Birtane: Kürtler güçlerini birleştirirse...

KNK'nin başlattığı ulusal birlik tartışma platformuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan DTK Divan üyesi Mülkiye Birtane, "Kürtler güçlerini birleştirirlerse birçok engeli zorlanmadan aşabilirler" dedi.

Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) ulusal birlik tartışma platformu için Kürdistan'ın dört parçasındaki siyasi parti ve güçlerle yaptığı görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Divan üyesi Mülkiye Birtane, çalışmaya her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Aynı zamanda 2013 yılındaki Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi'nde de yer alan Birtane, o gün yapılan ulusal kongre çalışmalarının DAİŞ savaşından önce gerçekleştiğini ve nihai sonuca ulaşmamasına rağmen Kürtler arasında birlik ruhunu doğurduğunu söyledi.

TARİHİ BİR EŞİKTE BU ÇALIŞMA YAPILIYOR

2013 yılındaki ulusal kongreye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Birtane, "Kürt ulusal birliği ve kongresi için 2013 yılında da çok değerli bir çalışma yürütüldü. Ama siyasi parti çıkarlarının ulusal çıkarların önüne geçtiği zamanlarda başarı sağlamanın da zor olduğunu biliyoruz. Yıllardır ulusal kongrenin yapılması isteniyor. Ama bazı sorunlardan dolayı başarılı olmadı" ifadelerinde bulundu.

Söz konusu çalışmanın tarihi bir eşikte yapıldığını hatırlatan Birtane, bugünkü çalışmanın da yine tarihi bir süreçte yapıldığını kaydetti. Birtane, "O çalışmanın yapıldığı tarihlerde Rojava'da ve Güney Kürdistan'da DAİŞ savaşı başlamak üzereydi. Tarihi bir eşikte bu çalışmalar yürütüldü. Kürtler bugün de önemli tarihi eşikten geçiyor. Halkların kendi kaderini tayin edeceği bir süreç yaşanıyor. Kürtler de eğer güçlerini birleştirirlerse önlerindeki birçok engeli zorlanmadan aşabilirler" dedi.

ÖLÜM VE ÇATIŞMA ORTADOĞU'NUN KADERİ OLMAMALI

Birtane, Türk devleti ve İran gibi Kürtlerin her türlü haklarına karşı çıkan devletlerin tutumunda ilişkin de şu ifadelerde bulundu: "Ulusal kongreden söz edildiği zaman birçok egemen güç bölünmeden söz ediyor. İran, Türkiye ve Irak 2013'te de buna benzer açıklamalarda bulundu. Ama bizler özgür, demokratik ve eşit bir yaşam için bu kongreyi yapmak istiyoruz. Bu ülkelerin böyle bir korkusu olmamalı. Bizler ölüm, çatışma ve yıkımların Ortadoğu halklarının kaderi olmasını istemiyoruz."

'YİNE KÜRTLERE KAYBETTİRİLMEK İSTENİYOR'

Kürtlerin bu yüzyılda güçlü olduğunu vurgulayan Birtane, bazı güçlerin Lozan'da Kürtlere kaybettirdikleri gibi yine aynı hesapları yaptığını söyledi. Birtane, "Bugün de Ortadoğu'da tarihi gelişmeler yaşanıyor. Bölgesel güçlerin yanı sıra uluslararası güçler de başta Kürdistan olmak üzere Ortadoğu üzerinde söz söylüyor. Nasıl ki Lozan'da Kürtlere kaybettirdilerse, bugün de aynı şeyi yapmak istiyorlar. Ama Kürtler yüz yıl önceki Kürtler değil. Siyasi, kültürel, diplomatik ve askeri anlamda Kürtler güçlü bir dönem yaşıyor" diye belirtti.

'HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİRİZ'

DTK Divan üyesi Mülkiye Birtane, KNK'nin başlattığı ulusal birlik tartışma platformuna ilişkin de şunları söyledi: "KNK şimdi de ulusal birliğin tartışılacağını ortak bir platform için bir çalışma başlattı. Bu platformda bazı tartışmalar yürütülecek. Eğer tüm taraflar ulusal birliğe ve kongreye onay verirse bunun için çalışmalar başlayabilir. Bu çalışma, mevcut aşamada ulusal kongre çalışması değildir. Önemli bir çalışmadır. Bizler de DTK olarak, daha önce olduğu gibi destekliyoruz."