Berfîn hep gerilla olmak istedi

Rihan Xelef (Berfîn Botan), yurtsever ailesi sayesinde PKK ile çocuk yaşlarda tanıştı ve hep gerilla olmak istedi. Rojava Devrimi’ne katıldı, çeteler kırılınca da hayaline kavuştu, şehadetine kadar savaştı.

Berfîn, Şubat 1994’te Til Temir’e bağlı Heznî köyünde dünyaya gelir. Kurdistan Özgürlük Mücadelesinde yer alan ailesi, Rojava Devrimi’nin başlamasından sonra da devrimi sahiplenir. Berfîn de böylesi bir ailede yetişmiş olmanın avantajıyla daha küçük yaşlardan itibaren PKK’yi tanır. Böylece dağ ve gerilla yaşamı Berfîn’in odak noktası olur, daha çocuk olmasına rağmen gerilla saflarına katılmanın hayalini kurar.

Rojava Devrimi’nin gelişmesiyle birlikte Berfîn 2011’de devrim saflarına katılır, büyük emek verir. 2011-2016 yılları arasında birçok hamlede ve savaşta yer alır. Başarılarından dolayı kısa sürede komutanlaşan Berfîn, mücadele temposunu her geçen gün yükseltir. Bu çabalarıyla özgür kadın kimliğini kişiliğinde somutlaştırır.

KURDİSTAN DAĞLARINA GİDER

Çete saldırılarının büyük oranda geriletildiği dönemde, çocukluk hayali olan gerilla saflarına katılmayı öncelikli hedefleri arasına koyan Berfîn, 2016’da Kurdistan dağlarına gider. Berfîn, emekçi, mütevazi, yoldaşlarını kucaklayan duruşuyla devrimci kadın kimliğini her koşulda temsil eder.

DÜŞMANA BÜYÜK DARBE VURUR

Berfin, Türk devletinin Çiyareş alanına saldırılarına karşı sergilenen büyük direnişin içinde yer alır, düşmana büyük bir darbe vurur ve en son düşman üzerinden silah kaldırmak isterken 11 Haziran 2022’de şehadete ulaşır.

Kardeşi Sîdar Xelef ve annesi Emşa Hemid, şehit Rihan Xelef’in (Berfîn Botan) özgürlük mücadelesini ve hayatını anlattı.

BİLİNÇLİ BİR ÇOCUKTU


Emşa Hemid, Berfîn’in ikinci çocuğu olduğunu belirterek, çocukluğuna ilişkin şunları söyledi: “Çok çalışkan ve bilinçli bir çocuktu. 8 çocuğumun içinde bana ve büyükannesine bağlı olan çocuğum Rihan’dı. Daha 8 yaşındayken arkadaşlar ile hareket ediyordu, onlar ne iş yaparsa hemen koşar gelir ben de gidiyorum, derdi. 9. sınıfa kadar okudu. Köyde, okulda arkadaşları çoktu, öğretmenleri çok zeki olduğunu söylüyordu ama eğitimini tamamlamak istemedi. Sürekli dağa gideceğim, diyordu. Küçük yaşlarda arkadaşlardan etkilendi. Kopmak istemiyordu, arkadaşlar bir parçası olmuştu artık.”

ÜLKESİNİ SAVUNMAK İÇİN

Rojava Devrimi büyük bir fırsattı Berfîn için. Daha çocukken sıcak kanlıydı, devrimin başlamasıyla da 2011’de hemen katıldı, ülkesini savunmak için silah kaldırdı. Serêkaniye, Kobanê, Şedadê ve Til Hemis’teki savaşlara katıldı. Berfîn’i görmek için 2013’te Serêkaniye’ye gittim. Gece geç saatlere kadar yanında kaldım. Dağa gitmek istediğini söyledi. Kendisini kilitlemişti; engel olmadım, anne yüreğiydi ama yine de gitmek istiyorsan yolun açık olsun, dedim. Kızımdan yana başım dik. Hiçbir zaman önünde duvar olmadım, önünü almadım ve hep destek verdim.”

KARDEŞLERİNİ BÜYÜTTÜ


Sîdar Xelef de Berfîn’i şöyle anlattı: “Annemiz gibiydi. Biz de anne derdik. Okula birlikte giderdik, çantalarımızı bile taşırdı. Kardeşlerini çok seviyordu. Sadece ben değil, diğer kardeşlerim de çok bağlıydı. Çünkü beni ve kardeşlerimi Berfîn büyüttü.

Arkadaşlar, 2011’de evimize çok gelip gidiyorlardı. Yaşımız daha küçüktü, ne olduğunu tam anlamıyorduk da. Berfîn, arkadaşları çok sıcak karşılıyordu, sanki yıllardır birbirlerini tanıyorlardı. Akşamları arkadaşlarla gider geç saatlere kadar gelmezdi, saatlerce beklerdim ama neye gittiğini söylemezdi, gizli tutardı.

BERFÎN’E SÖYLEME FIRSATIM OLMADI

En son 2016’da görüştük. Vedalaşma buluşmasıydı. Dağa gideceğini söyledi ve vedalaştık. Rihan, karar vermişti ve aile de engel olmadı. Gerilla elbisesi vardı, giderken bana verdi. Ben gidiyorum, umarım büyüyünce sen de arkamdan gelirsin, dedi. O elbiseler hala yanımda. Berfîn gitti, ardından ben de YPJ’ye katıldım. Berfîn gibi devrimci oldum. Berfîn arkamdan gel, dedi ve umuduna sahip çıktım ama bunu Berfîn’e söyleme fırsatım olmadı.”