Bayram alışverişi yapamayan yurttaşlar evlerine eli boş dönüyor

Ramazan Bayramı öncesi alışverişe çıkan yurttaşlar, evlerine eli boş dönüyor. Alışveriş yapamayan yurttaşlar, ekonomik krizin sorumlusunun Erdoğan ve AKP-MHP iktidarı olduğunu söyledi.

Yoksulluk ve işsizlik sıralamasında en ilk sıralarda yer alan Vanlılar, Ramazan Bayramı öncesi alışveriş yapmak umuduyla pazarları doldurdu. Pazara gelen yurttaşlar, fiyatların çok yüksek olması sebebiyle evlerine eli boş dönmek zorunda kalıyor. Ekonomik krizin, yoksulluğun ve işsizliğin sebebinin AKP Başkanı  Tayyip Erdoğan olduğunu söyleyen Wan halkı, bu seçimin Erdoğan ve AKP’yi göndermek için bir fırsat olduğunu belirtti. 

Mehmet Ali Aslan adlı yurttaş, insanların bayram öncesi alışveriş yapamadığını bunun sebebini ise AKP’nin Van’da uyguladığı savaş politikalarından kaynaklandığını söyledi. Van’da Özalp Sınır Kapısı olmasına rağmen Van halkına ticaret yapmanın yasak olduğunu söyleyen Aslan, “Bize diyorlar ki, ‘biz size gümrük kapısı açtık.” Sözde bize gümrük kapısı açmış. Gidiyoruz, ancak üç paket sigara, bir paket çay, bir kilo hurma alabiliyoruz. İranlılar ise Van’dan tırlarla eşya götürüyorlar. Erdoğan ve AKP, gümrüğü İranlılara açmış. Gümrük kapısını bizlere açmamış. Biz bir kilo eşya götüremiyoruz.

Götürdüğümüzde elimizden alıyorlar. 150 lira yol parası, 150 lira da harç parası veriyorum. 300 lira masraf yapıyorum ama getirdiğim mallar bunu bile karşılamıyor. İranlılara verilen bu hak bizlere neden tanınmıyor. Yarın bayram, her taraf kalabalık ama kimse bir şey alamıyor. Ekonomi başını alıp, gidiyor. Bir kilo soğanla, patatesle ekonomi düzelmez. Bayram için bir kolonya aldım, fiyatı 70 TL. Bir kolonya 70 TL olur mu? Bayramdır ama insanlar bir şey alamıyor” dedi.

BU İKTİDAR GİTMELİ

Mahmut Kurt, bu iktidarın gitmemesi halinde asıl felaketin yaşanacağını vurgulayarak, “Bayram geldi ama hiçbir şey alamıyoruz. Önceki bayramlarda evimize her şeyi alabiliyorduk, çocuklarımızı sevindirebiliyorduk. Ama şimdi bir şey alamadığımız için evimize gönül rahatlığıyla gidemiyoruz, çocuklarımıza bakamıyoruz. Çok zor durumdayız. Bu seçimle buna, “bir dur” deme zamanı geldi. Eğer bu, bir daha gelirse büyük bir felaket yaşanacak. Herşey çok pahalı. İnsanlar bir şey alamıyor. Kriz her yerde var. Bu gidişli yoksul ve fakirler açlıktan ölecekler. Buna artık, “dur” deme zamanı geldi. Bunu durdursunlar, bir şeyler yapsınlar. Artık uyanalım, yeter” diye konuştu.

Döviz ve enflasyon yükseldi mi başta küçük esnaf olmak üzere herkesin etkilendiğini söyleyen Pazar esnafı Nurettin Taş, “Bir demet soğan 6 TL. Ben şimdi bunu 7 buçuğa satmasam kâr edemem. Bu fiyata verdiğim zaman bu sefer insanlar da fiyatı yüksek diye almıyor. Hayat çok zor olmuş” dedi.

‘HİÇBİR ŞEY ALAMIYORUZ’

“Hiçbir şey alamıyoruz” diye isyan eden Hakan Şeylo adlı yurttaş  tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Millet perişan durumda. Öyle durumda geldi ki millet bir ekmek bile alamıyor. Geçen yıl etin kilosunu 70 TL’ye alıyorduk, bu yıl olmuş 300 TL. Bu durumda nasıl idare edeceğiz. Biz kendi kuyumuzu kendimiz kazdık.”

Her şeyin çok pahallı olduğunu ifade eden Nurettin Demir, “Şekerin kilosu 100 TL diyorlar. Böyle bir şey olur mu? Fakir, fukara nasıl yaşayacak? Bu bayramda evimize şeker dahi alamadık. Bu fiyatların düşmesi gerekiyor” diye belirtti.

Mustafa Uyanık adlı yurttaş ise, yüksek fiyattan dolayı şeker dahi alamadığını, geçen sene 10 TL’lik bir ürünün bu yıl 100 TL olduğunu belirterek, “Yani istediğimiz hiçbir şeyi alamıyoruz” şeklinde konuştu.