkadaşımız, komutanımızda Heval Fazıl’ın emeği çok fazla. Komutanlık noktasında birçok şeyi Heval Fazıl’da öğrendik. Kadın hareketimizde komutanlaşma da Heval Fazıl’dan çok faydalandı. Onun komutası altında öğrendi. Heval Fazıl’ın yarattığı kazanımlar altında geliştiler. Birçok konuda Heval Fazıl’a minnettarız. Bu konuda Heval Fazıl’ın önünde saygıyla eğilerek onu minnettarlıkla anıyoruz.

ZAP’TA ÖNCÜLÜK YAPTI

‘Zap operasyonu’ olarak adlandırdığımız süreçte Heval Fazıl, Merkez Karar Komutanlığında yer alıyordu. 2007-2009 yılları arasında birlikte komutanlıkta yer aldık. Türk devletinin işgal saldırıları düzenleyeceği öngörüsü vardı. Saldırıların, Hareketimizin için önemli yerlerden olan Medya Savunma Alanları’nın Zap ve Behdînan bölgeleri olacağı tartışılıyordu. Karargah bölgemizdi. Bu bölgelerde birçok kazanım elde edilmişti. Bu bölgelere dönük düşmanın çok sayıda saldırı girişimi olmuştu. Hiçbir zaman da başaramadılar. Düşman onun için de yeniden saldırmak ve işgal operasyonu başlatmak istiyordu. Heval Fazıl, tartışmaların ardından önceden Şubat 2008 Zap operasyonundaki direnişin temel hazırlıklarını yaptı. Heval Fazıl, bizi de hazırlıkların içine çekti. Nerede mevzilerin kurulmasına, savunma yerlerinin yapılmasını, doçka mevzilerini, saldırı mevzilerini, düşmana nereden kuşatacağımızın taktik vb. her şeyini hazırlamıştı. Heval Fazıl, operasyonun bedeli ne olursa olsun hazırlıklarımızı yaparak onların yenelim, diyerek hazırlıkları yaptı. Operasyonun ve düşmanın saldırıların başlamasıyla düşman daha ilk adımında gerillanın kapanına düştü. Çiyayê Reş’ten Çemço’ya kadar düşman ilerlemeyi hedefliyordu. Ancak her adımda gerillanın kapanına düştü. Operasyonun 9. gününde verdikleri kayıplar, temelini sarstı. Düşman operasyonu yaptığına pişman oldu.

Heval Fazıl’ın taktikselliği, savaşçı zihni ve yaratıcılığıyla düşmanı kırdı. Heval Fazıl, bu başarının temel ayağıydı. Bir örnek vereyim; yer dolu kardı. Çok sayıda arkadaşın ayağı kardan yanmıştı. Ona rağmen Heval Fazıl onları doktora göndermek istediğinde o arkadaşlar gitmek istemedi ve Heval Fazıl komutasında düşmana yenene kadar kalacaklarını söyledi. Bu ruhu Heval Fazıl yarattı.

Bedran Gundikremo, Reşît Serdar, Çîçek Kiçî ve Rojîn Gewda gibi birçok komutan, direniş kalbi Botan’dan çıktı. Şehîd Fazıl, Botan için ne ifade ediyordu?

Botan bölgesi, dört parça Kurdistan’ı birbirine bağlayan kadim bir coğrafyadır. PKK’deki tüm mücadelemizde olduğu gibi geçtiğimiz yüzyılda Kurdistan’a dönük işgal saldırılarını tamamında Botan, kendini koruyabilen, direniş ve fedakarlıklar oluşturabilen yurtsever bir bölgedir. Kurdistan’ın kadim coğrafyasını içerisinde barındıran ve koruyan, toprağına bağlı yurtsever halkı geliştiren bir yerdir. Neolitik devrimin tüm kadim özelliklerini barındıran, yurtseverliği koruyan ve bu doğrultuda çok sayıda Egîd ve kahraman çıkartan, devrimimizin başında da büyük rol oynayan bir yerdir. Komutan Egîd öncülüğünde Eruh’ta ilk mermi düşmanın zihnine atıldı. Sonrasında Botan bölgesi PKK ve Önder Apo öncülüğünde Kurdistan devriminin bölgesi oldu ve bağrına bastı. Egîdlerin yoldaşının izi oldu, özelde Botan olmak üzere Kurdistan gençlerini büyük etkiledi. 15 Ağustos eyleminden sonra yüzlerce kahraman çıktı. Heval Fazıl da Büyük Komutan Egîd’in izinden Kurdistan mücadelesinde yerini alanlardan biriydi. Genç yaşlarda mücadeleye dahil olan bir arkadaştı.

DAİŞ’e karşı savaşta da yer aldı, bu konuda neler söylemek istersiniz?

İhtiyaçlar ve destek noktalarında PKK’nin çok sayıda savaşçısı ve komutanı bu sürece dahil oldu. Birçok arkadaş DAİŞ’e karşı savaşmak için Şengal ve Rojavayê Kurdistan’a geçti. Heval Fazıl da DAİŞ’e karşı mücadeleye katılanlardandı. Rojavayê Kurdistan’da DAİŞ’e karşı mücadele yürütenlere komutanlık yaptı. DAİŞ’e karşı çok güçlü mücadele yürüttü. Kademe kademe bölgeyi DAİŞ’ten temizledi.

Büyük üzüntüyle Heval Fazıl’ın bir kaza sonucu yaralandığını öğrendik. Sonradan da büyük üzüntüyle şehit düştüğünü öğrendik. Bizim için çok ağır bir kayıptır. Heval Fazıl, kaza sonucu ya da Türk devletinin uçağıyla disiplinsizlikten ya da yaşamsal eksikliklerden şehit düşmek istemediğini söylüyordu. Heval Fazıl, tedavi görmek için dışarıya çıktıktan sonra iki kere onunla bağlantıya geçme fırsatım oldu. Ağır yaralı olmasına rağmen aklı fikri ülke ve savaş üzerineydi. Aklına gelen her arkadaşı soruyor, hatırlıyordu. ‘Ben kendimi koruyamadım ama arkadaşlar kendini korusun. Bu bölgelerde iyi hazırlıklar yapın ki düşman giremesin’ diyordu. O kadar acısına rağmen bizimle konuşurken bunu söyledi. Ben de ‘Heval Fazıl sen hızlıca iyileş, gözümüz yolda, gel birlikte bunları yapalım’ dedim. Sonra iletişimimiz koptu ama durumunu hep takip ediyorduk. Şehadet haberini aldıktan sonra çok etkilendik. Çoğu arkadaş derinden etkilendi.

Son olarak Fazıl Botan’ın takipçisi nasıl olunur, onun mücadelesine nasıl sahip çıkmak gerekir?

Ardında insanın her zaman yürüyeceği bir iz bıraktı. Heval Fazıl ve çok sayıda yoldaşına layık olarak, mücadelelerini sürdürerek başarıya ulaştıracağız. Onların yarıda kalan hayallerini gerçekleştirme görevi bize düşüyor. Kürt halkını soykırıma uğratmak isteyen vahşi düşmanı yeneceğiz. Yaşamın her anında, her nefesimizde bunu yapacağız. Heval Fazıl şahsında Çiçek Kiçî, Rojîn Gewda, Reşît Serdar, Heval Hüseyin, Azad Siser gibi yüzlerce arkadaşın anılarının önünde saygıyla eğiliyor onlara layık olacağımızın sözünü yineliyorum.