Batman’da Newroz’a rekor katılım

Batman'da Newroz, rekor katılımla kutlandı. Kutlamada Efrîn direnişi selamlandı.

Batman’da kutlanan Newroz’a gençler damgasını vurdu. Newrozun’a katılanların yüzde 80’inin gençlerden oluşması dikkat çekti.

Sabah saatlerinde yakılan Newroz ateşiyle birlikte gençler müzik eşliğinde halay çekip coşkuyla kutlamalara renk kattı. Newroz ateşinin yakılması esnasında onlarca genç ceket ve montlarını ateşe vererek Newroz ateşini gürleştirdi.

100 BİN KİŞİ AKIN ETTİ

Batman’da, bütün yasakçı uygulamalara rağmen yaklaşık 100 bin kişi alana giderek Newroz'u kutladı. Yerel sanatçıların ve kemençe grubunun sahne almasıyla başlayan kutlamalar konuşmalarla devam etti.

'BU MİRASI MAZLUM DOĞAN'DAN ALDIK'

Batman’daki Newroz kutlamalarında konuşan Komite Sorumlusu ve DBP İl Eş Başkanı Şükrü Tapkan, Newroz’un Mazlum Doğan, Zekiye Alkan ve Kawayê Hesinkar’dan bu yana özgürlüğün habercisi olduğunu söyledi. Efrîn işgaline de değinen Tapkan, Rusya ve ABD’nin Kürtler ile Türklere dost olmadığını, tam aksine birbirine kırdırmak istediğinin altını çizdi.

HDP İl Eş Başkanı Nizamettin Toğuç ise Newroz’un aydınlık ve özgürlüğün müjdeleyicisi olduğuna değindi. Toğuç, şimdiye kadar at hırsızlığı yapanların bugün de çeteleriyle tavuk hırsızlığına başladığını vurguladı.

'GÜCÜNÜZ YETMEZ'

Toğuç, “Biz bu toprakları şehit kanıyla yoğurduk ve hiçbir güç bizi bu kadim topraklardan çıkaramaz ve gücü de yetmez” dedi.

Daha sonra alanda bulunan on binlerce katılımcıya hitap eden HDP Milletvekili Kadri Yıldırım ise "Kawalar direniş sembolüdür, Dehaklar ise zulmün yandaşıdır. Şimdiye kadar nerede bir Dehak ortaya çıkmışsa karşısında bir direnişe geçmiş ve özgürlüğü müjdelemiştir. Tarihte bu hep böyle olmuş, bundan sonra da devam edecektir. Hazreti İbrahim de Nemrut'a karşı mücadele etmiştir. Bugünün ise sizler çağdaş Nemrut'lara karşı mücadele ediyorsunuz” diye konuştu.

Newroz’a katılan Batmanlı kadınların bir kısmı barışın sembolü olan beyaz giysilere bürünerek adeta birer barış güvercinini andırırken, başlarına da siyah tülbentleri bağlayarak Efrîn'deki katliamların acısını paylaştılar.